Ξετυλίγεται το νήμα του βίου του Grasso στη Wall

Συνήθεια να επισκέπτεται το floor του NYSE και να δίνει ο ίδιος εντολές σε market makers, ώστε να προβούν σε αγορές μετοχών συγκεριμένων ομίλων, φαίνεται πως είχε ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΝΥSΕ, Dick Grasso, όπως αποκαλύπτει η ”Wall Street Journal”. Οι πληροφορίες για τη σχέση Grasso-AIG, αλλά και τον ρόλο της Spear, που είναι market maker σε 600 τίτλους.

Ξετυλίγεται το νήμα του βίου του Grasso στη Wall
Για πιέσεις που άσκησε ο τέως επικεφαλής του NYSE, Dick Grasso, σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία να αγοράσει μετοχές του ασφαλιστικού ”γίγαντα” American International Group, μιλάει η ”Wall Street Journal”, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες.

Η παρέμβαση Grasso, όπως αναφέρει η ”Wall Street Journal”,

αποδίδεται σε επιστολή παραπόνων που έλαβε από τον επικεφαλής της AIG, Maurice ”Hank” Greenberg, προκειμένου αυτή να μην αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση Grasso φέρνει στην επιφάνεια τα ερωτήματα που έθεταν πολλοί παράγοντες των αγορών, για το αν τελικώς ο κ. Grasso ευνοούσε την AIG, δεδομένου και του ρόλου που έπαιξε ο επικεφαλής της κ. Greenberg στα πακέτα πληρωμών που έλαβε και τα οποία τον ”εκτόπισαν” από το πηδάλιο του NYSE.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Greenberg βρισκόταν στην επιτροπή πληρωμών του NYSE κατά την περίοδο που εγκρίθηκαν οι απολαβές του κ. Grasso.

Εκτοτε ξέσπασε και η διοικητική κρίση στο νεοϋορκέζικο χρηματιστήριο.

Στις 23 Οκτωβρίου του 2002, ο Greenberg παραπονέθηκε με επιστολή του στον κ. Grasso, ότι ένας χρηματιστής ή μια εταιρία που βρισκόταν στο floor του NYSE, θα έπρεπε να αγοράσει με ίδια κεφάλαιά της τις μετοχές της AIG, σε μια περίοδο όπου η μεταβλητότητα του τίτλου ήταν μεγάλη.

”Κοίταξε τις συναλλαγές της μετοχής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10-15 ημερών. Η θέση του market maker είναι είτε πολύ μικρή ή μηδαμινή. Αυτή η εξέλιξη δεν με ικανοποιεί καθόλου. Μπορώ και καλύτερα σε άλλο χρηματιστήριο. Το μπαλάκι πέφτει στα χέρια σου”, επεσήμανε ο κ. Greenberg στον Grasso, επιβεβαιώνοντας την αποστολή της επιστολής και την έντονη κριτική στον market maker.

Πηγές προσκείμενες στην WSJ αναφέρουν ότι πολλές φορές, όταν ο κ. Grasso ελάμβανε ”παρόμοιες” επιστολές παραπόνων σαν αυτές του κ. Greenberg, πήγαινε αμέσως στο floor και ”πρότεινε” στον ειδικό εντεταλμένο χρηματιστή (market maker) να προχωρήσει σε αγορές μετοχών για στήριξη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Grasso επισκέφθηκε ο ίδιος στο floor της Wall Street τον market maker της AIG, δηλ. τον χρηματιστή της μονάδος Spear, Leeds & Kellogg της Goldman Sachs Group Inc., προκειμένου να αγοράσει περισσότερες μετοχές της AIG κι έτσι να μην αποχωρήσει η AIG από το NYSE.

Αυτές όμως οι αγορές είχαν μεγάλο κόστος, στοιχίζοντας σε ζημιές 14 εκατ. δολ. για την εταιρία, λόγω της παρατεταμένης ”στήριξης” μετοχών του ασφαλιστικού ομίλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

H Spear είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος market maker στο NYSE, κάνοντας market making σε περισσότερες από 600 μετοχές.

Πολλά μέλη του floor του ΝΥSE δήλωσαν ότι είναι ασυνήθιστη αυτή η κίνηση του κ. Grasso. Ενδεικτικό το παράδειγμα του Robert McCooey, της χρηματιστηριακής Griswold Co, ότι στα 16 χρόνια που είναι μέλος του floor, δεν είδε ποτέ μέλος του διοικητικού συμβουλίου του NYSE να κατεβαίνει στην αίθουσα συναλλαγών και να πλησιάζει με ”τέτοιου είδους” κίνητρα market makers.

Εκπρόσωπος Τύπου της Goldman Sachs δήλωσε ότι τίποτα περίεργο δεν είχαν οι αγορές μετοχών της AIG στο πλαίσιο του market making.

Ο κ. Edward Kwalwasser, executive vice president για ρυθμιστικά ζητήματα του NYSE, δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις αντιθέσεις Grasso - Spear.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπήρξε ανάγκη αγοράς μετοχών της AIG από τη Spear, αλλά και το αν θα μπορούσε η Spear να μην ”ακούσει” τις αξιώσεις του Grasso.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι η μετοχή της AIG όντως ενισχύθηκε από τον ”απόηχο” της επιστολής του κ. Greenberg. Στις 23 Οκτωβρίου 2002 η τιμή της διαπραγματευόταν στα 63,05 δολ. Την επόμενη ημέρα, κατά την οποία η εταιρία είχε ανακοινώσει ”ισχυρά” κέρδη τριμήνου, η μετοχή ενισχύθηκε κατά 1,8%. Στις 31 Οκτωβρίου η μετοχή είχε υποχωρήσει στα 62,55 δολ.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v