Τα μέτρα για το ρεύμα ξαναγράφουν το χάρτη στα χρωματιστά τιμολόγια. Οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν, οι εμπορικές πολιτικές ξανασχεδιάζονται, οι πάροχοι επιστρατεύουν τη φαντασία και δημιουργικότητά τους για να βρουν νέες λύσεις, καθώς τα νέα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια μετά την επιδότηση μπορεί να πέσουν ακόμη και στα 14 λεπτά ή και λίγο πιο κάτω. Η ψαλίδα με τα μπλε σταθερά 12μηνης διάρκειας, μειώνεται, καθιστώντας τα τελευταία λιγότερο ελκυστικά, λόγω και του υψηλού παγίου.
Το στοίχημα για τους προμηθευτές, είναι να κρατήσουν τον Αύγουστο στο παιχνίδι τα σταθερά τιμολογία, ειδικά τα μπλε 6μηνης και 8μηνης διάρκειας, τα οποία το τελευταίο δίμηνο έχουν κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς, διατηρώντας τις τιμές τους κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 λεπτών.
Η μάχη της μπλε κιλοβατώρας δυσκολεύει. Κανείς όμως από τους παρόχους δεν πρόκειται να βγει από το παιχνίδι της ανερχόμενης αυτής κατηγορίας μόνο και μόνο επειδή η επιστροφή των επιδοτήσεων, για ένα μήνα, αλλάζει τις ισορροπίες. Κανείς επίσης καταναλωτής που θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο απέναντι σε μελλοντικές ανατιμήσεις δεν πρόκειται να φύγει από την ασφάλεια του σταθερού, ακόμη και αν ο μηνιαίος λογαριασμός του ανατιμηθεί μερικά ευρώ παραπάνω.
Αν και το ύψος της επιδότησης στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια δεν πρόκειται να γίνει γνωστό πριν τις 2 Αυγούστου, όπως έχει πει ο υπ. ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης, εντούτοις με τη παραδοχή ότι θα «πλαφονάρουν» στα 15 λεπτά / κιλοβατώρα, η σύγκριση δείχνει ότι τα μπλε παραμένουν ελκυστικά.
Ανάλυση που έκανε το allazorevma.gr για το Euro2day.gr δείχνει ότι συγκρίνοντας τον μέσο όρο των τριών κατηγοριών, μπλε, κίτρινα και πράσινα, με την υπόθεση ότι η μέση τιμή κιλοβατώρας μετά την επιδότηση θα είναι στα 15 λεπτά, τα σταθερά παραμένουν ανταγωνιστικά.
Σε μια μέση κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, ο μέσος όρος στα πράσινα βγάζει 53 ευρώ (μετά την επιδότηση), στα μπλε 44 ευρώ και στα κίτρινα με σταθερή τιμή, 38 ευρώ. Τα τελευταία αφορούν μια νέα τάση στην αγορά, όσα διατίθενται με σταθερή χρέωση για μέχρι πέντε μήνες, με τον καταναλωτή στη συνέχεια να «γυρίζει» σε κυμαινόμενο. Είναι τα μόνα κίτρινα τιμολογία στα οποία ξέρει κανείς από τώρα τις τιμές τους για τον Αύγουστο.
Ακτινογραφώντας κανείς πιο αναλυτικά τα μπλε τιμολόγια που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, όπως δείχνει αυτός ο 2ος πίνακας, συνεχίζει να βρίσκει τιμές κάτω από τα 10 λεπτά, ενώ ακόμη και αν συνυπολογίσει τα πάγια, ο μέσος όρος στη συγκεκριμένη κατηγορία δείχνει τα 13,68 λεπτά. Κάνοντας την άσκηση για ένα μέσο προφίλ καταναλωτή με μηνιαία κατανάλωση 300 KWh, προκύπτει ένας μέσος όρος τελικής χρέωσης στα 44 ευρώ. Αντίστοιχα, κάνοντας την πράξη για ένα μέσο πράσινο τιμολόγιο, πάντα με τη παραδοχή ότι η τελική τιμή κιλοβατώρας θα διαμορφώθεί τον Αύγουστο στα επίπεδα των 15 λεπτών, η χρέωση βγαίνει στα 50 ευρώ.
