Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των τελευταίων ετών και πού έχουν κατευθυνθεί, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τη Fitch, οι εξελίξεις για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Γενική, καθώς και τα Ολυμπιακά έργα και οι καθυστερήσεις είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Τρίτης
Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των τελευταίων ετών και πού έχουν κατευθυνθεί, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τη Fitch, οι εξελίξεις για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Γενική, καθώς και τα Ολυμπιακά έργα και οι καθυστερήσεις είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Αποκρατικοποιήσεις: Επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή αποκαλύπτει κατά τρόπο αδιάψευστο ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κατευθύνονται σε τρέχουσες δαπάνες του προϋπολογισμού, καταδεικνύοντας τη δυσχερή θέση των οικονομικών, τονίζει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, τα τεράστια κεφάλαια από τις αποκρατικοποιήσεις έχουν σπαταληθεί σε τρέχουσες δαπάνες του Δημοσίου, ενώ συμπληρώνει πως 4 δισ. ευρώ από εκποίηση της περιουσίας πήγαν σε μισθούς, συντάξεις, ”τρύπες” Ταμείων, νοσοκομείων.

Μείζον πολιτικό θέμα, το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης, δημιουργεί σύμφωνα με την Εξπρές η αποκάλυψη από τον βουλευτή του Συνασπισμού Π. Λαφαζάνη στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει σοβαρή λογιστική μείωση του δημοσίου ελλείμματος, με την πραγματοποίηση δαπανών από τον ειδικό λογαριασμό αποκρατικοποιήσεων.

Fitch: Στην αναβάθμιση στην κατηγορία Α+ της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε χθες ο οίκος Fitch, αναφέρει η Καθημερινή, ενώ το Κέρδος συμπληρώνει πως ο διεθνής οίκος συνιστά διαρθρωτικές αλλαγές και συγκράτηση μισθών.

Σοφοκλέους: Στα επίπεδα των 2.100 μονάδων παρέμεινε χθες ο Δείκτης, καθώς, όπως τονίζει η Ναυτεμπορική, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν διαφοροποίησε το υποτονικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Χ.Α.

ΚΕΠΕ: Η επιμονή του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για χρόνια υποδηλώνει ότι τα χαρακτηριστικά της πληθωριστικής διαδικασίας δεν είναι συγκυριακά, αλλά παραπέμπουν σε προβλήματα μονιμότερου χαρακτήρα, όπως προκύπτει από έρευνα του ΚΕΠΕ, την οποία επικαλείται η Ναυτεμπορική.

Εμπορικό Έλλειμμα: Κατά 179,38% αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της χώρας μας, σύμφωνα με το Κέρδος, που συμπληρώνει πως θα σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα του ενός δισ. δολαρίων στο διμερές εμπόριο.

Σνόου: Στο προσωπικό στοίχημα του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Τζον Σνόου, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σνόου ”ποντάρει τη φήμη του ότι ανακάμπτει η αγορά εργασίας”, αναφέρεται η Ημερησία, ενώ η Εξπρές συμπληρώνει πως ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ προβλέπει άνοδο των επιτοκίων.

Ολυμπιακά Έργα: Καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα και υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των βασικών Ολυμπιακών έργων ανησυχούν την κυβέρνηση, ενώ η ΔΟΕ, που έρχεται αύριο για έλεγχο, κρούει τον κώδωνα για προαστιακό και τραμ, τονίζει το Κέρδος.

Φαρμακοβιομηχανίες: Χάθηκαν 2.500 θέσεις εργασίας στον χώρο των φαρμακοβιομηχανιών τα τρία τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το Κέρδος.

ΔΕΗ: Μεταξύ 16,4 και 17,7 ευρώ ορίστηκε η τιμή για τη δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ, αναφέρει η Καθημερινή.

Εθνική: Αύξηση 42% στα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει για το εννεάμηνο ο διεθνής ελβετικός οίκος UBS.

Τράπεζα Πειραιώς: Για σημαντική βελτίωση μεγεθών για την Τράπεζα Πειραιώς κάνει λόγο το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα αναμένει 23% αύξηση κερδών στο εννεάμηνο.

Γενική Τράπεζα: Στο Μιλάνο οριστικοποιείται σήμερα η πρώτη πράξη που θα κρίνει την εξέλιξη του διαγωνισμού για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη Γενική Τράπεζα, αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία στο short list συμπεριλαμβάνονται τρεις ενδιαφερόμενοι.

Για ”πυρετώδεις διαβουλεύσεις” κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η Marfin κατέθεσε την πρώτη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Γενική, ενώ σήμερα αναμένονται οι κινήσεις των First Business Bank, Aspis, Alpha Trust.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Με αντικείμενο τη συμμετοχή ή όχι του ΤΣΜΕΔΕ στη διαδικασία απόκτησης του 35% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεδριάζει σήμερα στις 7 μ.μ. η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, όπως τονίζει η Εξπρές, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρεται στους όρους του διαγωνισμού για την πώληση του ΤΤ.

Νίκας: Αύξηση άνω του 35% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Νίκας στο εννεάμηνο του 2003, σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v