Επόμενος στόχος η υπέρβαση των 2.100

Θετικές είναι οι ενδείξεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, αφού τα στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ, δημιουργούν ”κλίμα” στις ξένες αγορές και προϋποθέσεις για νέες τοποθετήσεις στη Σοφοκλέους. Λείπει ωστόσο ο εγχώριος ”καταλύτης”, ενω προσοχή χρειάζεται στην αυξημένη μεταβλητότητα που εύκολα μπορεί να ”παγιδεύσει” μικρούς και μεγάλους παίκτες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τέλος καλό όλα καλά; Θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο των δύο πρώτων συνεδριάσεων της ερχόμενης εβδομάδας το εάν μπορούμε να μιλάμε για μια μεσοπρόθεσμα ανοδική μεταστροφή της τάσης.

Το σίγουρο είναι, πως οι μεγάλοι ”παίκτες” έκαναν και την Παρασκευή εμφανή την παρουσία τους, οδηγώντας το γενικό δείκτη προς το κλείσιμο πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Πρώτη θετική ένδειξη, από τεχνικής πλευράς, το κλείσιμο του Γενικού δείκτη. Η αντίδραση μπορεί να στηρίχθηκε σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης- ειδικότερα ”κρατικά χαρτιά”, όμως η ανταπόκριση των μικρομεσαίων ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης.

Προσοχή ωστόσο χρειάζεται στην αυξημένη μεταβλητότητα (volatility) που παρουσιάζουν οι αγορές, όπως και στην έλλειψη εγχώριου ”καταλύτη”, με εξαίρεση τις προσδοκίες για αυξημένα κέρδη 9μήνου από τον τραπεζικό κλάδο.

Στις πέντε συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, η Σοφοκλέους κατάφερε να ”σπάσει” το πτωτικό σερί των πέντε εβδομάδων. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 4,42%, αν και τη σημαντικότερη άνοδο παρουσίασε η χαμηλή κεφαλαιοποίηση (Small Cap 80) με ποσοστό 6,16%.

Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των εκδόσεων εκυπώσεων (13,93%), ενώ αξίζει να επισημανθεί η άνοδος σε τηλεπικοινωνίες (3,48%) και τράπεζες (4,35%).

Κατά 1,69% ενισχύθηκε χθες ο FTSE 20, κατά 2,99% ο MidCap 40 και κατά 3,67% ο Small Cap 80. Όλα αυτά, με συναλλαγές περίπου 120 εκατ. ευρώ, που (εάν εξαιρεθεί ένα πακέτο 100.000 μετοχών στα 10,8 ευρώ για τον ΟΠΑΠ) παραπέμπουν σε καθαρό τζίρο αντίστοιχο με αυτόν της Πέμπτης.

Αξίζει επίσης προσοχής, ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η τιμή 47 μετοχών είχε απόδοση μεγαλύτερη του 6%.

Μία επιπλέον θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, στο διήμερο της ανόδου, η αγορά κερδίζει περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, με συνολικές συναλλαγές περίπου στα 230 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει, ότι η αντίδραση ξεκίνησε και συνεχίστηκε από τους μεγάλους ”παίκτες” της Σοφοκλέους.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η ανοδική ”διάσπαση” στη συνεδρίαση της Πέμπτης με ένα μικρό ”κενό” 9 μονάδων σε συνδυασμό με το χθεσινό κλείσιμο φέρνουν τον Γ.Δ. προς τις 2,120 μονάδες.

Εάν μάλιστα, συνυπολογιστεί το χθεσινό κλείσιμο του Dow υψηλότερα 9.570 μονάδων, τότε οι αγοραστές έχουν έναν επιπλέον λόγο για να συνεχίσουν τις κινήσεις τους. Πέραν όμως των τεχνικών χαρακτηριστικών, που τείνουν να μεταβάλουν την, πτωτική μέχρι και την Τετάρτη, σε βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η παρουσία ισχυρών ομίλων στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο, ότι από τις ανοδικές μετοχές, Φοινιξ και Εθνική Ακινήτων σημειώνουν την υψηλότερη απόδοση, ενώ στην εικοσάδα των κερδισμένων συμπεριλαμβάνονται τίτλοι, όπως η Εθνική Ασφαλιστική και η Αστήρ.

Εκτός αυτού, επιβεβαιώθηκε και η ανοδική τάση μετοχών όπως οι Μυτιληναίος, Στρίντζης, ενώ δεν θα πρέπει να παραληφθεί πως ”μετοχές σηματωροί” (ΔΟΛ, Τεγόπουλος, Καθημερινή) αποκόμισαν σημαντικότατα κέρδη.

Σε όλα αυτά τα θετικά, ίσως χρειαστεί την επόμενη εβδομάδα να προστεθεί επιτέλους και κάποια θετική είδηση από τον Τραπεζικό κλάδο.

Σημείωση: Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό δημοσίευμα του ΜΕΤΟΧΟΥ που αναφέρεται στο παρασκήνιο γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. ”Πολύφερνη” η νύφη και εύγλωττα κατανοητή η πρόθεση να υπάρξει ανοικτός διαγωνισμός για ΟΛΟΥΣ. Δηλαδή κυρίως την Eurobank, την Εθνική και ό,τι άλλο θέλει προκύψει στην πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v