Με ”κλειστά χαρτιά” η νέα εβδομάδα

Οι... εκκρεμότητες της αγοράς με τη διακύμανση της Εθνικής δεν αναμένεται να τελειώσουν μέχρι την επόμενη Τρίτη, ενώ η λήξη της σειράς Οκτωβρίου στα παράγωγα ενισχύει τις επιφυλάξεις και... ”κλείνει τα χαρτιά” των επενδυτών. Αρα, μπορεί να συνεχιστεί το φλερτ της αγορές με τις 2.180 μονάδες, όχι όμως χωρίς προϋποθέσεις...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ναι μεν, αλλά...

Ναι, στην θετική διάθεση και στην κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ενισχυθεί. Ναι στην επιτυχή διάθεση μειοψηφικών πακέτων της Εθνικής και της Πειραιώς και στις παρασκηνιακές διεργασίες της εμπορικής, καθώς και στις εξελίξεις από το μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αλλά... η χθεσινή συνεδρίαση δεν μας ικανοποίησε κατά τα τρία τέταρτά της. Ξεκινώντας από το θετικό μέρος, κρατάμε τις συγκριτικά λίγες συναλλαγές των 107 εκατ. ευρώ, όπως και τα εβδομαδιαία κέρδη του Δείκτη κατά 0,9%. Όμως βραχυπρόθεσμα, η αγορά παραμένει επιφυλακτική.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο και ενώ το σύνολο της αγοράς εμφάνισε κέρδη μικρότερα της μονάδας, η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στη μικρή και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, 3,24% και 3,17%. Κέρδη της τάξης του 3,98% κατέγραψαν οι κατασκευές, ενώ υψηλότερα κατά 1,04% έκλεισαν την εβδομάδα οι τράπεζες.

Σε κλαδικό επίσης επίπεδο, σημαντικότερη ήταν η άνοδος για τα είδη και λύσεις πληροφορικής (10,01%), την κλωστοϋφαντουργία (4,99%) και τις ασφάλειες (4,46%). Υπολογίσιμη εξάλλου η πτώση στις τηλεπικοινωνίες (0,45%) και τον κλάδο των διυλιστηρίων (3,43%).

Είτε γιατί ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί η τάση για τη μετοχή της Εθνικής, είτε γιατί ο Γ.Δ. δεν κατάφερε να κρατήσει τη μεσοπρόθεσμή του ”στήριξη”. Δεν μας ικανοποίησε η συνεδρίαση γιατί η πλειονότητα δεικτών και μετοχών υποχώρησε. Για ορισμένους μάλιστα τίτλους ”χαλά” κα η βραχυπρόθεσμη- μέχρι και προχθές- ανοδική τάση.

Αρνητική ένδειξη είναι και ο συνεχιζόμενος δανεισμός μετοχών από την ΕΤΕΣΕΠ, καθώς και το άνοιγμα θέσεων πώλησης στην αγορά παραγώγων.

Επιπρόσθετα, την επόμενη εβδομάδα που μέχρι την Τρίτη θα μας απασχολεί η διακύμανση της Εθνικής, λήγει και η σειρά Συμβολαίων μηνός Οκτωβρίου στο ΧΠΑ. Συνδυασμός μάλλον αρνητικός για το επόμενο επταήμερο.

Για το λόγο αυτό, από τεχνικής πλευράς, θα θέλαμε να μην υποχωρήσει ο Γ.Δ. χαμηλότερα των 2.060 μονάδων, να μην υποχωρήσει προς τα 17,4 ευρώ η Εθνική και να κρατήσουν την επαφή με τα 19 και τα 10 ευρώ η Alpha και o OTE, αντίστοιχα.

Εάν αυτό επιτευχθεί, επιμένουμε πως θα παραμένει ενεργή η ανοδική τάση προς τις 2,180 μονάδες.

Σημείωση: Από τις μετοχές που κινήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ξεχωρίζει η περίπτωση του Κέκροπα, που κέρδισε έως και 5,5%, λόγω της παντελούς απουσίας πωλητών, αλλά και σε σχέση με τη διαμόρφωση της τελικής τιμής (χτυπήματα αγοραστών και πωλητών με τρόπο ώστε να διαμορφώνεται χωρίς τζίρο ανοδική φορά στην τιμή της μετοχής).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v