Να τελειώνει το... παραμύθι!

Ενενήντα τόσες χρηματιστηριακές εταιρείες για 80 και 90 εκατομμύρια ευρώ τζίρο την ημέρα είναι πολλές. Πάρα πολλές. Για να επιβιώσουν, θα πρέπει να προσφέρουν πολύ χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών στην πελατεία τους. Κι αυτό λειτουργεί τελικά σε βάρος της αγοράς...

Να τελειώνει το... παραμύθι!
Ενενήντα τόσες χρηματιστηριακές εταιρείες για 80 και 90 εκατομμύρια ευρώ τζίρο την ημέρα είναι πολλές. Πάρα πολλές. Για να επιβιώσουν, θα πρέπει να προσφέρουν πολύ χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών στην πελατεία τους. Κι αυτό λειτουργεί τελικά σε βάρος της αγοράς...

Η πολιτική του χαμηλού κόστους εξυπηρετεί τους χρηματιστές στην προσπάθειά τους να κερδίσουν χρόνο, έτσι ώστε να βρουν την πιο ανώδυνη λύση στο πρόβλημά τους. Η αγορά, όμως, κάθε άλλο παρά εξυπηρετείται απ’ αυτή την κατάσταση. Πολλά περίπτερα, συγκεντρωμένα όλα σε μία γειτονιά, δεν κάνουν ένα σούπερ μάρκετ. Δίνουν την εικόνα λαϊκής αγοράς.

Έχει περάσει πλέον η εποχή με τους brokers που επιβίωναν μέσα από αλυσίδες εξαρτημένων τζογαδόρων. Οι εξαρτημένοι έχουν πέσει εδώ και καιρό θύματα του πάθους τους. Γι’ αυτό και έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.

Οι brokers αυτής της κατηγορίας εξακολουθούν ακόμη να λειτουργούν και ελπίζουν ότι μία ημέρα θα δημιουργηθεί μία νέα γενιά εξαπατημένων. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε ως πιθανότητα, αλλά τα θαύματα δεν γίνονται κάθε ημέρα!

Οι καλοί brokers της δεκαετίας του ’90 έγιναν χρηματιστές! Οι τότε καλοί, όμως, δεν είναι απαραίτητα καλοί για το 2003 ή ακόμη και χρήσιμοι. Οι άνθρωποι αυτοί κρατούν, όμως, γερά στα χέρια τους τα κλειδιά των εταιριών τους, πιστεύοντας ότι πλησιάζει η ώρα για ένα νέο... 1999.

Γι’ αυτό και δεν έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις στον κλάδο. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να ξεχαστούν οι ανομίες εκείνης της περιόδου. Κι ότι οι ίδιοι αποτελούν κόκκινο πανί για οποιονδήποτε σοβαρό άνθρωπο θα ήθελε να επενδύσει στο χρηματιστήριο.

Η αγορά δεν μπορεί να πάρει μπρος με τις μεθόδους του παρελθόντος. Με τα παπαγαλάκια που ήταν ακροβολισμένα σε όλη τη Σοφοκλέους σαν τους ελεύθερους σκοπευτές. Χρειάζονται υπηρεσίες για να πειστεί ο μέσος επενδυτής ότι η χρηματιστηριακή εταιρεία είναι πράγματι σε θέση να κάνει γι’ αυτόν το καλύτερο δυνατόν.

Ανεβαίνοντας το μέσο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών θα ανέβει και το επίπεδο της ελληνικής αγοράς. Θα γίνει περισσότερο αξιόπιστη και θα προσελκύσει έτσι κεφάλαια.

Με την πολιτική του χαμηλού κόστους, της μιας γραμματέως πασπαρτού και του ”ό,τι βρέξει ας κατεβάσει” δεν γίνεται δουλειά. Το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν των επιχειρηματιών του χώρου. Αυτοί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Αν αγαπούν την αγορά, ας πράξουν γρήγορα ό,τι πρέπει να πράξουν.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v