Θα γίνουμε Αμερική!

Εικοσιπέντε εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο έριξαν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές στην Morgan Stanley! Όχι στον χ επιχειρηματία ή λομπίστα, αλλά στην Morgan Stanley! Φαντάζεστε να συνέβαινε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;

Θα γίνουμε Αμερική!
Εικοσιπέντε εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο έριξαν οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές στην Morgan Stanley! Όχι στον χ επιχειρηματία ή λομπίστα, αλλά στην Morgan Stanley! Φαντάζεστε να συνέβαινε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι στην Αμερική. Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν μία πολιτική χροιά, επειδή όλα στην Ελλάδα έχουν σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς. Από το κονδύλι της επισκευής της βρύσης του τάδε ορεινού χωριού μέχρι την επαγγελματική εξέλιξη του τελευταίου δημοσίου υπαλλήλου.



Επί της ουσίας, όποιος μπορεί, κάνει ό,τι μπορεί, πιστεύοντας (και ορθώς όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα) ότι οι διασυνδέσεις του, ο ”τσαμπουκάς” του και ο φόβος του ”πολιτικού κόστους” θα τον σώσει.

Εγκλήματα και εγκλήματα έχουν συμβεί σ’ αυτόν τον τόπο και έχουν ”πνιγεί” στην σιωπή.

Όποιος στο παρελθόν υποψιάστηκε ότι θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι ”περίεργο” στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών των Γενικών Αποθηκών ή της Τράπεζας Αθηνών, έχει το δικαίωμα να παραπονιέται ότι δεν ενημερώθηκε τελικά για τι ακριβώς συνέβη.

Αυτό δεν μπορεί φυσικά να αποτελέσει άλλοθι για να οδηγηθούν οι χρηματιστηριακές αρχές σε αδράνεια, έτσι ώστε να αλωνίζουν όλα τα αλάνια.

Τι περιμένουμε να δούμε από εδώ και πέρα; Είναι σαφές ότι η προχτεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την αγορά. Μένει να δούμε αν αυτό το μήνυμα θα αφορά τελικά όλη την αγορά ή μόνο ένα κομμάτι της.

Πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε μία μεταβατική και κρίσιμη περίοδο για την αγορά, μετά από το πέρασμα του ελέγχου της ΕΧΑΕ σε επτά τράπεζες. Μία περίοδο κατά την οποία η μάχη για τα μερίδια αγοράς είναι σκληρή και αδυσώπητη.

Ίσως στο επόμενο διάστημα δούμε και μία ελληνική... Morgan Stanley να κάθεται στο σκαμνί. Δεν το πιστεύουμε ιδιαίτερα, έχουμε όμως το δικαίωμα να ονειρευόμαστε ότι μία ημέρα θα αποκτήσουμε εικόνα ανάλογη με εκείνη που έχει σήμερα η αμερικανική αγορά...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v