Μέσω Εθνικής πάνε για ΔΕΗ;

Η δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ από την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποκομίσει άνω των 600 εκατ. ευρώ, αλλά και η ανακοίνωση του εννεαμήνου της Εθνικής για την οποία η αγορά προεξοφλεί άνοδο κερδών έως και 40% θα σηματοδοτήσουν την πορεία της Σοφοκλέους στη νέα εβδομάδα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μετοχοποίησης της ΔΕΗ και στα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας προσβλέπουν όσοι εκτιμούν, πως η αγορά δικαιούται καλύτερης αποτίμησης.

Παρά το ότι ο γενικός δείκτης στην παρελθούσα εβδομάδα δεν υπερέβη τις 2.137 μονάδες (κλείνοντας στις 2.124 μονάδες) διαφαίνονται ορισμένες θετικές ενδείξεις.

Η σημαντικότερη αφορά στην παραδοσιακά ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο εξάμηνο, τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, στάθηκαν η αφορμή για την αντίδραση της αγοράς προς τις 2.320 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν πως εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Εθνικής, Eurobank και Alpha δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης υψηλότερα των 2.150 μονάδων, προς το τέλος όμως της ερχόμενης εβδομάδος.

Αυτό γιατί όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές η τρίτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ πρόκειται να αντλήσει ρευστότητα περίπου 630-650 εκατ. ευρώ (στην περίπτωση που η τιμή διάθεσης οριστικοποιηθεί στα 17,5 ευρώ ανά μετοχή).

Εάν υποτεθεί πως η εγγραφή της ΔΕΗ ”καλύπτεται” μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης (η δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται την Παρασκευή) τότε θα δικαιολογείται μια μετατόπιση των ”αγοραστών” προς τους τραπεζικούς τίτλους.

Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση επικεντρώνονται στην πλειονότητά τους οι τελευταίες εκτιμήσεις-αναλύσεις των χρηματιστηριακών εταιριών.

Παράλληλα θετικά αποτελέσματα εννεαμήνου αναμένει η αγορά από τις εταιρίες Τιτάν, 3Ε, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Μότορ Όιλ, Cosmote, και ορισμένων ακόμη του FT-20

Να σημειωθεί ότι σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,76% έναντι αντίστοιχων απωλειών (-0,76%) για τον FT Small Cap. Οι τηλεπικοινωνίες έκλεισαν με κέρδη 1,73%, οι τράπεζες (1,35%), ενώ τα Διυλιστήρια ήταν ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη (4,08%). Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Μη μεταλλικών Ορυκτών (-3,98%).

Σημείωση: Απρόσμενα αδύναμη τις τελευταίες δύο εβδομάδες εμφανίζεται η μετοχή της Ιντρακόμ. Χάνοντας αρχικά την επαφή των 7,2 ευρώ, παρατηρήθηκε πως η ρευστοποιήσεις εντάθηκαν, μόλις τη τιμή της μετοχής υποχώρησε χαμηλότερα των 5,6 ευρώ.

Στις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε μάχη να κρατηθούν τουλάχιστον τα 6 ευρώ, χωρίς ωστόσο η τελική προσπάθεια να στέφεται με επιτυχία. Από πλευράς βασικών μετόχων, ουδεμία αναγγελία πώλησης έχει μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση όσων εστιάζουν τις πιέσεις στα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v