Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης

Οι διεκδικήσεις για μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, οι απεργίες, οι νέοι μισθοί σε οκτώ κατηγορίες του Δημοσίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2004, αλλά και το ασφαλιστικό είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης
Οι διεκδικήσεις για μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, οι απεργίες, οι νέοι μισθοί σε οκτώ κατηγορίες του Δημοσίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το 2004, αλλά και το ασφαλιστικό είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Κυβέρνηση: Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες του διογκούμενου, εξαιτίας των προεκλογικών παροχών, κύματος διεκδικήσεων μεταβάλλει συμπεριφορά και μεταδίδει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα σκληρύνει τη στάση της έναντι των απεργών, τονίζει η Καθημερινή, ενώ το Βήμα αναφέρεται στο ”όχι” των συνδικαλιστών στο τελεσίγραφο του υπουργού οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

Σύμφωνα με τα Νέα η κυβέρνηση θέλησε να βάλει τέλος στις διεκδικήσεις για μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, ανακοινώνοντας τις αυξήσεις των μισθών του Δημοσίου για το 2004. Η Ελευθεροτυπία αναφέρει πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κατευνάσει το ογκούμενο απεργιακό κύμα, και να δείξει ότι ο προϋπολογισμός του 2004 εξάντλησε τα όρια αντοχής, με αυξήσεις 3% - 9,8% σε οκτώ ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Πως διαμορφώνονται οι μισθοί για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς, γιατρούς ΕΣΥ, νοσηλευτές, διπλωματικούς και δημοσίους υπαλλήλους, επισημαίνει η Ημερησία.

Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβραδύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η μακρά προεκλογική περίοδος και τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης για αδιαφανείς διαδικασίες, κάνει λόγο για ”υπονομευτική” καταγγελιολογία που αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Ασφαλιστικό: Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται να παραμένει το ασφαλιστικό σύμφωνα με την Καθημερινή που επισημαίνει πως επιδεινώθηκε η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους το 2003.

Λιμενικές Υπηρεσίες: Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να λάβει εντός του μηνός η κοινοτική οδηγία περί απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Τράπεζες: Οι ”ιδιωτικοποιήσεις” και η μείωση του κόστους είναι τα προσφιλή θέματα των τραπεζιτών το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το Κέρδος.

Δολάριο: Στα ύψη βρέθηκαν το ευρώ και το γεν έναντι του δολαρίου, όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία το αμερικανικό νόμισμα δέχτηκε πλήγμα και από την ανέλπιστη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Το Βήμα αναφέρεται επίσης στην απρόσμενα μεγάλη υποχώρηση του δολαρίου.

Ταμεία: Οι σοβαρές απώλειες στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του κοινωνικού προϋπολογισμού που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππας, όπως αναφέρει το Κέρδος, το οποίο προσθέτει πως τα ταμεία το 2002 απώλεσαν το 41,36% της αξίας του χαρτοφυλακίου τους σε σχέση με το 2001.

HSBC: Ο επενδυτικός οίκος HSBC προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του αναφορικά με την πορεία των εισηγμένων ελληνικών τραπεζών που παρακολουθεί, όπως αναφέρει η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία οι εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου χαρακτηρίζονται από θετική χροιά.

ΔΕΗ: Την επιστροφή του τέλους που εισέπραξε η ΔΕΗ υπέρ των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΕΥΔΑΠ: Για στρατηγικό επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ, εντός εξαμήνου κάνει λόγο η Ημερησία.

ΕΛ.ΠΕ: Στο ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τη Ρουμανία αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο σύμφωνα με την οποία, τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν προσφορά για το 33,34% της SNP Petrom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v