Κάτι... κινείται

Βελτιωμένη η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς και στο χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Με οριακά κέρδη Εθνική, ΟΤΕ συντηρούν το Γενικό Δείκτη προς τις 2.000 μονάδες, ενώ έκπληξη προκάλεσε το -4% στα ΕΛΠΕ.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα επίπεδα των 2.000 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, καθώς δεν ακολουθήθηκε η μέχρι χθες πάγια τακτική του τραβήγματος του δείκτη για ευνόητους λόγους.

Αυτό είχε άμεση επίπτωση και στις συναλλαγές, που κυμαίνονται στο περίπου ήμισυ του χθεσινού τζίρου (λιγότερα από τα 9 εκατ. ευρώ στα πρώτα 40 λεπτά), τάση που φανερώνει και τη διστακτικότητα ορισμένων μεν δυνάμει πωλητών να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στα τρέχοντα επίπεδα.

Θα λέγαμε επίσης πως σε γενικές γραμμές η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς είναι κατά τι καλύτερη των τελευταίων συνεδριάσεων, περισσότερες είναι οι μετοχές που αντιδρούν και σαφώς βελτιωμένη η κατάσταση στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Να σημειωθεί επίσης πως μετοχές των μικρομεσαίων τραπεζών, όπως της Γενικής και της Αττικής, παρουσιάζουν συγκριτικά αγοραστικό ενδιαφέρον. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε συνηγορούσε και το περιεχόμενο της ημερήσιας ανάλυσης της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.

Η μετοχή της Εθνικής κινείται προς τα 17,5 ευρώ με οριακά κέρδη, οριακά η μετοχή της Eurobank στα 13,58 ευρώ, ενώ τα 14 ευρώ πατά η Intralot.

Αναμφίβολα οι εξελίξεις από το αμερικανικό μέτωπο της θυγατρικής είναι θετικές. Ενδιαφέρον από πλευράς μετοχών παρουσιάζει η κίνηση της Logic Dis στο 1 ευρώ, της ΜΕΑΓΑ στο 0,8 ευρώ, του Μπαλή προς τα 9,2 ευρώ, αλλά και των ΟΠΑΠ, Vodafone Panafon, Μυτιληναίου, Βάρδα, Βερνίκου, Εθνικής Ακινήτων, το +14% του Περσέα, η υπέρβαση των 8 ευρώ του σταθερού Πλαισίου, αλλά και των Νεοχημικής, Κλωνατέξ.

Για την επόμενη ώρα δεν αποκλείεται να δούμε το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει και να υπερβαίνει τις 2.000 μονάδες, καθώς το εύρος διακύμανσης σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μηνός Σεπτεμβρίου, επιτρέπει την υπέρβαση της συγκεκριμένης ψυχολογικής σημασίας περιοχής.

Σημείωση: Το τίμημα που προσφέρουν οι Ισπανοί για τη ΔΕΠΑ (260 εκατ. ευρώ) θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό από πλευράς ΥΠΕΘΟ. Και πράγματι, πώς να μη θεωρείται χαμηλό το ποσό των Ισπανών όταν η εταιρία συνολικά αποτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, η δε Gas Natural σε ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας αποκτά και λόγο στη διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απρόσμενα σημαντική πίεση στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων. Δε θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποιοι γνωρίζοντες για το παρασκήνιο συγχώνευσης των ΕΛΠΕ-Πετρόλα ρευστοποιούν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v