Θέλει να έχει πρόσωπο!

Αγοράζει μόνο ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Γιατί; ”Αν θα χρεοκοπήσω απ’ αυτούς, θα ήθελα να έχω πρόσωπο να φωνάξω έναν φίλο στο καφενείο και να του πω τον πόνο μου. Αν χρεοκοπήσω από κάποιο γνωστό παιγνιδιάρικο χαρτί, δεν θα με συμπονά ούτε ο εαυτός μου”!

Θέλει να έχει πρόσωπο!
Αγοράζει μόνο ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Γιατί; ”Αν θα χρεοκοπήσω απ’ αυτούς, θα ήθελα να έχω πρόσωπο να φωνάξω έναν φίλο στο καφενείο και να του πω τον πόνο μου. Αν χρεοκοπήσω από κάποιο γνωστό παιγνιδιάρικο χαρτί, δεν θα με συμπονά ούτε ο εαυτός μου”!

Δεν είναι παιδαρέλι κι έχει την εμπειρία των αγορών. Ομολογεί ότι στο παρελθόν έχει σχοινοβατήσει πολλές φορές. Δεν τολμά να το κάνει και πάλι. Όχι επειδή μεγάλωσε και έχει γίνει έτσι πιο συντηρητικός. Αλλά διότι οι κανόνες του παιγνιδιού έχουν μεταβληθεί σημαντικά και δεν επιτρέπουν τα θαύματα του παρελθόντος.

Σ ’έναν μεγάλο άνθρωπο επιτρέπεται –αν δεν επιβάλλεται- να γίνεται πιο συντηρητικός σε σχέση με το παρελθόν. Το φάσμα της χρεοκοπίας δεν είναι και η καλύτερη συντροφιά για τα γεράματα. Δεν πρόκειται, όμως, για μία τέτοια φυσιολογική εξέλιξη.

Αλλά για την διαπίστωση ότι έχουν στενέψει απελπιστικά τα όρια για όσους κυνηγούν τα αουτσάιντερ στον χρηματιστηριακό στίβο.

Όσο περνά ο καιρός οι τράπεζες ελέγχουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς. Κι έτσι φροντίζουν σιγά – σιγά να φέρουν τα πάντα στα μέτρα τους.

Αυτό είναι καλό ή κακό; Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς. Ανεξάρτητα πάντως από το ”καλό” και το ”κακό”, η έρευνα για τα οποία εμπεριέχει και ηθικοπλαστικά στοιχεία, περισσότερο μας ενδιαφέρει το ”πραγματικό”, αυτό που συμβαίνει.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από την συρρίκνωση της αγοράς και την εστίαση του ενδιαφέροντος σε πολύ λίγες μετοχές.

Ναι, αλλά στην πρόσφατη άνοδο η Περιφέρεια ανέδειξε πρωταθλητές, θα πει κάποιος. Η απάντηση είναι ότι αμέσως μετά , στην πρώτη διόρθωση, τα κέρδη εξατμίστηκαν με εκπληκτική ταχύτητα. Όσοι παρασύρθηκαν από τις σειρήνες των υπεραξιών, έχασαν για άλλη μία φορά αρκετά χρήματα.

Η πλέον εντυπωσιακή παρατήρηση του φίλου μας είναι όμως αυτή που ακολουθεί: ”Κάνετε λάθος εσείς οι δημοσιογράφοι όταν αναφέρετε ότι κυρίαρχοι του παιγνιδιού είναι οι ελληνικές τράπεζες. Αυτές απλώς εκτελούν εντολές των ξένων στο ταμπλό.

Είναι η γκανιότα. Το παιγνίδι ανήκει αποκλειστικά στους ξένους και πάντα σε σχέση με το τι μετοχές έχουν να διαθέσουν. Η Alpha Bank, για παράδειγμα. έγινε φθηνή στα 18, ενώ ήταν ακριβή στο 10! Το ίδιο θα συμβεί κάποια στιγμή και με τον ΟΤΕ. Όταν θα έχουν να κερδίσουν από ένα νέο ανάλογο deal, ο ΟΤΕ θα περιγράφεται στις αναλύσεις τους ως ευκαιρία αγορών”.

Βρίσκεται τις απόψεις υπερβολικές; Μπορεί. Καλό όμως είναι να έχουμε αντίληψη και για κάποιες άλλες απόψεις, πέρα απ’ αυτές που έχουμε φυλακισμένες στο κεφάλι μας.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v