Ερευνα-σοκ!

Γνωστός χρηματιστής πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτή την εποχή ένα άτυπο γκάλοπ μεταξύ των συναδέλφων του και καταγράφει τις προσδοκίες τους για τον τζίρο της επόμενης χρονιάς. Τα φετινά αποτελέσματα της έρευνας είναι άκρως απογοητευτικά!

Ερευνα-σοκ!
Γνωστός χρηματιστής πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτή την εποχή ένα άτυπο γκάλοπ μεταξύ των συναδέλφων του και καταγράφει τις προσδοκίες τους για τον τζίρο της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να σταθμίσει την κατάσταση και να προσδιορίσει τον προϋπολογισμό για τη δική του εταιρία.

Τα φετινά αποτελέσματα της έρευνας είναι άκρως απογοητευτικά! Οι χρηματιστές που απάντησαν στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι πολύ απαισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Περιμένουν ότι ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών στη Σοφοκλέους θα κυμανθεί το 2004 μεταξύ 90 και 120 εκατομμυρίων ευρώ. Χαμηλότερα, δηλαδή, και από τα σημερινά επίπεδα!

Να σημειωθεί ότι η περσινή αντίστοιχη έρευνα (συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα) έκανε λόγο για προσδοκώμενο ημερήσιο τζίρο για το 2003 ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η έρευνα μπορεί να είναι άτυπη και να μην πληροί τα κριτήρια της αντιπροσωπευτικότητας και της μαζικότητας, αλλά οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η ανάγνωσή της μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι η απογοήτευση στον κλάδο των χρηματιστών είναι πλέον κάτι περισσότερο από εμφανής και οι ίδιοι ανησυχούν για το μέλλον των εταιριών τους.

Όταν τα σημερινά επίπεδα του τζίρου δεν φτάνουν για να συντηρήσουν τις εταιρίες τους, τότε είναι βέβαιο ότι ο ακόμη χαμηλότερος τζίρος θα τους οδηγήσει στην απόφαση να... αλλάξουν επάγγελμα ή προσανατολισμό.

Ειδικά για το τελευταίο, θα πρέπει να σημειώσουμε ως παρένθεση ότι ήδη κάποιοι συζητούν για τη δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για χαμηλό τζίρο υπαγορεύουν και τις αντίστοιχες προβλέψεις τους για την πορεία της αγοράς.

Δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί ο Γενικός Δείκτης να αναρριχηθεί στις 3.000 μονάδες με μέσο όγκο συναλλαγών της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ...

Ο δεύτερος τρόπος ανάγνωσης του αποτελέσματος του γκάλοπ είναι ότι έχουν πλέον απογοητευτεί και οι τελευταίοι στην αγορά, οπότε είμαστε κοντά στην ουσιαστική αντιστροφή του κλίματος.

Την εκδοχή αυτή την προτιμούμε. Δεν ξέρουμε όμως αν υπάρχει πράγματι ουσία ή πρόκειται για μία ακόμη χρηματιστηριακή αμπελοφιλοσοφία. Πολύ θα θέλαμε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα και η αγορά να διαψεύσει τους απαισιόδοξους.

Δεν μπορούμε, όμως, να δούμε με ποια γεγονότα και κυρίως με ποιες διαθέσιμες δυνάμεις θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v