Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης

Η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα, με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, το ολυμπιακό νόμισμα των 2 ευρώ, καθώς και η ανταπόκριση στην προσφορά του 35% της ΔΕΠΑ απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης
Η χθεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα, με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, το ολυμπιακό νόμισμα των 2 ευρώ, καθώς και η ανταπόκριση στην προσφορά του 35% της ΔΕΠΑ απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Γκαργκάνας: Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας, πολλαπλώς πιεσμένος από τις οικονομικές συνθήκες και το προεκλογικό κλίμα, συναντήθηκε χθες διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, η οποία τονίζει πως η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ”καίει”.

Το ”Βήμα” χαρακτηρίζει τον κ. Γκαργκάνα ”κέρβερο” σε ό,τι αφορά τα δάνεια και τις κάρτες, ενώ προσθέτει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε πως η Τράπεζα είναι σε θέση να προασπίσει τους δανειολήπτες από τα ”ψιλά γράμματα” των συμβολαίων και από τις ”αφανείς” επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική” ο ”εκλογικός κύκλος” και οι παροχές ανησυχούν τον κ. Γκαργκάνα, ενώ η ”Ημερησία” τονίζει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε τη δυσφορία του για την επιθετική πολιτική που ασκούν οι εμπορικές τράπεζες όσον αφορά την προώθηση των πιστωτικών καρτών.

Το ”Κέρδος” σημειώνει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καταρτίσει ”προϋπολογισμό με τη βούλα” της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά τις σημαντικές αποκλίσεις που κατά τεκμήριο εμφανίζουν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με αυτές του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας. Σύμφωνα με την ”Εξπρές” κατατίθεται προς τα μέσα Οκτωβρίου στη Βουλή η ενδιάμεση έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας για τις νομισματικές εξελίξεις και τη νομισματική πολιτική.

Ολυμπιακό Νόμισμα: Ολυμπιακό νόμισμα 2 ευρώ θα εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος την 1η Ιανουαρίου 2004, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”. Η οικονομική ”Ελευθεροτυπία” επισημαίνει πως η κυβέρνηση καταφεύγει στην έκδοση νέου νομίσματος προκειμένου να καλύψει το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ν.Δ.: Επανίδρυσαν τις κόντρες στη Ν.Δ. σύμφωνα με την εφημερίδα ”Τα Νέα”, η οποία αναφέρει πως ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Σουφλιά και την Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή το πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση που ζητάει την ”επανίδρυση του κράτους”.

Σοφοκλέους: Την ύστατη ώρα, όπως άλλωστε και την Παρασκευή, διεσώθη το πρόθεμα και συνάμα το πρόσχημα των 2.000 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όπως αναφέρει η ”Εξπρές”.

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα: Υποχρεωτικά θα είναι τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα το 2005 σύμφωνα με την Ε.Ε., όπως τονίζει η ”Καθημερινή”.

Πετρέλαιο: Ανεπίσημες επαφές με έναν σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών πετρελαιοβιομηχανιών αρχίζει το Ιράκ, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των τεράστιων αποθεμάτων που διαθέτει, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Ασφαλιστικές: Με νέο χαράτσι στα ΙΧ προσπαθούν να καλύψουν τις ζημίες τους οι ασφαλιστικές εταιρίες, τονίζει το ”Βήμα”.

Ωράριο: Με διευρυμένο ωράριο, στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, θα λειτουργούν επί τρεις μήνες η Αθήνα και όλες οι τουριστικές περιοχές, αναφέρει το ”Βήμα”.

ΟΤΕ: Με μια αμφισβητούμενης διάρκειας εκεχειρία, η ηγεσία του ΟΤΕ προσπαθεί να συνθέσει τη νέα ισορροπία στα διοικητικά του Οργανισμού, σημειώνει η ”Καθημερινή”.

ΔΕΠΑ: Απογοητευτική χαρακτηρίζει την ανταπόκριση για τη ΔΕΠΑ η ”Καθημερινή”, η οποία αναφέρει πως μόνο η ισπανική Gaz Natural κατέθεσε προσφορά με τίμημα πολύ κατώτερο της αποτίμησης από το Δημόσιο. Σύμφωνα με την ”Ημερησία” η διαδικασία του διαγωνισμού θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ η ίδια συμπληρώνει πως όλα θα εξαρτηθούν από το προσφερόμενο ποσό.

Το ”Βήμα” συμπληρώνει πως η προσφορά της ισπανικής εταιρίας ξεπέρασε τα 260 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”, η οποία κρίνει το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ πενιχρό, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ήλπιζε να εξασφαλίσει για το Δημόσιο 350 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Marfin: Ο όμιλος Marfin δεν είναι ”ο διεκδικητής”, ενδιαφέρεται όμως για τη Γενική Τράπεζα, επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος του ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, ενώ το Κέρδος επισημαίνει πως ο όμιλος Marfin πραγματοποιεί στροφή στο retail banking.

Λούλης: Σε επέκταση της δραστηριότητάς του στη Ρουμανία προχωρεί ο όμιλος Λούλη, σύμφωνα με το ”Κέρδος”, ενώ η ”Ημερησία” συμπληρώνει πως ο όμιλος εγκαινίασε μονάδα στο Βουκουρέστι και σχεδιάζει την επέκτασή του στην παραγωγή παιδικών τροφών. Σύμφωνα με την ”Εξπρές” ο όμιλος εξετάζει παράλληλα την είσοδό του στην αγορά της κατεψυγμένης ζύμης.

Νεοχημική: Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το πρόγραμμα της Νεοχημικής, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Air France – KLM: Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης και η τρίτη στον κόσμο δημιουργείται με τη συνένωση του γαλλικού και του ολλανδικού αερομεταφορέα, όπως τονίζει η ”Ημερησία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v