Διακυμάνσεις άνευ τζίρου...

Η κατακόρυφη πτώση των συναλλαγών και οι διακυμάνσεις πέριξ των 2.000 μονάδων σηματοδότησαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Εντονότερες οι διακυμάνσεις σε επιμέρους τίτλους, ενώ δεν έλειψαν και οι αρνητικές εκπλήξεις, όταν, προς το κλείσιμο, τέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών η Cosmote.

Η ισορροπία του... τρόμου, πράξη πρώτη γι’ αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον.

Θα πείτε, την ισορροπία που την βρήκατε; Με 75 τίτλους να καταγράφουν ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη του 5%, τις τράπεζες να αντιδρούν το τελευταίο δεκάλεπτο άνευ πωλητών, οδηγούμενες σε θετικό έδαφος, την Cosmote να ”φεύγει” στο –4,3% με μια market εντολή πώλησης μόλις 17.300 τεμαχίων 30 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της συνεδρίασης, την ίδια στιγμή που ο ΟΤΕ, με ντεμαράζ ανοιχτών εντολών αγοράς, έκλεινε οριακά στο +0,2%, μόνο ”ήσυχη” δεν ήταν η σημερινή ημέρα.

Αυτά, αφορούν εντυπώσεις και τεκταινόμενα. Θα μας επιτρέψετε να παρομοιάσουμε την αγορά με μια καλοστημένη παρτίδα πόκερ. Πάμε λοιπόν...

Η ουσία είναι πως η αγορά, ως αγορά, συνεχίζει να πέφτει, ή έστω να διολισθαίνει, την ίδια ώρα που οι λίγοι παίκτες – αλλά ισχυροί – της υψηλής κεφαλαιοποίησης παίζουν ”πόκερ”, με ανοιχτά δύο χαρτιά (ΔΕΗ και Alpha), όπου το θετικό πρόσημο δεν τέθηκε σε αμφισβήτηση, και κλειστά τρία.

Απλά, οι αγοραστές φανέρωσαν σήμερα τρία χαρτιά ουσίας, (Eurobank, ETE, OTE), παίρνοντας την παρτίδα από τους πωλητές, αφού όμως πρώτα τους άφησαν να πιέσουν την ”μπάνκα”, ήτοι το Δείκτη, μέχρι τις 1.981 μονάδες.

Ουσία είναι επίσης το γεγονός ότι τα τραβήγματα των αγοραστών στην ευρύτερη αγορά μοιάζουν με μια πολύ καλή μπλόφα.

Όπου υπάρχει ο ”λαγός” της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Έλα όμως που οι παίχτες είτε πετάνε τα χαρτιά τους μέσα, πιστεύοντας τον ”άσο” της πτώσης που τους δείχνουν, ή απλά δεν τολμούν να χτυπήσουν την μπλόφα. Βέβαια η μάνα φορτώνει την ”μπάνκα” πριν το πέρας των συναλλαγών, για να φανεί πιο γεμάτη η παρτίδα. Με 87 εκ. ευρώ τζίρο, όμως, και 223 πτωτικές μετοχές, οι εντυπώσεις είναι αλγεινές, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Τι κι αν έκλεισε ο Δείκτης σε οριακά θετικό έδαφος, και δη πάνω από τις 2.000 μονάδες, στις 2.002,63; Δεν πείθει η παρτίδα, ασχέτως του εάν ξέρουμε ότι αν ξανακάτσει στο τραπέζι ο μεγάλος παίχτης, η τάση γυρίζει.

Το θέμα είναι πού θα κάτσει. Και γιατί...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 19,27% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 5,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 120.000 τεμάχια της Τράπεζας Πειραιώς στα 7,64 ευρώ, ένα πακέτο 300.000 τεμάχια της Informatics στα 2,79 ευρώ, ένα πακέτο 320.000 τεμάχια της Ελβάλ στα 1,88 ευρώ, ένα πακέτο 350.000 τεμάχια της Sex Form στα 4,76 ευρώ και ένα πακέτο 100 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,63 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 5.689 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 16,75 ευρώ και δύο πακέτα των 30.000 και 31.180 τεμαχίων του Τιτάνα στα 30,22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v