Σιγά, η Σοφοκλέους κοιμάται!

Η επικέντρωση των Ελλήνων θεσμικών σε συγκεκριμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η (σχεδόν) αποκλειστική ενασχόληση των ξένων θεσμικών με τα placements στα blue chips, σε συνδυασμό με την έλλειψη ”φρέσκου” χρήματος, δημιουργούν την εικόνα στασιμότητας που εμφανίζει το τελευταίο 10ήμερο η Σοφοκλέους.

Λίγα πράγματα μπορούν να ειπωθούν για τη σημερινή συνεδρίαση, ακριβώς επειδή η συνεδρίαση προσφέρει λίγα πράγματα και πολύ λιγότερες ενδείξεις.

Σύμφωνα με κάποιους οι τελευταίες συνεδριάσεις είναι ”βαρετές”. Κατ’ άλλους προσφέρουν ενδείξεις ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Μπορεί να είναι και τα δύο. Σίγουρα, αρχής γεονομένης από τη Δευτέρα, δεν έχουμε βιώσει και τις εντονότερες των συγκινήσεων. Όμως καμία συνεδρίαση δεν μπορεί να είναι βαρετή κι ας συνεχίζει να συρρικνώνεται ο τζίρος.

Γιατί πολύ απλά οι εμπλεκόμενοι αυτή τη στιγμή ενεργούν με βάση συγκεκριμένες απόψεις που έχουν. Με επίκεντρο φυσικά τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Από τις κινήσεις επί του ταμπλό προκύπτουν τρεις βασικές πτυχές ή ”themes”, όπως τα ονομάζουν οι αλλοδαποί αναλυτές:

1) Παγιώνεται η αγορά δύο ταχυτήτων. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στην κατηγοριοποίηση με βάση την κυκλοφοριακή ταχύτητα (συνεχούς και τρίωρης διαπραγμάτευσης). Αναφερόμαστε στην οριστική κατηγοριοποίηση των εταιριών μεταξύ αυτών που έχουν εμπορευσιμότητα και κίνητρα ανόδου ή και πτώσης ακόμα (συνοδευόμενα φυσικά από μέγεθος) και αυτών που απλώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν, παρά μόνο τα lobby, κι αυτό ευκαιριακά.

Στην πρώτη κατηγορία εμπίπτουν οι τίτλοι του FTSE-20 και επιλεγμένοι τίτλοι του 40άρη, οι οποίοι σταθερά υπεραποδίδουν της αγοράς, σε βαθμό μάλιστα που τείνουν, δημιουργώντας έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο, να αποτελέσουν πόλο συγκέντρωσης της ρευστότητας.

Στη δεύτερη, όλοι οι άλλοι.

Αποτέλεσμα; Ο Δείκτης να κινείται μέσα σε ένα στενότατο εύρος, αντλώντας δυνάμεις από την ημερήσια μετακύλιση ρευστότητας μεταξύ των 20-30 τίτλων που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη δεξαμενή, την ίδια ώρα που άλλοι 250+ τίτλοι κινούνται με τα ”ψίχουλα” όσων lobby και άλλων ιδιωτών αρέσκονται -κυριολεκτικά- στον τζόγο.

2) Οι ξένοι θεσμικοί πήραν χαρτιά. Αυτά, με discount. Δεν έχουν καμία όρεξη να πάρουν άλλα, όταν μάλιστα έρχεται και η ΔΕΗ. Από τη στιγμή που τους τα προσφέρουν σε πακέτα με έκπτωση, γιατί να βγουν στην αγορά;

Αυτό είναι δουλειά άλλων (εγχώριων) φορέων. Αυτοί, αν θέλουν trade, έχουν να πάρουν από Nasdaq, Dax κ.ο.κ. Από τη Σοφοκλέους θα βγει το μεροκάματο;

Με 100 εκατ. τζίρο όπου αυτοί θα κάνουν τα 50; Όχι βέβαια.

3) Υπάρχει κόπωση και απροθυμία. Ουδείς βάζει ”φρέσκο” χρήμα, συνεπώς η αγορά δεν ανεβαίνει. Η κόπωση εύκολα μετατρέπεται σε ενθουσιασμό, χρειάζεται όμως έναυσμα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Συνεπώς, δεν υπάρχει άνοδος.

Για την ιστορία, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,34%, στις 2.111,24 μονάδες, με 3 πτωτικές για κάθε μία ανοδική μετοχή και ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ...

Ειδικότερα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 18,49% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση), εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 180.000 τεμαχίων της Μπάμπης Βωβός στα 17,06 ευρώ, ένα πακέτο 200 τεμαχίων της Eurobank στα 14,66 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 4,70 ευρώ και ένα πακέτο 53.140 τεμαχίων της Γερμανός στα 17,98 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v