Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι απαντά η Πειραιώς για την υπόθεση ΕΤΒΑ

Με δηλώσεις του στο euro2day.gr ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Κολακίδης απορρίπτει τις αιτιάσεις που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο έχει τεθεί θέμα προστασίας των μετόχων μειοψηφίας της ΕΤΒΑ στην επικείμενη συγχώνευση με την Πειραιώς.

Τι απαντά η Πειραιώς για την υπόθεση ΕΤΒΑ
Με εκτενείς δηλώσεις του στο euro2day.gr απαντά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Κολακίδης, στο θόρυβο που έχει δημιουργήσει δημοσίευμα των Financial Times, για την υπόθεση της ΕΤΒΑ.

Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρεται ότι ” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΤΒΑ κατόπιν κατηγοριών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προστάτευσε τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας” ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ”ξεκίνησαν δικαστικές διαδικασίες στην Αθήνα”, εκ μέρους ενός Hedge Fund με έδρα την Μ. Βρετανία, ονόματι Trafalgar, που κατηγορεί την Πειραιώς ότι παραβιάζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους μετόχους μειοψηφίας της ΕΤΒΑ. Το hedge Fund αυτό φέρεται να κατέχει πολύ μικρό ποσοστό της ΕΤΒΑ της τάξεως του 0,2-03%.

Όπως επισημαίνει στο euro2day.gr ο κ. Κολακίδης, τονίζοντας εξ αρχής ότι ως τώρα δεν έχει επίσημη γνώση για οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ” με βάση τους όρους της σύμβασης για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της ΕΤΒΑ, από την Πειραιώς αναλήφθηκε η δέσμευση να προτείνουμε στις γενικές συνελεύσεις μια σχέση ανταλλαγής για την συγχώνευση των δύο τραπεζών, η οποία θα προέκυπτε από μια συγκεκριμένη ”φόρμουλα”, εφόσον η συγχώνευση θα προχωρούσε μέσα σε διάστημα έξη μηνών από την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης.

Θα ήθελα δε να τονίσω ότι το δικαίωμα για την έγκριση των όρων μιας οποιασδήποτε συγχώνευσης, βάση του νόμου, ανήκει αποκλειστικά στους μετόχους ψηφίζοντας στις γενικές συνελεύσεις, κι όχι τα διοικητικά συμβούλια, ενώ η σχέση ανταλλαγής δεν μπορεί παρά να προκύπτει από γνωματεύσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών οίκων”.

”Την περίοδο εκείνη” , προσθέτει ο κ. Κολακίδης, ”πριν την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Πειραιώς, ο μέσος όρος σχέσης τιμών Πειραιώς προς ΕΤΒΑ ήταν 2.48:1 (Ιούνιος-Ιούλιος 2001). Η ίδια σχέση για την περίοδο του τελευταίου χρόνου (Σεπτέμβριος 2002 – 2003) είναι 2.36:1”.

”Εν τούτοις”, τονίζει, ”και για λόγους για τους οποίους καθόλου δεν ευθύνεται η Πειραιώς, η συγχώνευση δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί στο διάστημα που είχε υπολογιστεί. Στη πράξη η καθυστέρηση προέκυψε προκειμένου να αποσχιστούν οι Βιομηχανικές Περιοχές που ήλεγχε η ΕΤΒΑ και να ολοκληρωθεί η υπόθεση ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων, δύο θέματα την ευθύνη χειρισμού των οποίων, είχε προφανώς η πλευρά του δημοσίου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι χρηματιστηριακές τιμές μετεβλήθησαν ιδιαίτερα. Με δεδομένο τον νόμο περί συγχωνεύσεων, τον οποίο υποχρεωτικά εφαρμόζουμε, από την πλευρά μας ανατέθηκε η αποτίμηση των τραπεζών σε ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους, την KPMG και την Delloitte, με τους οποίους δεν είχε συνεργασία στο παρελθόν καμία από τις δύο εμπλεκόμενες τράπεζες.

Οι εκτιμητές κατέληξαν σε σχέσεις ανταλλαγής που ήταν αρκετά ”κοντά” μεταξύ τους (εύρος σχέσης 1 προς 2.1 – 2.7) και δίνουν ως μέσο όρο 1 μετοχή Πειραιώς, προς 2,4 μετοχές ΕΤΒΑ. Την σχέση αυτή υιοθέτησαν οι διοικήσεις των δύο εταιριών και την δημοσιοποιήσαμε από τον Ιούνιο στο σχέδιο σύμβασης συγχωνεύσεως, με την έγκριση των αρχών.

Κατόπιν αυτών, η υιοθέτηση οποιασδήποτε άλλης σχέσης, μη έχουσας συνάφεια με τις αποτιμήσεις των ανεξάρτητων οίκων, ως πρόταση των διοικητικών συμβουλίων προς τις συνελεύσεις, θα στερείτο κάθε ερείσματος, τόσο από νομικής όσο και από πρακτικής πλευράς και δεν θα γινόταν βεβαίως δεκτή από την πολυμετοχική βάση της Πειραιώς. Οι διοικήσεις των δύο Τραπεζών θεωρούν την προτεινόμενη σχέση δίκαιη για όλους τους μετόχους”.

Σημειώνεται ότι την θέση του κ. Κολακίδη ως προς τη σχέση ανταλλαγής και το ενδεχόμενο αντιδράσεων από την πλευρά της μετοχικής βάσης της Πειραιώς φαίνεται να στηρίζουν και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, ήδη υπάρχει ”κλίμα” δυσαρέσκειας μεταξύ ορισμένων μετόχων για την σχέση ανταλλαγής όπως αυτή έχει επίσημα διαμορφωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v