Αν και οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, εντούτοις τα μπλε παραμένουν ανταγωνιστικά των πράσινων, εφόσον φυσικά η νέα γενιά σταθερών που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα διατεθεί σε ανάλογες τιμές. Από εκεί και πέρα κάποιοι πάροχοι μπορεί να αυξήσουν τις τιμές στα σταθερά τους τιμολόγια, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν γίνει ακριβότερα, άρα πρέπει να προαγοράσουν ρεύμα για τους πελάτες τους, σε υψηλότερες τιμές. Σε αυτό το σενάριο, η εικόνα αλλάζει. Και πάλι ωστόσο δύσκολα οι εταιρείες θα δεχθούν να υπονομεύσουν οι ίδιες τη στροφή των πελατών τους στα μπλε τιμολόγια για ένα μόνο μήνα (τόσο θα κρατήσουν οι επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα). Είναι βέβαιο, με βάση και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ότι αρκετές θα απορροφήσουν τα κόστη για να μη βγουν από το παιχνίδι.
Στον τρίτο αυτό πίνακα παρατίθενται τα κίτρινα τιμολόγια με σταθερή τιμή για πάνω από ένα μήνα. Τάση που έχει κάνει την εμφάνιση της στην αγορά το τελευταίο διάστημα και έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει στον καταναλωτή σταθερή χρέωση για σύντομο διάστημα χωρίς ελάχιστη παραμονή, όπως ισχύει στα μπλε. Σύμφωνα με τη φόρμουλα του τιμολόγιου αυτού, μετά το τέλος της σταθερής τιμής, ενεργοποιείται ξανά η κυμαινόμενη. Αλλωστε πρόκειται για κίτρινο. Σύμφωνα με τον πίνακα, η μέση χρέωση για το ίδιο προφίλ καταναλωτή διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 40 ευρώ, δηλαδή για τους μήνες της σταθερής τιμής, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι κατά τι φθηνότερη από τις άλλες δύο.
Ψηλά οι τιμές χονδρικής και τον Αύγουστο
Τα παραπάνω δείχνουν τη κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά, τις παραλλαγές και υποκατηγορίες τιμολογίων που ετοιμάζουν ξανά οι προμηθευτές, θυμίζοντας τα ράφια με τις προσφορές των σούπερ-μάρκετ, και τη ποικιλία προϊόντων που έρχονται, δίχως αυτά να πρέπει να θολώσουν το βασικό μήνυμα.
Η αγορά του ρεύματος κινείται ανοδικά. Τα futures για τον Αύγουστο «δείχνουν» τιμές στα 112 ευρώ / MWh και μπορεί να είναι χαμηλότερα από εκείνα του Ιουλίου, ωστόσο τα επίπεδα παραμένουν ψηλά. Κι αυτό καθώς τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει, το φυσικό αέριο βρίσκεται στα 32 ευρώ/ Μεγαβατώρα, η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί 3-4 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ισχυροί άνεμοι δεν θα υπάρξουν, ενώ ένας πυρηνικός σταθμός στην Ουγγαρία πρόκειται να τεθεί σε προγραμματισμένη συντήρηση. Είναι μ' άλλα λόγια περισσότερες οι πιθανότητες η μέση τιμή χονδρικής να κινηθεί πάνω από τα 115 ευρώ, παρά κάτω από τα 110 ευρώ, όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια τώρα τα ενεργειακά χρηματιστήρια.
Συμπέρασμα: Οι συνθήκες προσφέρονται για όσους θέλουν να μην ασχολούνται κάθε μήνα με τη πορεία των τιμών, ειδικά αν έχουν μεσαίες (400-500 KWh) και μεγάλες καταναλώσεις. Σε ποια περίπτωση δεν θα συνέφεραν; Εάν οι τιμές καταρρεύσουν οπότε, ο καταναλωτής θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα πρόγραμμ, το οποίο για να το «σπάσει» θα πρέπει να πληρώσει μια υψηλή ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Τα σινιάλα ωστόσο από τις τιμές του φυσικού αερίου δεν δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο για τους επόμενους μήνες είναι μια βουτιά των τιμών. Ειδικά αν ο χειμώνας 2024-2025 αποδειχθεί πιο σκληρός από τους δύο προηγούμενους.