Στρίμωγμα Κίνας από Τραμπ και κινήσεις για «συμμαχία προθύμων»

Η δασμολογική «απομόνωση» και οι προειδοποιήσεις στο στρατιωτικό και το διπλωματικό πεδίο. Ποια η στρατηγική του Πεκίνου. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007 βρίσκεται το γουάν.

Στρίμωγμα Κίνας από Τραμπ και κινήσεις για «συμμαχία προθύμων»

Η θεαματική αναδίπλωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις απειλές για δασμούς απομόνωσε την Κίνα ως τον κύριο στόχο της εμπορικής του επίθεσης, περιορίζοντας σημαντικά τις άμεσες επιλογές του Πεκίνου για αποκλιμάκωση.

Οι αμερικανικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό 125% την Πέμπτη το μεσημέρι (ώρα Κίνας), ενώ οι δασμοί σε δεκάδες άλλες χώρες πρακτικά ανεστάλησαν, περιοριζόμενες στο 10%. Η επιλεκτική αυτή στάση, που ανακοινώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές στη μεγαλύτερη άνοδό τους από το 2008, αλλά έσπρωξε το γουάν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Στοχοποιώντας την Κίνα, η Ουάσιγκτον έδειξε ότι επιδιώκει να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα επιζητεί τη συνεργασία άλλων χωρών στην αντιπαράθεσή της με το Πεκίνο. Η αύξηση των δασμών αναμένεται να επιβαρύνει την κινεζική οικονομία, με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs να κόβουν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του 2025 στο 4% από 4,5%.

«Πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ την Τετάρτη. «Ήταν καλοί στρατιωτικοί σύμμαχοι, όχι τέλειοι οικονομικά. Κι έπειτα μπορούμε να προσεγγίσουμε την Κίνα ως ομάδα».

Με εξαίρεση την Κίνα, οι χώρες που επλήγησαν από τους αυξημένους, αμοιβαίους δασμούς που τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη θα φορολογούνται πλέον στο προηγούμενο βασικό ποσοστό του 10%. Ο Μπέσεντ δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με αξιωματούχους από το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα τις επόμενες ημέρες.

Η τακτική αυτή φέρνει τον Τραμπ σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να «πολεμήσει μέχρι τέλους» σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση και επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς με εμπορικούς εταίρους για να αντισταθεί στον Τραμπ. Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στους ανταποδοτικούς δασμούς και δεν έχει δείξει σημάδια ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Τραμπ, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι «περιμένει» ένα τηλεφώνημα από την Κίνα.

Οι εμπορικές εντάσεις έχουν ξεφύγει από τα στενά όρια της οικονομίας. Την Τετάρτη, το Πεντάγωνο επέκρινε το Πεκίνο για την επιρροή του σε βασικές υποδομές. Η Κίνα προειδοποίησε τους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν ή να σπουδάζουν στις ΗΠΑ, παρότι ο Σι έχει μιλήσει για περισσότερες ανταλλαγές ανθρώπων μεταξύ των δύο χωρών για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί», δήλωσε ο Ντα Γουέι, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Τσινγκχουά. «Όταν πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική ασφάλεια, πάντα θα προτάσσεις την ασφάλεια. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη αλλαγή», δηλώνει στο Bloomberg.

Οι επενδυτές παρακολουθούν πλέον αν το Πεκίνο θα κλιμακώσει περαιτέρω με πρόσθετους δασμούς ή θα δείξει πρόθεση για διαπραγματεύσεις. Αν και οι κινεζικές αρχές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την προθυμία τους για διάλογο, η απαίτησή τους για «αμοιβαίο σεβασμό» καθιστά ουσιαστικές συνομιλίες απίθανες.

