Ελκυστικό και πάλι το Χ.Α., λέει η Citigroup

Υψηλότερη αύξηση κερδών ανά μετοχή (2004), καλύτερη μερισματική απόδοση και ελκυστικότερες αποτιμήσεις σε ορους P/E (για 2003 και 2004) εκτιμά η Citigroup για την ελληνική αγορά, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παραμένει bullish για αγορές μετοχών και ”βλέπει” ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ελκυστικό και πάλι το Χ.Α., λέει η Citigroup
Στην αποτίμηση των χωρών βάσει των στοιχείων της IBES, προχωρά, όπως κάθε μήνα, η Citigroup Smith Barney. Αναφερόμενη στην ελληνική αγορά μετοχών, εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιριών μειώθηκαν κατά 18% το 2002, ενώ προβλέπει μία αύξηση της τάξεως του 14% για το τρέχον έτος.

Η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με ένα ιστορικό P/E για το 2002 της τάξεως του 15,7, ενώ το προβλεπόμενο P/E για το 2003 είναι της τάξεως του 13,8. Για το 2004, οι εκτιμήσεις της Citigroup Smith Barney κάνουν λόγο για μια αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 21%, ενώ το προβλεπόμενο P/E του 2004 υπολογίζεται σε 11,4.

Όπως προκύπτει από την έκθεση στρατηγικής, η ελληνική αγορά μετοχών αποτιμάται σε ελκυστικότερα επίπεδα, τόσο σε επίπεδα P/E, όσο και σε όρους μερισματικής απόδοσης, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου για τα έτη 2003 και 2004.

Παράλληλα, οι ελληνικές εταιρίες θα εμφανίσουν υψηλότερη αύξηση κερδών ανά μετοχή το επόμενο έτος σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ η μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς για το τρέχον εκτιμάται σε 3,2%, ενώ ο μέσος όρος για την Ε.Ε. σε 3,1%.

Η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα P/E για το 2004 μαζί με το Βέλγιο, Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Νορβηγία, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA για φέτος (Αξία επιχείρησης ως προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προβλέπεται σε 8,5, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. εκτιμάτε σε 8,9.



Εξάλλου, στα report του Οκτωβρίου, η Citigroup για την παγκόσμια στρατηγική χαρτοφυλακίου και την παγκόσμια οικονομική προοπτική για το τρέχον έτος διατηρεί την ουδέτερη άποψη της για την οικονομία της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α.

Σε overweight διατηρούνται οι περιοχές της Ωκεανίας (πλην Ιαπωνίας), η Ευρώπη (πλην Ηνωμένου Βασιλείου) και οι Αναδυόμενες αγορές, όπως και η σύσταση underweight για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, σε κλαδικό επίπεδο, σε overweight διατηρούνται οι κλάδοι της ενέργειας, πληροφορικής, βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ underweight προτείνεται για τους κλάδους των υλικών, τηλεπικοινωνιών.

Ουδέτερη σύσταση συστήνεται για τον κλάδο των εταιριών κοινής ωφέλειας, βιομηχανιών, καταναλωτικών μη βασικών προϊόντων, υγείας και χρηματοοικονομικών.

Τα δείγματα της παγκόσμιας ανάκαμψης συνεχίζουν να αυξάνονται, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup. Η οικονομική ανάπτυξη καταγράφει θετικούς ρυθμούς για 7 συνεχόμενα τρίμηνα στις Η.Π.Α., για 6 συνεχόμενα τρίμηνα στην Ιαπωνία, ενώ και η Ευρώπη από την πλευρά της επιδεικνύει σημάδια ανάκαμψης.

Τα βασικά σενάρια της Citigroup προβλέπουν μια συντηρητική ανάπτυξη για την αμερικάνικη οικονομία, αν και η λόγω εξέλιξη θα λάβει μια πιο ισορροπημένη μορφή, με την ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων και τη μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης, εκτιμά η Citigroup.

Για την περιοχή της Ευρωζώνης, προβλέπεται ανάκαμψη για το 2004, ενώ γίνεται λόγος για μια πιο σταθερή την ανάπτυξη στην ιαπωνική οικονομία, με αποτέλεσμα η παγκόσμια ανάπτυξη να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τέλος, η Citigroup προτείνει overweight σε μετοχές, underweight σε ομόλογα. Η άποψη της για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών παραμένει θετική (bullish) τόσο σε βραχυχρόνιο, όσο και σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι αύξηση της κερδοφορίας στις αμερικάνικες αγορές για το τρίτο τρίμηνο του έτους θα διαμορφωθεί σε 15,8%, έναντι 13,5% που ήταν η πρόβλεψη τους κατά το μήνα Ιούλιο.

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, η ανατίμηση του ευρώ τις ”βαραίνει”, αφού για το μήνα Σεπτέμβριο το κοινό νόμισμα ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 6%.

Επιμέλεια: Γιώργος Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v