Επιτυχής δοκιμή αντανακλαστικών!

Άκρως επιτυχής κρίνεται η δοκιμασία των αντανακλαστικών της Σοφοκλέους με αφορμή τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως οι έλληνες θεσμικοί όχι μόνον δεν ήθελαν να απόσχουν από το πάρτι των διεθνών αγορών, αλλά μετά τη λήξη του εννεαμήνου, κτίζουν, πλέον, νέες θέσεις στην αγορά. Διακόπηκε το σερί των 5 συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων.

Άκρως επιτυχής η δοκιμασία των αντανακλαστικών της αγοράς, με αφορμή και τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που έδωσαν ώθηση στο σύνολο των ευρωαγορών.

Ετσι, οι έλληνες επενδυτές όχι μόνον δεν θέλησαν να χάσουν το πάρτυ, αλλά όλα δείχνουν ότι η χθεσινή αντίδραση αποτέλεσε αφορμή για τη συνεχιζόμενη απόσυρση των πωλητών, αφού είναι προφανές πως συγκεκριμένοι ισχυροί παίκτες τάσσονται πλέον με τους αγοραστές.

Και αυτό, έχοντας αφενός αναδιαρθρώσει τα χαρτοφυλάκιά τους και αφετέρου έχοντας γράψει τις υπεραξίες στο βιβλίο του εννεαμήνου και συνεπώς από την 1η του μήνα χτίζουν νέες θέσεις με σαφώς μεγαλύτερη ρευστότητα-δημιουργηθείσα κατά κύριο λόγο από την αγορά- από ό,τι προ εξαμήνου.

Η συνταγή της ανόδου είναι η ίδια, δηλαδή μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις τράπεζες, ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι υπεραπέδωσαν του γενικού δείκτη γράφοντας κέρδη 2,42% έναντι 1,8% του γενικού δείκτη (2.089,9 μονάδες) την ίδια στιγμή που οι τηλεπικοινωνίες μπόρεσαν να υποστηρίξουν τη θετική φορά του FTSE-20 με τη Cosmote (1,4%) να είναι σταθερά καλή και τον ΟΤΕ να φτάνει στο ίδιο ποσοστό κερδών με ένα πολύ καλό ντεμαράζ αγορών κατά το τελευταίο 20λεπτο.

Από εκεί και πέρα εξαίρουμε την νέα άνοδο της μετοχής των ΕΛΠΕ (2,33%) που γίνεται πλέον η μετοχή του FTSE-20 με την πιο σταθερή απόδοση από την έναρξη της πτώσης, ενώ η άποψη περί αντανακλαστικών αντικατοπτρίζεται πιο πιστά στην μετοχή της Βιοχάλκο, από πλευράς τίτλων του FTSE-20.

Όσον αφορά την ευρύτερη αγορά, η διατήρηση της σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 15 προς 1 υπέρ των πρώτων, όσο δηλαδή ήταν και χθες, αποδίδεται αφενός στο γεγονός ότι όσοι ήθελαν να πουλήσουν το έπραξαν αφετέρου στο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα κάποια εξέλιξη που να μπορεί να πλήξει την ψυχολογία αφού και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση αντίδρασης.

Μοναδική μας επιφύλαξη παραμένει το γεγονός ότι, ενώ η τεχνική εικόνα της αγοράς κρίνεται πλέον άκρως ικανοποιητική, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενίσχυση του τζίρου, καθώς η αγορά έπεσε με 150 και πάνω εκατ. ευρώ και ανεβαίνει με 100+ εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι ουσιαστική επαναπροσέλκυση κεφαλαίων δεν έχει υπάρξει ακόμη.

Από την άλλη υπάρχει και μια σχολή σκέψης που αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται ακόμη, καθώς συγκεκριμένες μετοχές με εξαιρετικά υψηλό beta έναντι της αγοράς (ΓΕΝΑΚ, MLS, Bιοσώλ κ.ο.κ) προσφέρουν απλόχερα χέρι στους εμπλεκόμενους.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 9,16% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 535.361 τεμάχια της Ευρωπαϊκής Πίστης στα 2,20 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,80 ευρώ, ένα πακέτο 50 τεμάχια της Τεγόπουλος στα 2,41 ευρώ και ένα πακέτο 320.000 τεμάχια της Sex Form στα 4,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v