Η ώρα του ανασχηματισμού

Η συνταγή έχει αποτύχει και η ομάδα δεν τραβάει. Το είπε χθες η κάλπη, το λέει και ο κόσμος, ακόμη και της κυβερνώσας παράταξης, ολοένα και περισσότερο, στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Ήρθε η ώρα των αλλαγών.

Η ώρα του ανασχηματισμού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ακούει δυνατά» τη λαϊκή εντολή «προσπαθήστε περισσότερο» και επιθυμεί να ανταποκριθεί σε αυτήν, τότε οφείλει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Το κύριο μήνυμα όσων έστρεψαν χθες συνολικά τα νώτα τους στην κάλπη, δίχως να «μετακομίσουν» στα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι η κυβέρνηση που κρατά τα ηνία του τόπου από πέρυσι το καλοκαίρι δεν έχει αποδώσει τα «συμπεφωνημένα».

Δεν έχει κατορθώσει να δαμάσει το τέρας της ακρίβειας, δεν έχει μπορέσει να εδραιώσει αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας στους πολίτες, δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους στους τομείς της υγείας και της παιδείας και συνολικά εμφανίζει σημαντικά ελλείμματα σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας.

Αυτό ήταν, κοντολογίς, η μία όψη του χθεσινού μηνύματος του εκλογικού σώματος προς την κυβέρνηση, το οποίο αντιπαρέρχεται με ευχέρεια τους όποιους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί βελτίωσης των οικονομικών δεικτών και των εισοδημάτων των πολιτών.

Η άλλη όψη αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον παραδοσιακό ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, τμήματα του οποίου χάθηκαν στο διάβα του τελευταίου έτους και εξηγούν την επιλογή κομμάτων στα δεξιά της εκ μέρους σημαντικού τμήματος του παραδοσιακού ακροατηρίου της. Όμως αυτά δεν είναι της παρούσης. Το άμεσο ζήτημα είναι η καθημερινότητα των πολιτών.

Έτσι, λοιπόν, όταν τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί και η κυβέρνηση παραμένει σε ευχολόγια, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων συνολικά παραμένει ανοδικός και σε επιμέρους προϊόντα έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί και όταν απουσιάζουν στοιχειώδεις ενδείξεις περί μέριμνας και φροντίδας για την ελληνική οικογένεια, όπως το πότε πρέπει να κλείσουν τα σχολεία σε καιρό εκλογών, δημιουργώντας μία ευρύτερη αίσθηση αναποτελεσματικότητας της παρούσας κυβέρνησης, τότε το εκλογικό σώμα γιατί να μη στρέψει τα νώτα του σε αυτήν;

Ακόμη και σε ζητήματα μείζονος σημασίας υπό το φως των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως ο διαβόητος κανονισμός πυροπροστασίας, υπήρξε παταγώδης αποτυχία, μολονότι τούτος είχε θεσμοθετηθεί πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2023. Ουδείς μπορούσε να προβλέψει ποια θα ήταν η στάση του περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών τους οποίους αφορά ο συγκεκριμένος κανονισμός, όταν ζητούνταν από αυτούς έργα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ και μάλιστα εντός ασφυκτικού χρονικού διαστήματος; Ουδείς μπορούσε να δει ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από όλο αυτό;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγεται, ότι δεν αρέσκεται σε δομικούς ή ευρείς ανασχηματισμούς. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όμως, οφείλει να προχωρήσει στις προσήκουσες αλλαγές και δη άμεσα και όχι… μετά τα μπάνια του λαού. Εάν συνεχιστεί η εμπέδωση αισθήματος αμεριμνησίας εκ μέρους της κυβέρνησης, τότε η βύθιση θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως εάν έχουμε εκλογές σε... τρία χρόνια.

Επιτέλους, οι κομματικές ισορροπίες πρέπει να παραμεριστούν, να αξιοποιηθούν τεχνοκράτες και να δοθεί νέα πνοή έργου και αποτελεσματικότητας εκ μέρους του κυβερνητικού επιτελείου. Ας μην τρέφουν αυταπάτες οι φίλτατοι της κυβέρνησης. Βρίσκονται διαρκώς στην κρίση των πολιτών και οι κινήσεις «βολέματος» καταστάσεων και προσώπων, στις οποίες ενίοτε -και πάντως τελευταία- επιδίδονται, δεν περνούν απαρατήρητες.

Εάν η κυβερνώσα παράταξη επιθυμεί όντως να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην κάλπη και να παραμείνει ως κυβερνώσα, τότε οφείλει άμεσα να αλλάξει πρόσωπα και διεργασίες και να σηκώσει τα μανίκια για να διορθώσει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο.

Κατά τρόπο πειστικό και ουσιαστικό. Τα υπόλοιπα είναι «να 'χαμε να λέγαμε»...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v