Ελλειψη χρημάτων, στάση... ανόδου;

Η έλλειψη κεφαλαίων λόγω των placements, αλλά και οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της εβδομάδας δημιούργησαν διαθέσεις ήπιας αποκόμισης κερδών στη Σοφοκλέους, η οποία σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 0,90%. Από Δευτέρα βλέπουμε...

Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου, ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έλλειψη χρημάτων, τέλος της ανόδου;

Επιβεβαιώθηκε σήμερα η εκτίμηση που έφερε τις ευρύτερες επενδυτικές δυνάμεις να μην επιθυμούν την περαιτέρω μεταστροφή κεφαλαίων προς τη χρηματιστηριακή αγορά είτε γιατί τα κεφάλαια αυτά δεν υπάρχουν πια, καθώς η όποια διαθέσιμη ρευστότητα εξαντλήθηκε στις προσφορές τίτλων από Εθνική και Πειραιώς είτε διότι όσοι διαθέτουν ρευστότητα αντιλαμβάνονται πως μπορούν να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Επί του πρακτέου έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση αυτοτροφοδοτούμενης υποτονικότητας, όπου από τη στιγμή που δεν μπήκαν περισσότερα λεφτά στην αγορά με έναυσμα την επιτυχή προσφορά τίτλων των δύο τραπεζών και η μεγάλη μερίδα των μικροεπενδυτών εξακολουθεί να θεωρεί την αγορά ως... υψηλού ρίσκου, αυτό που μένει σε όσους δραστηριοποιούνται είναι να βρουν ένα νέο σημείο ισορροπίας όπου - αποκομισθέντα κέρδη από τη πρόσφατη άνοδο - θα επανατοποθετηθούν.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι τίτλοι που κατέγραψαν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες είναι αυτοί που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα της αγοράς, με ΕΛΠΕ (-2,89%) και ΟΤΕ (-1,61%) να ωθούν ουσιαστικά το γενικό δείκτη χαμηλότερα ενώ και πάλι ανησυχίες προκαλεί η συνεχιζόμενη διολίσθηση της Εθνικής (-1%).

Το κλείσιμο του γενικού δείκτη στις 2.108,62 μονάδες με απώλειες 0,56% δεν δίνει δυστυχώς καμία τεχνική εικόνα αφού με το τζίρο να ξεπερνά μόλις τα 100 εκατ. ευρώ εάν αφαιρεθεί η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών είναι προφανές πως υπάρχει αυτή τη στιγμή κλίμα δυνητικής προσφοράς που όμως δεν γενικεύεται.

Εξάλλου, από τη στιγμή που ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν πληθαίνει είναι απόλυτα λογικό οι εναπομείναντες να προσθέτουν ρευστότητα, μειώνοντας θέσεις σε μετοχές όπου έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη και δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο ρευστότητα που δεν υπήρχε.

Από κάπου όμως πρέπει να βγει και το ”μεροκάματο”. Σήμερα βγήκε από την αγορά παραγώγων, όπου η λήψη short θέσεων το πρωί τόσο σε ΣΜΕ επί μετοχών όσο και στο ΣΜΕ επί του FTSE-20 προσέφερε σε όσους ούτως ή άλλως θα μείωναν θέσεις την ευκαιρία να καρπωθούν τις τάσεις της υποκείμενης αγοράς στην οποία ούτως ή άλλως οι ίδιοι καθορίζουν κατέχοντας τόσα πολλά χαρτιά.

Συμπερασματικά η σημερινή κίνηση καθορίζεται από το γεγονός πως η περαιτέρω άνοδος φάνταζε ακριβή σε αντίθεση με την πτώση που ήταν προσοδοφόρα. Σε κάποιο επίπεδο τιμών η σχέση θα αντιστραφεί εκ νέου ή θα δοθεί κάποιο έναυσμα επανατοποθέτησης.

Από Δευτέρα βλέπουμε...

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 82,41% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 120.000 τεμάχια της Μαθιός Πυρίμαχα στα 9,02 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Intralot στα 15,18 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της Μοχλός στα 0,98 ευρώ και δύο πακέτα των 50 και 85.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 19,40 και 19,06 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 36.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 16,72 ευρώ, ένα πακέτο 25.000 τεμάχια του Τιτάνα στα 33,24 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της Ακτωρ στα 5,42 ευρώ και ένα πακέτο 100 τεμάχια της Lantec στα 5,10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v