Αντιπαράθεση ισχύος

Σε απάντηση στην αρχική απειλή του Τραμπ για δασμούς 50%, το Πεκίνο αύξησε τους δασμούς σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα στο ίδιο ποσοστό, φτάνοντας το 84% -ανακοίνωση που φάνηκε να έχει χρονομετρηθεί σκόπιμα ώστε να προηγηθεί του ανοίγματος των αμερικανικών αγορών. Η Κίνα επίσης πρόσθεσε κυρίως αμερικανικές αμυντικές εταιρείες στη λίστα «μη αξιόπιστων οντοτήτων» και στη «λίστα ελέγχου εξαγωγών», κίνηση κυρίως συμβολική καθώς οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν ελάχιστη έκθεση στην Κίνα.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι εντάσεις παραμένουν, παρόλο που οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν έρθει σε επίσημη επαφή από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο. Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ασία, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «επανακαθιερώσουν» την αποτροπή κατά της Κίνας, ενισχύοντας τη στρατιωτική τους ισχύ στην περιοχή -και στηρίζοντας αντίστοιχες προσπάθειες από συμμάχους.

Αυτή την εβδομάδα, επέκρινε επίσης τον κινεζικό στρατό για την «υπερβολικά μεγάλη παρουσία του στο Δυτικό Ημισφαίριο», καλώντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να συνεργαστούν για την αποτροπή της Κίνας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ χειροτερεύουν, η Κίνα έχει στραφεί στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ασία, προσπαθώντας να βρει κοινό έδαφος έναντι των δασμών του Τραμπ. Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Ουεντάο, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις ώστε να «ενισχυθούν η σταθερότητα και η βεβαιότητα» στην παγκόσμια οικονομία, σε συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς την Τρίτη.

Την επόμενη μέρα, ο Σι προέδρευσε μιας αναβαθμισμένης ομάδας εργασίας, υπογραμμίζοντας την αυξημένη έμφαση της Κίνας στις περιφερειακές σχέσεις.

Προοπτική τόνωσης της οικονομίας

Στο εσωτερικό της, η Κίνα έχει δείξει ότι προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία, η οποία βασίστηκε στις εξαγωγές για το ένα τρίτο της ανάπτυξης το προηγούμενο έτος. Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν πρόσθετα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μετά την αύξηση των δασμών από τον Τραμπ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Bloomberg.

Η Κίνα έχει επίσης παροτρύνει εταιρείες όπως η Shein να μη διαφοροποιούν την εφοδιαστική τους αλυσίδα στρεφόμενες σε άλλες χώρες, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποτρέψει την έξοδο της μεταποίησης από τη χώρα.

Σε συνάντηση με ειδικούς και επιχειρηματίες την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ επανέλαβε την ανάγκη επέκτασης της εγχώριας ζήτησης. Η επαρχία Φουτζιάν, μια παραθαλάσσια περιοχή στην οποία οι εταιρείες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, σχεδιάζει να βοηθήσει τους εξαγωγείς να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, μέτρο που πιθανόν να υιοθετηθεί και από άλλα εμπορικά κέντρα της Κίνας.

Ένα ακόμα ανησυχητικό σημάδι για την οικονομία είναι η συνεχιζόμενη αποπληθωριστική πίεση: οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, ενώ ο αποπληθωρισμός στις τιμές παραγωγού συνεχίστηκε για 30ό μήνα. Οι τιμές ενδέχεται να δεχθούν περαιτέρω πιέσεις εάν οι εξαγωγείς στραφούν στην εσωτερική αγορά ή αν άλλες χώρες εκτρέψουν τις εξαγωγές τους προς την Κίνα λόγω των αυξημένων δασμών στις ΗΠΑ.

Αποκορύφωμα δασμών

Προς το παρόν, ο «πυρετός» των απειλών για δασμούς από τις ΗΠΑ φαίνεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά για να εξαναγκάσει το Πεκίνο σε συνομιλίες. Οι οικονομολόγοι έχουν επίσης υποδείξει ότι η επίδραση από τις αυξήσεις δασμών γίνεται όλο και πιο περιορισμένη.

Ένας αρχικός δασμός 50% θα μείωνε το κινεζικό ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs. Ένας δεύτερος γύρος 50% θα είχε μειωμένη επίδραση, περιορίζοντας το ΑΕΠ μόνο κατά επιπλέον 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η κινεζική ηγεσία δεν φαίνεται να βιάζεται να συνάψει συμφωνία», έγραψε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος Κίνας στην Capital Economics. «Φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις των δασμών και ότι ο Τραμπ θα βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση αργότερα, καθώς οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες των δασμών θα συσσωρεύονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v