Πρωτομηνιά με προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο;

Εάν συντηρηθεί και στο υπόλοιπο της ημέρας η ανοδική τάση στις ευρωαγορές, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συντηρηθεί μια συγκρατημένα θετική πορεία προς τις 2.045 μονάδες στη Σοφοκλέους. Ενδεχόμενη αντίδραση των blue chips θα συμβάλει στην προσπάθεια αντίδρασης των μικρομεσαίων. Στις 11:30 θα ξεκινήσει η συνεδρίαση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μας μήνα. Μια σύντομη αναλαμπή ή κάτι περισσότερο φωτεινό μπορεί να αποτελεί η σημερινή αντίδραση.

Αναμφισβήτητα, στη Σοφοκλέους η τάση επηρεάζεται σε μέγιστο βαθμό από το πτωτικό σερί οκτώ συνεδριάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτή την εκτίμηση συμφωνούν στην πλειονότητά τους χρηματιστηριακές και διαχειριστές.

Το ευτύχημα για εμάς είναι πως για σήμερα αντιδρούν, λόγω πετρελαϊκών ομίλων, οι ευρωαγορές, αν και η οριστική τάση τους θα εξαρτηθεί από την πορεία της Wall Street.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις μιας περαιτέρω –προσεχτικής όμως– αντίδρασης προς τις 2.045 μονάδες.

Εάν δεν δοκιμαστούν σήμερα οι 2.000 μονάδες και αντιδράσει η αγορά προς την προαναφερθείσα περιοχή στήριξης, τότε ενδέχεται, με τη συνδρομή των ξένων αγορών, να επανέλθουμε στο βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha αλλά και των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ να προσφέρουν απαραίτητες στηρίξεις στον FTSE-20.

Οπως φάνηκε και χθες, ένα θετικό κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μπορεί να διαχυθεί ”πολλαπλασιαστικά” στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση όπου διψούν για ανοδική εκτόνωση.

Μετοχές-σηματωροί οι ΔΟΛ, Ακτωρ, Εθνική Ασφαλιστική, Βιοσώλ, Χατζηιωάννου, Σαράντης, Μυτιληναίος, Τεγόπουλος και Γιαννούσης.

Θα περιμέναμε για σήμερα, εάν διατηρηθεί η τάση αντίδρασης στις ευρωπαϊκές αγορές, μια καλύτερη ημέρα, καθώς και τη διαμόρφωση μιας ισχυρότερης ανοδικής τάσης.

Σημείωση 1: Εχει παρατηρηθεί πως από το 1987 και μετά κατά κανόνα η πορεία της αγοράς τον Οκτώβριο είναι συμπληρωματική αυτής του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή πτωτικούς Σεπτέμβρηδες τους διαδέχονται-κατά κανόνα- μήνες με ακριβώς αντίθετη τάση.

Σημείωση 2: Καλωσορίζουμε τον καλό φίλο Σωτήρη ΚΑΖ και ευχόμαστε ολόθερμα περαστικά. Να μην ξεχνιόμαστε, πάνω απ’ όλα μετράει η ΥΓΕΙΑ μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v