Ομαλά η Εθνική, στα μεσαία η σκυτάλη

Η εμφάνιση αγοραστών στην Εθνική - παρά τις πιέσεις στον ΟΤΕ - συνέβαλε στην επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές, όπως ΔΕΗ - ΟΠΑΠ, αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πέρασαν σήμερα τα πακέτα της Εθνικής, συνολικής αξίας 488 εκατ. ευρώ.

Όλα τα λεφτά, χωρίς καμία δόση υπερβολής, η μετοχή της Εθνικής κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Περιλαμβανομένης και της μεταβίβασης των πακέτων που προκύπτουν από τη χθεσινή διάθεση και δη τη μεταβίβαση στους συμμετέχοντες θεσμικούς επενδυτές, ο τίτλος της Εθνικής αποτέλεσε επίκεντρο συναλλακτικής δραστηριότητας και παράλληλα σηματωρό της τάσης στην ευρύτερη αγορά, καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήταν σε θέση να προσδιορίσουν επακριβώς πως θα αντιδρούσε η αγορά στη διαμόρφωση της τιμής της μετοχής μετά το placement.

Παίρνοντας μεμονωμένα τη συμπεριφορά της Εθνικής αναγνωρίζουμε πως η υποχώρηση κάτω από τα 18 ευρώ το πρωί πυροδότησε την άμεση επανεμφάνιση αγοραστών, που όμως δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εάν δρούσαν με αποκλειστικό σκοπό την ”στήριξη” της μετοχής ή εάν αντιδρούσαν στην παράμετρο της υπερκάλυψης.

Αυτό που καθίσταται προφανές ως προς τη συνολικότερη εικόνα είναι πως αυτή ακριβώς η ανεύρεση αγοραστών συνέβαλε στα μέγιστα στο να διατηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον με επίκεντρο τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς και ΔΕΗ-ΟΠΑΠ, ενώ παράλληλα δεν δόθηκαν εναύσματα για την αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών στην ευρύτερη αγορά.

Είναι πολύ πιθανό η τάση αυτή να έρχεται ως απόρροια της επιχείρησης επαναπροσδιορισμού των δεδομένων, όπως προκύπτουν μετά τις προσφορές τίτλων από Εθνική και Πειραιώς χωρίς να παραγνωρίζουμε όμως το γεγονός ότι όπου υπάρχουν story (βλέπε Γενική) η ανταπόκριση των περιορισμένων ακόμη εμπλεκομένων είναι κατά βάση θετική.

Με το γενικό δείκτη να κλείνει με οριακές απώλειες 0,11% στις 2.120,82 μονάδες και τη σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο εύρος της αγοράς να είναι σχεδόν απόλυτα εξισορροπημένοι εστιάζουμε και σήμερα στη συγκριτική υπεραπόδοση του FTSE-Mid 40, αλλά και την επανεμφάνιση αδυναμίας-ευπάθειας σε τίτλους, όπως ΟΤΕ και Ιντρακόμ.

Επιχειρώντας μια πρόβλεψη ως προς τη βραχυχρόνια τάση εξακολουθούμε και πιστεύουμε πως αυτή παραμένει ανοδική σε επίπεδο γενικού δείκτη, άποψη ωστόσο που παραμένει επισφαλής υπό την αίρεση του συνεχιζόμενου και κλιμακούμενου δανεισμού τίτλων της Εθνικής αλλά και της άμεσης δυνατότητας καταγραφής κερδών από όσους εισήλθαν στη μετοχή μέσω της προσφοράς της ΔΕΚΑ, κέρδη που όπως είναι φυσικό αποτελούν ένα μεγάλο δέλεαρ κυρίως για κερδοσκοπικά funds.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 613 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 256,40% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 499,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Σημειώνεται, ότι τα 488,1 εκατ. ευρώ του τζίρου από τα προσυμφωνημένα πακέτα αφορούν τη διάθεση του 11% της Εθνικής Τράπεζας.

Πραγματοποιήθηκαν ακόμη, ένα πακέτο 1.075.370 τεμάχια των Επιχειρήσεων Αττικής στα 2,54 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 τεμάχια της Panafone στα 6 ευρώ, δύο πακέτα των 35.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 17,54 ευρώ και ένα πακέτο 737.000 τεμάχια της Ασπίς Πρόνοια στα 1,32 ευρώ.

Τέλος, ένα πακέτο 120.000 τεμάχια της ΟΠΑΠ στα 10,70 ευρώ, ένα πακέτο 135.650 τεμάχια της Ελγέκα στα 5,84 ευρώ, ένα πακέτο 800 τεμάχια της Μύλοι Κεπενού στα 2,98 ευρώ και ένα πακέτο 169.977 τεμάχια της Alpha Bank στα 19,22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v