Το κλειδί της ανόδου!

Αρκετοί φίλοι και συναθλητές αναρωτιούνται αν ξεκίνησε ένας νέος γύρος ανόδου. Μαζί τους κι εμείς! Για να υπάρξει, όμως, πραγματική άνοδος και όχι άλλος ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών, χρειάζεται μία βασική προϋπόθεση: Ρευστότητα, νέο, ζεστό χρήμα!

Το κλειδί της ανόδου!
Αρκετοί φίλοι και συναθλητές αναρωτιούνται αν ξεκίνησε ένας νέος γύρος ανόδου. Μαζί τους κι εμείς! Για να υπάρξει, όμως, πραγματική άνοδος και όχι άλλος ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών (για να ξαναπούμε φτου μας που δεν πουλήσαμε), χρειάζεται μία βασική προϋπόθεση: Ρευστότητα, νέο, ζεστό χρήμα!

Ο βασιλιάς των αγορών είναι η ρευστότητα. Οι τιμές ανεβαίνουν με χρήματα και πέφτουν με χαρτιά. Πού μπορεί να υπάρξουν νέες πηγές ρευστότητας;

Πιθανότητα πρώτη: Στις γραμμές των Ελλήνων μικροεπενδυτών. Όσοι ελπίζουν σε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ”μικροί” είναι ήδη ”σφαγμένοι”. Όχι μόνο δεν διαθέτουν νέα κεφάλαια για επένδυση, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουν ταμείο.

Πιθανότητα δεύτερη: Στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Είναι κάτι που μπορεί να ”παίξει”, αλλά αυτό αφορά ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς. ΟΤΕ, Εθνική, ΔΕΗ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Όχι ότι θα μας κακοφαινόταν...

Πιθανότητα τρίτη: Στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές. Μόνο που ετούτοι είναι χαμένοι στη μιζέρια τους. Σε κάθε ανοδική κίνηση σπεύδουν πρώτοι να πουλήσουν, κυνηγώντας και το τελευταίο σεντς.

Πιθανότητα τέταρτη: Στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Οι ξένοι έχουν βάλει στη Σοφοκλέους ό,τι λεφτά θα έπρεπε να βάλουν, με βάση τη στάθμιση της Σοφοκλέους. Και να μην είχαν επενδύσει καν στη μικρή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δεν θα στεναχωριόντουσαν και ιδιαίτερα.

Το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε μια αύξηση της συμμετοχής τους κατά 430 εκατ. ευρώ (τα 220 εκατ. αφορούσαν τις μετοχές της Alpha Bank), αλλά θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι αυτοί ρευστοποιούν πρώτοι, όταν η Σοφοκλέους γίνεται ακριβότερη από άλλες ξένες αγορές.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: Καλή η άνοδος, αλλά με ποια ρευστότητα; Ποιος δεν θέλει να δει τον Γενικό Γείκτη στις 2.500 μονάδες ή και στις 3.000 μονάδες; Στο πλευρό της αγοράς και των μετόχων είμαστε.

Υπό τις παρούσες συνθήκες το όνειρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κάτω από μία συνθήκη: Να καλπάσουν τόσο πολύ οι ξένες αγορές, ώστε η άνοδος της Σοφοκλέους στα επιθυμητά επίπεδα τιμών να μην ξενίσει και να μην προκαλέσει ρευστοποιήσεις και κυρίως από τους ξένους...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v