Στόχος τώρα οι 2.070-2.085 μονάδες

Μια σειρά θετικών ενδείξεων συνηγορεί υπέρ της προοπτικής συντήρησης της ανοδικής τάσης. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ”κερδιθούν” οι 2.070-2.085 μονάδες και μετά βλέπουμε. Από το ίδιο μετερίζι έδωσαν χθες τη μάχη τους Εθνική, Eurobank, Π&Κ, και άλλες ισχυρές δυνάμεις της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανοδικό τεχνικής μορφής ξέσπασμα ή κάτι περισσότερο; Δεδομένης της συγκυρίας και μετά από συσσώρευση διαρκείας γύρω από τις 2.000 μονάδες, και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιθανά. Ομως, μια σειρά ενδείξεων κλίνει περισσότερο προς την πλευρά του δεύτερου, που αφορά στην προοπτική ενός καλύτερου χρηματιστηριακά μήνα.

Είχε τονιστεί σε προηγούμενό μας σχόλιο πως ο Οκτώβριος λειτουργεί... συμπληρωματικά του Σεπτεμβρίου. Από το 1987 και μετά, έναν αρνητικό Σεπτέμβριο διαδέχεται κατά κανόνα ένας θετικός Οκτώβριος.

Οι θετικές ενδείξεις για μια περαιτέρω αντίδραση κατ’ αρχήν προς τις 2.070-2.085 μονάδες είναι αρκετές. Το αρχικό άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης, που άφησε ένα ”κενό” περίπου 9 μονάδων στον Γενικό Δείκτη.

Το γεγονός ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση αντέδρασε με υγιέστατη χθες κίνηση. Δεν είναι τυχαίο πως 55 μετοχές εμφάνισαν απόδοση υψηλότερη του 7% ενώ στις προοπτικές της υγιούς μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναφέρεται με έκθεσή της και η Π&Κ.

Το γεγονός ότι χθες εμφανίστηκαν μετά από περίπου ένα και πλέον μήνα στο ίδιο στρατόπεδο αγοραστές η Εθνική, Eurobank, Π&Κ αλλά και άλλες υγιείς δυνάμεις. Το ότι ο Οκτώβριος μπορεί και πρέπει να είναι ένας καλός μήνας, εάν βοηθήσουν οι ξένες αγορές, σχετίζεται και με τη διαδικασία μετοχοποίησης της ΔΕΗ.

Έχουν κάθε λόγο οι ισχυροί παίκτες να ενισχύσουν την τιμή της μετοχής προς τα 20 ευρώ, να αποκομίσουν δηλαδή μέσω της αγοράς την ρευστότητα που χρειάζονται για να γραφούν από 22-24 Οκτωβρίου στο τρίτο πακέτο της Επιχείρησης.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ΔΕΗ είναι ο τέταρτος από πλευράς κεφαλαιοποίησης όμιλος της Σοφοκλέους με υψηλότατη στάθμιση στο δείκτη. Τα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ καταγράφονται και σε έκθεση-ανάλυση της Marfin Ελληνική.

Κατά συνέπεια, με σύμμαχο τη ΔΕΗ και την ”ψυχρότητα” που επικρατεί στις σχέσεις διοικούντων του ΤΣΕΜΔΕ και ΥΠΕΘΟ αλλά και τις εξελίξεις από το μέτωπο της Γενικής, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια κίνησης του Γενικού Δείκτη πέραν και των 2.120 μονάδων.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την Εθνική προς τα 18,2 ευρώ, την Eurobank προς τα 14,5 ευρώ, τον ΟΤΕ προς τα 9,8 ευρώ, την Alpha Bank προς τα 18,5 ευρώ, την ΔΕΗ προς τα 20 ευρώ.

Εάν συμβεί αυτό θα ακολουθήσουν Vodafone, Ελληνικά Πετρέλαια (όπου διασπάστηκε χθες σημαντική περιοχή ”αντίστασης”), 3E, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα η διατηρησιμότητα της τάσης για μετοχές όπως οι Πετζετάκις, Alfa Alfa Συμμετοχών, Γιαννούσης, ΜΕΑΓΑ, Altek, Ηλεκτρονική Αθηνών, Κυριακούλης, Έμπεδος, Μυτιληναίος, και ορισμένων ακόμη μετοχών.

Η παρουσία των ισχυρών παικτών επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση μετοχών με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Μυτιληναίου. Στον τίτλο πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 175.676 τεμαχίων, με κέρδη περίπου 7,5% και τη μετοχή να κλείνει στα 4,34 ευρώ.

Προφανώς οι αγοραστές στα ”υψηλά” του Μυτιληναίου δεν τοποθετήθηκαν για να χάσουν μεσοπρόθεσμα.

Σημείωση: Απόλυτα σωστή και προς την ορθή κατεύθυνση η προχθεσινή κίνηση-απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έχει όμως σημασία και η πρωινή αναφορά του φίλτατου Θανάση Μαυρίδη με αφορμή τα αμερικανικά ήθη και έθιμα.

Αλήθεια, τους ”πτωτικούς” παίκτες που κατά καιρούς ”σαπίζουν” ανεμπόδιστα την αγορά μετοχών μέσω παιχνιδιών τους στην αγορά Παραγώγων, ποιος θα τους ελέγξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v