Κοιτάζοντας προς τις 2.045 μονάδες

Θα μπορούσε ο ούριος άνεμος των διεθνών αγορών σε συνδυασμό με τη χθεσινή ρηξικέλευθη κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αφυπνίσει έστω και βραχυπρόθεσμα τη Σοφοκλέους; Η απάντηση θα δοθεί στη συνεδρίαση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα μπορούσαν οι διεθνείς αγορές να ”αφυπνίσουν” την αδιάφορη Σοφοκλέους; Εάν συνεκτιμηθεί και η χθεσινή θεσμική παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πιστεύουμε πως η απάντηση είναι καταφατική.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι εκτιμήσεις των περισσότερων χρηματιστηριακών. Να αντιδράσει λοιπόν η αγορά με το δείκτη προς τις 2.045 μονάδες σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Εάν κρίνουμε από τις χθεσινές ανοικτές πωλήσεις και το δανεισμό συγκεκριμένων μετοχών (Εθνική, Εμπορική, Eurobank, ΕΛΠΕ), το ποσοστό υποτίμησης έχει διαμορφωθεί χαμηλότερα του 1%.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σήμερα-αύριο τον FTSE-20 προς τις 1.028 μονάδες σε πρώτη φάση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 3.580 μονάδες.

Δηλαδή της Εθνικής προς τα 17,8 ευρώ, της Eurobank και πάλι προς τα 14 ευρώ και της Alpha προς τα 18 ευρώ.

Ειδικότερα για την Alpha, η σύσταση αγοράς της Merrill Lynch μπορεί να δώσει ώθηση στον τίτλο.

Μένει να διαπιστωθεί σήμερα πώς θα αντιδράσει ο τίτλος της ΔΕΗ, καθώς οριστικοποιείται η διάθεση του τρίτου πακέτου, ενώ αναμένεται οριακή μείωση κερδών ανά μετοχή.

Πάντως το ζητούμενο για σήμερα είναι η συμπεριφορά μετοχών κυρίως της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα των Νάουσα, Κλωνατέξ, Λαννέτ, Λαντέκ και Sex Form.

Μετοχές εταιριών όπως οι Alfa Alfa Holdings, Μεσοχωρίτης, Vivere, Αlsinco, Ευρωφάρμα, Καμπάς, Έδραση και ορισμένες ακόμη που περνούν από καθεστώς τρίωρης σε πεντάωρη διαπραγμάτευση.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί η μετοχή των ΚΑΕ, που σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία θα καταλάβει κατά πάσα πιθανότητα τη θέση του Αλουμινίου της Ελλάδος στον FTSE-20. Όπως επίσης και ο αναβαθμισμένος στον Mid Cap 40 ΟΛΠ, αλλά και η ΕΥΔΑΠ.

Στα υπ’ όψιν η σταθερή Newsphone, ο Βερνίκος, λόγω των 9 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων, ο σταθερός στα 6,6 ευρώ Ηρακλής, ο ανοδικός Άκτωρ, η ”αργή” αλλά χωρίς εγκλωβισμούς Έλτον, κυρίως όμως η Πειραιώς.

Σημείωση: Το να χτυπά -και δικαιολογημένα- η αρμόδια χρηματιστηριακή αρχή τα κάθε λογής ιδιωτικά λόμπι συμβάλλει στην αναδιάταξη δυνάμεων στο χρηματιστήριο και ανοίγει το δρόμο για την επικράτηση των θεσμικών ισχυρών τραπεζικών ομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v