Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι καταθέσεις κατά 4 δισ. τον Ιούνιο

Η σημαντική αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις, η καλή πορεία της οικονομίας, το αυξανόμενο τουριστικό εισόδημα και η προσωρινή έλλειψη ...ανταγωνισμού οδήγησαν πολύ χρήμα στα τραπεζικά χρηματοκιβώτια.

Γιατί εκτοξεύθηκαν οι καταθέσεις κατά 4 δισ. τον Ιούνιο

Αύξηση που προσέγγισε τα τέσσερα δισ. ευρώ σημείωσαν οι τραπεζικές καταθέσεις τον Ιούνιο (από τα 197,67 στα 201,72 δισ.) παρά το γεγονός των πολύ χαμηλών προσφερόμενων επιτοκίων και μιας σειράς ανταγωνιστικών προϊόντων που λανσαρίστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδοθεί κυρίως σε τρεις λόγους:

Πρώτον, στη σημαντική αύξηση των χορηγήσεων κατά τον ίδιο μήνα. Ειδικότερα, τον Ιούνιο οι συνολικές καταθέσεις ανέβηκαν κατά τέσσερα δισ. και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου τρία δισ. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, όταν δίδονται νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, μεγάλο τμήμα αυτών μετατρέπεται κατά τους πρώτους μήνες σε επιχειρηματικές καταθέσεις, καθώς η αξιοποίησή τους γίνεται συνήθως σταδιακά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το μεγαλύτερο τμήμα των αυξημένων καταθέσεων του Ιουνίου προήλθε από τις επιχειρήσεις και όχι από τα νοικοκυριά.

Δεύτερον, από το ευχάριστο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό οδηγεί στη δημιουργία νέου χρήματος, μέρος του οποίου κατευθύνεται στα γκισέ των τραπεζών. Με το ΑΕΠ να τρέχει φέτος γύρω στο +2%, δραστηριότητες όπως ο τουρισμός (ο Ιούνιος είναι ο πρώτος δυνατός εποχικά μήνας), οι κατασκευές, η οικοδομή και η πληροφορική ανεβάζουν θέσεις εργασίας και επιχειρηματικά κέρδη.

Τρίτον, ο Ιούνιος ήταν ουσιαστικά ο πρώτος μήνας της χρονιάς που δεν είχαμε μεγάλο ανταγωνισμό στις τραπεζικές καταθέσεις από τα αμοιβαία κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (Target Maturity, περιορισμένες εκδόσεις και όχι για το σύνολο του μήνα). Ενδεικτικό είναι το ότι από το Σεπτέμβριο του 2023 τα νοικοκυριά έχουν τοποθετήσει ποσά αρκετά υψηλότερα του ενός δισ. ευρώ σε Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (τόσο μέσω δημόσιων εγγραφών, όσο και από τη δευτερογενή αγορά), ενώ γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ επενδύθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2024 από τα νοικοκυριά στα Ομολογιακά Α/K συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε σε αύξηση τις τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών κατά 775 εκατ. ευρώ μέσα στον Ιούνιο.

Οι προοπτικές

Όπως όλα δείχνουν, οι τραπεζικές καταθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τους επόμενους μήνες.
Πρώτα απ’ όλα γιατί οι επόμενοι τρείς τουλάχιστον μήνες αναμένεται να είναι «ζεστοί» για τον τουριστικό κλάδο και να επιδράσουν θετικά στη δημιουργία εισοδημάτων, άρα και αποταμιεύσεων.

Επίσης, εκτιμάται πως θα συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, εξέλιξη που αν συμβεί, θα επηρεάσει θετικά και τις επιχειρηματικές καταθέσεις.

Τον Ιούλιο δεν υπήρξε έκδοση Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων τύπου Target Maturity, πράγμα που θα συνεχιστεί τουλάχιστον και τον Αύγουστο (μικρότερος ανταγωνισμός για τις τραπεζικές καταθέσεις).
Και τέλος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφανίζουν παραδοσιακά μια σημαντική άνοδο κάθε Δεκέμβριο (καταβολή 13ου μισθού στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα) και μια αξιοσημείωτη υποχώρηση κάθε Ιανουάριο (κατανάλωση του 13ου μισθού). Με δεδομένο λοιπόν ότι ο φετινός Ιανουάριος οδήγησε σε ψαλίδισμα καταθέσεων, ο προσεχής Δεκέμβριος αναμένεται να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΥΓ: Είναι προφανές ότι λόγω ανισοκατανομής εισοδημάτων και πλούτου, η αύξηση των καταθέσεων προέρχεται από ένα τμήμα των νοικοκυριών, με τον ΙΟΒΕ να εκτιμά ότι πρόκειται για ένα περίπου 15% του συνόλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v