Αλλαγές στους δείκτες, αλλαγή στην τάση (;)

Οι αλλαγές στους δείκτες και το κλίμα σταθεροποίησης που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην αγορά, μπορεί να επιτρέψει ”τα παιχνίδια” ορισμένων στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Όμως με συναλλαγές λιγότερες των 100 εκατ. ευρώ, μιλάμε γα ένα περιφερειακό χρηματιστήριο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι χθεσινές αλλαγές στους χρηματιστηριακούς δείκτες, μπορούν να συντηρήσουν το υποτονικό συνολικά παιχνίδι, σε υγιείς μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Και για να μην μακρηγορούμε, με αναφορές στην... έλλειψη ρευστότητας, τη στάση των εγχώριων θεσμικών, στην τρίτη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ή τα αποτελέσματα της Εθνικής (που θα είναι καλύτερα από αυτά που εκτιμούν οι χρηματιστηριακές) μπαίνουμε κατευθείαν... στο ψητό.

Σε μετοχές εταιριών που παρά την ανυπαρξία αγοράς αυτή την περίοδο επιμένουν ”χτίζοντας” καλύτερες τιμές. Από τις τράπεζες το καλύτερο διάγραμμα και την υψηλότερη απόδοση εμφανίζει η Alpha Bank, καθώς απέχει ελάχιστα από την υψηλή τιμή των 19,9 ευρώ (25/08).

Καλή συμπεριφορά εμφανίζουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες η σταθερά ανοδική Εμπορική και η Πειραιώς που κατοχυρώνει πλέον τα 8 ευρώ. Για την Cosmote διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας καθώς ήταν αρκετή χθες η ρευστοποίηση ξένου θεσμικού για να υποχωρήσει μέχρι και 3,2% η μετοχή.

”Μόχλευση” επιχειρείται –και είναι εμφανές- στον χώρο της ακτοπλοΐας με την μετοχή των ΕΠΑΤΤ να συγκεντρώνει μεν το θεσμικό ενδιαφέρον, τις Μινωικές όμως να κερδίζουν περίπου 9,2% από την αρχή της εβδομάδας, αλλά και τον Στρίντζη να τίθεται εκτός δεικτών.

Στον ασφαλιστικό κλάδο, οι αναλυτές περιμένουν καλύτερη αποτίμηση μέχρι το τέλος του χρόνου από τη μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ σωστά σημειώνουν πως στην υψηλή τιμή των 4,9 ευρώ του Φοίνικα εμφανίζονται πωλητές.

Για την εν λόγω μετοχή υπάρχει και το… εμπόδιο των νέων μετοχών που προέκυψαν μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αλλά και από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν οι Χ.Κ. Τεγόπουλος, όπου αναμένεται καλό εννεάμηνο, Μπήτρος, Παρνασσός, Καμπάς, Ρόκας, Πετρόπουλος, ΔΙΕΚΑΤ, Καρδασιλάρης, Νότος, Σαράντης, Μυτιληναίος, αλλά και αρκετές ακόμη μετοχές.

Σημείωση: Τα όσα αναφέρονται στο σημερινό πρωτοσέλιδο του ”Χρηματιστηρίου” με αφορμή τα όσα παρουσίασε χθες ο βουλευτής, Π. Λαφαζάνης, έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν αυτό που είχε κοινό μυστικό η αγορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως πέρα από τα μπαλώματα των δημοσίων επιχειρήσεων, τις υπέρογκες ανάγκες χρηματοδότησης της Ολυμπιάδας, φτάσαμε ”στην αγορά” της ιστορικής οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, περιφέρεια στην οποία πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ο αρμόδιος ΥΠΕΘΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v