Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Ο προϋπολογισμός του 2004, το έγγραφο που αναφέρεται στη διαχείριση του Γ’ ΚΠΣ, οι απώλειες των τιμών των μετοχών στη Σοφοκλέους, οι προβλέψεις παραγόντων της αγοράς για το δολάριο, αλλά και η τρίτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ είναι μερικά από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Ο προϋπολογισμός του 2004, το έγγραφο που αναφέρεται στη διαχείριση του Γ’ ΚΠΣ, οι απώλειες των τιμών των μετοχών στη Σοφοκλέους, οι προβλέψεις παραγόντων της αγοράς για το δολάριο, αλλά και η τρίτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ είναι μερικά από τα θέματα που επισημαίνουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Κυβέρνηση: Την ανάπτυξη κατά 4,2% προωθεί η κυβέρνηση για να κερδίσει τις εκλογές και να πείσει ότι αυτή μπορεί καλύτερα να επιτύχει την πραγματική σύγκλιση, να μειώσει την ανεργία στο 8% και να αυξήσει μισθούς (κατά 6,4%) και τις συντάξεις (κατά 7%), αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Το Χρηματιστήριο κάνει λόγο για έντονες προεκλογικές πινελιές με προσλήψεις, παροχές και αυξήσεις, ενώ τονίζει πως τα ελλείμματα για το δημόσιο χρέος ”καλπάζουν”.

Προϋπολογισμός: Υπό πίεση η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις έκτακτες συνθήκες της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αναγνώρισε κάποια διεύρυνση των ελλειμμάτων στο 1,2% του ΑΕΠ, αλλά και πάλι το προσχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται σύμφωνα με την Καθημερινή να μοιάζει εικόνα μαγική.

Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2004 είναι ακόμη μεγαλύτερο παρά τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους.

Σοφοκλέους: Εκατόν ενενήντα πέντε μετοχές σημείωσαν (οι περισσότερες εξ’ αυτών μέσα σε ένα μήνα) απώλειες μεγαλύτερες του 30%, 155 μετοχές στο ίδιο διάστημα σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από 33%, 64 μετοχές πάνω από 40% και 10 μετοχές πάνω από 50%, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Παράγωγα: Ρεκόρ συναλλαγών κατέγραψαν τα παράγωγα τον Σεπτέμβριο, καθώς η συνολική αξία αυξήθηκε κατά 52,5% έναντι του Αυγούστου, ενώ στην αγορά μετοχών μειώθηκε 11,7%, σημειώνει η Ημερησία.

Γ΄ΚΠΣ: Ανάβει φωτιά έγγραφο για τη διαχείριση του Γ΄ΚΠΣ, όπως αναφέρει η Ημερησία. Το Βήμα κάνει λόγο για σήμα κινδύνου για τα κονδύλια του Γ΄ΚΠΣ, και επισημαίνει πως η ΕΕ μιλά μεταξύ άλλων για έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού, μη συνετή οικονομική διαχείριση, προβλήματα στις μελέτες, στις αναθέσεις και στην κατασκευή των έργων, ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η Ν.Δ. ζήτησε χθες να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναθεώρηση του Γ΄ΚΠΣ.

Η Εξπρές κάνει λόγο για μεταφορών πόρων στα ολυμπιακά έργα η οποία αποδυναμώνει το ΠΔΕ υποθηκεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική και στερώντας από τα έργα του ΚΠΣ την εθνική συμμετοχή.

Το Κέρδος σημειώνει πως έγγραφο της Κομισιόν που έδωσε στο φως η Ν.Δ. αποκαλύπτει σημαντικές απώλειες στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, ενώ συμπληρώνει πως η Ελλάδα έχασε από το συγκεκριμένο πακέτο 600 εκατ. ευρώ.

Δολάριο – Ευρώ: Έξι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι και ένας ανεξάρτητος οίκος ανάλυσης καταθέτουν στην εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των νομισμάτων και της οικονομίας ευρύτερα.

Όπλα: Η Κομισιόν καλεί τον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο που απαγορεύει στο Πεντάγωνο να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από μη αμερικανικές εταιρίες, σημειώνει η Ημερησία.

Τράπεζες: Ατμομηχανή εκτιμά η Εθνική Τράπεζα πως αποτελεί η αύξηση των δανείων στην κερδοφορία των τραπεζών, όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ σύμφωνα με το Κέρδος η Εθνική βλέπει ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης τόσο της καταναλωτικής όσο και της στεγαστικής πίστης αναμένει κάμψη 14,3% στο ρυθμό αύξησης προς τον ιδιωτικό τομέα στο 2004, από 16,9% το 2002.

Εθνική: Τριπλάσια κέρδη στο εξάμηνο είχε η UBB της Εθνικής όπως αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία τα καθαρά κέρδη προ φόρων της θυγατρικής της Τράπεζας στη Βουλγαρία διαμορφώθηκαν στα 15,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με 5,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Alpha Bank: Κέρδη ύψους 182-184 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30%, αναμένει η Alpha Bank στο εξάμηνο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΔΕΗ: Το 13,4% του μετοχικού κεφαλαίου θα διαθέσει η ΔΕΗ με δημόσια εγγραφή σε ιδιώτες και θεσμικούς και το 2,3% στους εργαζομένους, αναφέρει η Ημερησία, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως η μετοχοποίηση του τρίτου πακέτου της Επιχείρησης είναι οριστική. Όπως αναφέρει η Καθημερινή η τρίτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ το Βήμα αναφέρει συγκεκριμένα πως οι δημόσιες εγγραφές θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα μεταξύ 22 – 24 Οκτωβρίου.

Informatics: Ποινικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Informatics από 17 φυσικά και νομικά πρόστιμα, μετά το πρόστιμο μαμούθ ύψους 6,02 ευρώ, που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Omega Bank: Εντός τριετίας θα πραγματοποιηθεί η είσοδος της Omega Bank στο Χ.Α. όπως αναφέρει η Εξπρές σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας, Παν. Γεννηματάς σκιαγράφησε χθες τις προοπτικές και τους στόχους της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v