Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα βγάλουν σύνταξη οι οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ

Όλα έτοιμα για την έκδοση των πρώτων συντάξεων ελεύθερων επαγγελματιών ή αγροτών με οφειλές άνω των 30.000 ευρώ. Αναλυτικά τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι. Πώς συνεργάζονται ΕΦΚΑ και Τράπεζες. Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες.

Πώς θα βγάλουν σύνταξη οι οφειλέτες με χρέη έως 30.000 ευρώ

Τράπεζες και ΕΦΚΑ είναι έτοιμοι για την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης νέων συντάξεων, για ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα αντιμετωπιστούν οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ σταδιακά, από τις αρχές Αυγούστου, θα ενταχθούν και οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, στις 20 Δεκεμβρίου 2023. Αλλά και αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί πριν και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, υπό την προϋπόθεση υποβολής νέας αίτησης εκ μέρους του ασφαλισμένου.

Η συνταξιοδότηση με οφειλές από 20.000 έως 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ εκτιμάται ότι αφορά περίπου 40.000 με 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι θα πρέπει να δεχθούν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Βάσει της σχετικής εγκυκλίου, οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία δύο μηνών, από τη χρονική στιγμή που ο ΕΦΚΑ θα τους κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο οφειλής, για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στη διαδικασία. Το έγγραφο θα αποστέλλεται ακόμη και αν οι οφειλές είναι άνω των 30.000 ευρώ, προκειμένου το υπερβάλλον ποσό να εξοφληθεί εφάπαξ.

Προσοχή όμως. Η συγκεκριμένη προθεσμία, σύμφωνα με την εγκύκλιο του φορέα, είναι τελεσίδικη και μετά το πέρας της, τυχόν υποβολή αίτησης θα απορρίπτεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικά ως προς το σκέλος της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλα τα προσωπικά του στοιχεία θα κοινοποιούνται στις τράπεζες αλλά και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό, θα γίνεται παρακράτηση του 60% της σύνταξης, έως ότου το χρέος να υποχωρήσει από τις 30.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και από τις 10.000 ευρώ στις 6.000 ευρώ, αν πρόκειται για αγρότες.

Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί βέβαια να υπολείπεται των 333,33 ευρώ, αν πρόκειται για οφειλέτη-ελεύθερο επαγγελματία και των 100 ευρώ, αν πρόκειται για οφειλέτη-αγρότη, ασφαλισμένο στον π. ΟΓΑ.

Από το όριο των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ αντίστοιχα και μέχρι τον μηδενισμό του χρέους, η εξόφληση θα πραγματοποιείται σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς ισχύει έως σήμερα.

Αναλυτικά, προβλέπονται τα εξής:

Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ ή τις 10.000 ευρώ κατά περίπτωση, θα κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό άπαξ, ώστε στη συνέχεια να μπορεί ο ασφαλισμένος να υπαχθεί στις διατάξεις της ρύθμισης.

Για την υποβολή της αίτησης, σε συνδυασμό με το προκαθορισμένο ποσό της οφειλής θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

* Να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του.

* Να έχει καταβάλει-εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα που συμμετέχει στην απονομή της σύνταξης.

* Οι τραπεζικές του καταθέσεις να μην ξεπερνούν το ποσό των:

  1. 12.000 ευρώ γενικά ή
  2. 6.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ.

Για τον υπολογισμό του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων θα λαμβάνεται υπόψη, σύμφωνα με την εγκύκλιο, το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη, κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό. Θα ελέγχεται και ο μέσος όρος του τελευταίου 12μήνου πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v