Κεφαλαιαγορά: Πρόστιμα 6 εκ. ευρώ για Informatics

Την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 6.025.000 ευρώ, σε τρεις βασικούς μετόχους της Sex Form και στην ίδια την εταιρία, στο Θωμά Λαναρά και σε εταιρίες του ομίλου Κλωνατέξ, σε 4 ΑΧΕ και στην Hellas Finance ΑΕΛΔΕ για παραβάσεις σε συναλλαγές στη μετοχή της Informatics AE αποφάσισε η Κεφαλαιαγορά. Τι δηλώνει αποκλειστικά στο euro2day.gr o Αντ. Παπαδόπουλος.

Κεφαλαιαγορά: Πρόστιμα 6 εκ. ευρώ για Informatics
Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 6.025.000 ευρώ στους κ.κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, Χρήστο Παπαδόπουλο, Σπυρίδωνα Βεργέτη, (βασικούς μετόχους της Sex Form) Θωμά Λαναρά και στις εταιρίες Sex Form, Κλωστήρια Ναούσης, Βιολάν, Κλωστήρια Ροδόπης, Λαντέκ, Διαχείρισης Αστικών Επενδύσεων, ΑΛΝΤΕΜΑΡ ΑΞΤΕ, Hellas Finance ΑΕΛΔΕ και Ολυμπιακή Κλωστοϋφαντουργία για παράβαση του άρθρου 72 παρ. 2 του ν. 1969/91 επί συναλλαγών στη μετοχή της Informatics κατά το διάστημα 13.8.02 έως 30.9.02 ενέκρινε η Κεφαλαιαγορά.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του euro2day.gr η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να απευθυνθεί προς τον εισαγγελέα για όλους όσοι εμπλέκονται στην παράβαση του άρθρου 72.

Από τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέκυψε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα η μετοχή της Informatics σημείωσε μεγάλη και απότομη άνοδο της τιμής της από τα 1,78 ευρώ στα 5,22 ευρώ (+193,26%), καθώς και του όγκου συναλλαγών (+2.636%) σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η τιμή και η εμπορευσιμότητα της μετοχής διαμορφωνόταν από τα παραπάνω φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πραγματοποιούσαν συναλλαγές μέσω πολλών χρηματιστηριακών εταιριών με την χρήση 54 διαφορετικών κωδικών, ενώ σημαντικό ποσοστό του συνολικού όγκου συναλλαγών πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους.

Να σημειωθεί ότι όλα τα ανωτέρω πρόσωπα ήταν πελάτες της Hellas Finance ΑΕΛΔΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου λειτουργούσαν συντονισμένα και κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ τους. Ειδικότερα πραγματοποίησαν κατά την περίοδο ελέγχου περίπου το ήμισυ των συναλλαγών της περιόδου και με την τεχνητή διόγκωση της τιμής αποκόμισαν συνολικά κέρδη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την περίοδο που ελέγχθηκαν οι συναλλαγές της Informatics δεν συνέτρεχε κάποιο εταιρικό γεγονός, το οποίο να δικαιολογεί τη μεγάλη άνοδο της τιμής.

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 13.8.02 - 30.9.02 οι ανωτέρω επενδυτές συμμετείχαν στις συναλλαγές της Informatics με ποσοστό 50% στο συνολικό όγκο αγορών και 44% στο συνολικό όγκο πωλήσεων. Χωρίς να υπολογίζονται οι συναλλαγές που αφορούν πακέτα μετοχών, τα παραπάνω φυσικά και νομικά πρόσωπα διακίνησαν μεταξύ τους κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα το 22% του συνόλου των μετοχών της Informatics.

Οι συναλλαγές αυτές συνέβαλλαν στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής λόγω της εντύπωσης που δημιουργούσαν στο ευρύ επενδυτικό κοινό και στην άνοδο της τιμής, λόγω της ανοδικής επίδρασης που είχαν στην τιμή οι συναλλαγές αυτές.

Ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν προσυνεννοημένες και κατά συνέπεια προϊόν μεθόδευσης και καταστρατήγησης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, προκύπτει, όπως αναφέρει η Κεφαλαιαγορά από τις συστηματικές ανταλλαγές μετοχών μεταξύ των ανωτέρω επενδυτών, από τον τρόπο που έδιναν τις εντολές προς εκτέλεση συναλλαγών και από τα στοιχεία των μαγνητοφωνημένων εντολών και των χρηματικών δοσοληψιών που αντλήθηκαν από χρηματιστηριακές εταιρίες.

Ταυτόχρονα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διαμόρφωναν συστηματικά και την τιμή κλεισίματος της Ιnformatics, καθώς στις περισσότερες συνεδριάσεις της περιόδου ελέγχου, συμμετείχαν συνολικά με σημαντικά ποσοστά στον όγκο συναλλαγών που διαμόρφωνε την τιμή κλεισίματος.

Σημειώνεται, επισημαίνει η Κεφαλαιαγορά, ότι οι χρηματιστηριακές εταιρίες ΚΥΚΛΟΣ, ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΑΧΟΝ και ΣΑΡΡΟΣ αρνήθηκαν -σε αντίθεση με άλλες ΑΧΕ στις οποίες επεκτάθηκε η έρευνα- να προσκομίσουν τα μαγνητοφωνημένα στοιχεία των εντολών που δέχονταν από τους πελάτες, παρακωλύοντας έτσι την άσκηση εποπτείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά παράβαση του άρθρου 76 παρ. 13 του ν.1969/9.

Αναλυτικά το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή των εξής προστίμων:

* 1.400.000 ευρώ στην Hellas Finance ΑΕΛΔΕ

* 1.000.000 ευρώ στον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο

* 250.000 ευρώ στον κ. Χρήστο Παπαδόπουλο

* 250.000 ευρώ στον κ. Σπυρίδωνα Βεργέτη



* 500.000 ευρώ στον κ. Θωμά Λαναρά

* 1.000.000 ευρώ στην Sex Form

* 100.000 ευρώ στην Κλωστήρια Ναούσης



* 400.000 ευρώ ΒΙΟΛΑΝ

* 100.000 ευρώ Κλωστήρια Ροδόπης

* 100.000 ευρώ στην ΛΑΝΤΕΚ

* 360.000 ευρώ στην Διαχείρισης Αστικών Επενδύσεων

* 65.000 ευρώ στην ΑΛΝΤΕΜΑΡ ΑΞΤΕ

* 100.000 ευρώ στην Ολυμπιακή Κλωστοϋφαντουργία

* 250.000 ευρώ στην ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕ

* 50.000 ευρώ στην ΑΧΟΝ ΑΧΕ

* 50.000 ευρώ στην ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ

* 50.000 ευρώ στην ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ

* Αποκλειστικές δηλώσεις του Αντ. Παπαδόπουλου

Tο euro2day.gr ευθύς μετά την ανακοίνωση της Eπ. Kεφαλαιαγοράς σχετικά με τα πρόστιμα που επεβλήθησαν, επικοινώνησε με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, αναπληρωτή Διεύθοντα Σύμβουλο της Sex Form και μεγαλομέτοχο της αυτής εταιρίας αλλά και της Informatics που μας δήλωσε τα ακόλουθα εκ μέρους της εταιρείας του: ” H εταιρεία, το ΔΣ και οι βασικοί μέτοχοι σεβόμαστε τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων που λειτουργούν στην Eλληνική Kεφαλαιαγορά πλην όμως για μας οι όποιες αιτιάσεις δεν έχουν έρεισμα και επιφυλασσόμεθα για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων σχετικά με τις αιτιάσεις αυτές”.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε στο euro2day.gr ότι προσωπικά ο ίδιος, η εταιρεία του και οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν περίπου το 20% των μετοχών της Informatics ανελλιπώς το τελευταίο δεκατετράμηνο περίπου. Eπιπλέον, συμμετείχε ο ίδιος και η εταιρεία του κανονικά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Informatics.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v