Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία ΑΧΕ: Θετικό momentum για τις τράπεζες

Διατήρηση της θετικής ορμής της κερδοφορίας που εμφάνισαν οι τράπεζες στο α΄ εξάμηνο 2003 προβλέπει η Εγνατία ΑΧΕ για το εννεάμηνο του 2003, ενώ όσον αφορά στο σύνολο της αγοράς τονίζει πως ”χρειάζεται νέους καταλύτες”. Οι προβλέψεις για τα κέρδη του εννεαμήνου των 5 μεγάλων τραπεζών, οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις.

Εγνατία ΑΧΕ: Θετικό momentum για τις τράπεζες
Διατήρηση της θετικής ορμής της κερδοφορίας που εμφάνισαν οι τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του έτους προβλέπει η Εγνατία ΑΧΕ για το εννεάμηνο του 2003, ενώ σχετικά με το σύνολο της αγοράς η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ”χρειάζεται νέους καταλύτες για να αναζωογονηθεί”.

Αναλυτικότερα, η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών που καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους φαίνεται διατηρήσιμη και στο 9μηνο του 2003, εκτιμά το τμήμα αναλύσεων της Εγνατία Χρηματιστηριακής, δεδομένου ότι οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αναμένουν αύξηση κερδών από έτος σε έτος και για τις πέντε τράπεζες που καλύπτουν.

To αναλυτικό report της Εγνατία ΑΧΕ για το τραπεζικό κλάδο έχει τίτλο ”Το θετικό momentum της κερδοφορίας των τραπεζών φαίνεται να διατηρείται” και ημερομηνία 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής, η κερδοφορία προ φόρων των τραπεζών στο 9μηνο προβλέπεται πως θα αυξηθεί 27% κατά μέσο όρο, έναντι μέσης αύξησης της τάξεως του 23% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Η ικανοποιητική επίδοση στα κέρδη προ φόρων θα προέλθει από μια χαμηλότερη συμβολή των μη χρηματοοικονομικών (non - core) κερδών, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα σημάδι βελτίωσης της ποιότητας της κερδοφορίας του τραπεζικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να επιδείξει την ισχυρότερη αύξηση στην κερδοφορία προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας, της τάξεως του 40%, ενώ ακολουθούν η Alpha Bank με αύξηση της τάξεως του 25% και η EFG Eurobank Ergasias με αύξηση της τάξεως του 24%.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως θα καταγράψει άνοδο 17%, ενώ η Εμπορική Τράπεζα προβλέπεται να εμφανίσει αύξηση στο επίπεδο του 8%.

Τέλος, όπως επισημαίνει το τμήμα αναλύσεων της Εγνατίας Χρηματιστηριακής, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, οι προβλέψεις του τρίτου τριμήνου του έτους δεν επέφεραν σημαντικές αλλαγές στις ετήσιες προβλέψεις τους, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν τις συστάσεις τους, αλλά και τις τιμές-στόχους.

Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αύξησαν την τιμή-στόχο στα 17,00 ευρώ ανά μετοχή, αλλαγή που αντανακλά τις προσδοκίες τους για τη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου μετά μια συνεχή καλή απόδοση περιθωρίων και όγκων δανείων, καθώς επίσης σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα δείγματα ότι ο έλεγχος του κόστους είναι διατηρήσιμος.

Εξάλλου, η Εγνατία ΑΧΕ στο μηναίο της report Οκτωβρίου, με τίτλο ”νέοι καταλύτες είναι απαραίτητοι για την αναζωογόνηση της αγοράς”, εκτιμά πως οι χρηματιστηριακές αγορές θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα χωρίς κατεύθυνση - συμπεριλαμβανομένης και της Σοφοκλέους.

Μεταξύ άλλων η Εγνατία ΑΧΕ επισημαίνει πως ύστερα από την επιθετική άνοδο στην οποία επιδόθηκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο διάστημα Απριλίου – Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 8% τον Σεπτέμβριο, υποαποδίδοντας σε σχέση με τις περισσότερες σημαντικές διεθνείς αγορές εν μέσω έλλειψης καταλυτών.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, από πλευράς αποτίμησης ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται 15,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003, η οποία είναι πολύ κοντά στην αποτίμηση των δεικτών DJ Euro Stoxx και DJ Euro Stoxx 50 (15,1 και 14,3 αντίστοιχα).

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή προσθέτει πως η άνοδος σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή για τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στον Γενικό Δείκτη εκτιμάται στο 24,4%, σε σχέση με 36% που αναμένεται για τον DJ Euro Stoxx και 45% για τον DJ Euro Stoxx 50.

Οι εκτιμήσεις της Εγνατία ΑΧΕ (δεδομένων των τιμών–στόχων που έχει θέσει) οδηγούν σε θεωρητική πιθανή άνοδο κατά 8,1% για τον Γενικό Δείκτη, με τον FTSE 20 να ενισχύεται κατά 6,5%, σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Σε αυτό το σημείο η χρηματιστηριακή προσθέτει πως τα περιθώρια ανόδου θα είναι μεγαλύτερα εάν οι τράπεζες παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα η Εγνατία ΑΧΕ προβλέπει άνοδο 9,1% στον Γενικό Δείκτη και 8,5% στον FTSE–20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v