Στο ίδιο έργο θεατές...

Μία ακόμη συνεδρίαση κοντά στα επίπεδα των 2.000 μονάδων, αλλά με συναλλαγές μειωμένες κατά 27% σε σχέση με χθες, ολοκληρώθηκε (και) σήμερα, με μισή ώρα καθυστέρηση. Ισχυρότατες πιέσεις στις μετοχές του ομίλου Λαναρά.

To χθεσινό window-dressing ήταν ακριβώς αυτό. Μια απόπειρα βελτίωσης των αποτιμήσεων στο κλείσιμο του εννεαμήνου, απόπειρα που στέφθηκε από επιτυχία.

Χθες, κάναμε λόγο για απαιτούμενη διάρκεια. Δεν την είδαμε σήμερα. Και δεν την είδαμε για δύο βασικούς λόγους, που αφορούν την τάση της υψηλής κεφαλαιοποίησης και της Περιφέρειας αντίστοιχα. Διακριτά πράγματα, έτσι όπως πήγε η ημέρα.

Εξηγούμαστε: Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες, όπως και χθες, επέδειξαν κόπωση. Σε αρνητικό πρόσημο και σήμερα, έστω και οριακά (-0,18%), με μόνο την Πειραιώς (1,8%) να αντιστέκεται στο ρεύμα. Από κει και πέρα, οι τηλεπικοινωνίες ήταν αυτές που κράτησαν τις απώλειες του Δείκτη, αφού Vodafone Hellas και ΟΤΕ κινήθηκαν για μεγάλο μέρος της ημέρας σε θετικό έδαφος, με τον δεύτερο να ενισχύεται κατά 0,4%, ενώ η διόρθωση 0,4% της Cosmote είναι ”φυσιολογική”.

Από κει και πέρα, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ (0,9% και 0,5%) αντίστοιχα κατέθεσαν τον... οβολό τους, υποστηρίζοντας την εκτίμηση πως συνεχίζεται η μεταστροφή κεφαλαίων προς μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης. Με αντίρροπες δυνάμεις να ασκούνται, οι απώλειες 0,38% του Γενικού Δείκτη (2.012,14 μονάδες), κρίνονται φυσιολογικές.

Πάμε τώρα στην ευρύτερη αγορά. Δύο τα βασικά σημεία αναφοράς. Πρώτον, ότι με εξαίρεση τις τηλεπικοινωνίες και τα μη-μεταλλικά ορυκτά, το ΣΥΝΟΛΟ των επιμέρους κλαδικών δεικτών έκλεισε στο κόκκινο, χαρακτηριστικό της έλλειψης ζήτησης. Ασχέτως του εάν η σχέση 3 πτωτικών για κάθε μία ανοδική μετοχή δεν είναι αντικειμενικά άσχημη, υπάρχει εμφανής απροθυμία ενίσχυσης θέσεων στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Το βασικότερο όμως σημείο αναφοράς είναι αναμφισβήτητα η επικράτηση της φημολογίας που φέρει τους τίτλους συμφερόντων του Ομίλου Λαναρά να βρίσκονται στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την ανακοίνωση προστίμων να επίκειται.

Ακραία ίσως η αντίδραση, με Κλωνατέξ Κοινό (-9,6%), Κλωνατέξ Προνόμιο (-12%) ΦΑΝΚΟ (-10%), Γιαννούση (-11%), Λαντέκ (-7%) και Ναούσης (-10%) να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις που μάλιστα εντάθηκαν προς το κλείσιμο.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι το εξής: Ναι μεν αναγνωρίζουμε την θωράκιση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, την έχουμε αναγνωρίσει ως τάση μέρες τώρα. Για πολλοστή φορά όμως, βλέπουμε ότι χαρτιά ευρείας διασποράς βρίσκονται στο επίκεντρο αρνητικής φημολογίας. Με τους όποιους επενδυτές να ”τιμωρούνται” για την εμπλοκή τους σε επιχειρήσεις αμφιβόλου ποιότητος. Έπρεπε άραγε να υπάρξει άνοδος για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές; Και με ποια αξιοπιστία θα προσπαθήσει αυτή η αγορά να προσελκύσει επενδυτές, όταν καταδεικνύεται η επισφάλεια των επενδύσεων στο Χ.Α.

Γενικά ερωτήματα-θεωρήματα, που για πολλούς δεν έχουν ουσία. Έχουν και παραέχουν, όταν μιλάμε για αγορά. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να γίνει, είναι να υπάρξει οριστική και αμετάκλητη κάθαρση. Ώστε όσοι μείνουν, να αποτελέσουν πόλο έλξης κεφαλαίων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι παρεμβάσεις με σκοπό την εξυγίανση ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν πείθουν. Φοβίζουν, και απομακρύνουν.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 27,03% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 2 πακέτα των 67.578 και 5.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 17,76 και 18 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 79.014 τεμάχια της Εθνικής Τράπεζας στα 17,34 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,56 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v