Κινήσεις τακτικής πέριξ των 2.000 μονάδων

Ελάχιστες οι μετοχές στις οποίες επικεντρώνονται κυρίως οι ισχυρές χρηματιστηριακές, συντηρώντας το Γενικό Δείκτη πέριξ των 2.000 μονάδων, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι βρίσκεται ήδη στα επίπεδα των 1.880-1.910 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Mόλις 2 μονάδες υψηλότερα από την ψυχολογική (και τίποτα περισσότερο) περιοχή στήριξης των 2.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Ουσιαστικά όμως η πραγματικότητα στα δύο τρίτα της αγοράς κυμαίνεται σε επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στις 1.880–1.910 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Αναφερόμαστε βεβαίως στο μέσο όρο αποτίμησης μετοχών των δεικτών Μidcap 40, Small Cap 80, του FTSE 140 και της Παράλληλης Αγοράς.

Αυτό πρακτικά, πέραν της τελευταίας φουρνιάς εγκλωβισμένων, σε ένα εύρος περίπου 400 μονάδων, εξηγεί το εύρος των νέων ”κόκκινων” κωδικών, την πιεστική πολιτική που ασκούν οι χρηματιστηριακές στους πελάτες τους, όπως επίσης και την προοπτική, τεχνικά και μόνο, αντίδρασης μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μια πλειάδα μετοχών (υπολογίζονται σε περίπου 200) αντιδρούν κατά τακτούς κύκλους προς μια τιμή χαμηλότερη της προηγούμενης υψηλής, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Το παιχνίδι των μεγάλων περιορίζεται σε μια δωδεκάδα μετοχών και σε μια συμπληρωματική ομάδα 8 τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ουσιαστικά ορισμένες χρηματιστηριακές δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να αγοράζουν σε κωδικούς Ελλήνων πελατών τους μετοχές για τις οποίες έχουν εντολές αγοράς από τους ξένους συνεργάτες τους.

Επιμένουν δηλαδή σε Εθνική, Eurobank, Alpha, προσεγγίζουν τις Πειραιώς, Εμπορική, προσβλέπουν στον ΟΤΕ, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα γύρω από τη Vodafone Panafon, αγοράζουν Ιντρακόμ, λιγότερο Τιτάνα, αλλά και Ελληνική Τεχνοδομική, Γερμανό, Folli Follie, εσχάτως Μυτιληναίο και ελάχιστοι τα ΚΑΕ.

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα τίτλοι κυρίως της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή Κλωνατέξ-Γιαννούση, ΕΛΒΕ, Ευρωφάρμα, Hitech, αλλά και Mixromedia, Σαράντης και ορισμένες ακόμη αυτού του βεληνεκούς.

Τεχνικά καλό θα ήταν για σήμερα να υπάρξει μια αντίδραση, όχι όμως όπως συνηθίζεται στην αρχή, για να τραβηχτούν υψηλότερα οι τιμές και να ρευστοποιηθούν θέσεις περίπου 10-12 εκατ. ευρώ, κυρίως εγχώριων θεσμικών, αλλά προς το μέσον και το τέλος της συνεδρίασης προκειμένου να υπάρξει μια πιο πειστική αναλαμπή του δείκτη. Προτού βυθιστεί όπως όλοι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες δείχνουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v