Ούριος άνεμος στο κλείσιμο (update)

Προωθητικά λειτούργησε για το σύνολο της αγοράς η ανοδική διάσπαση των 2.130 μονάδων, που σηματοδότησε η τιμή των 18,10 ευρώ για την Εθνική. Εντυπωσιακό γύρισμα στις τηλεπικοινωνίες (1,24%), αλλά και στην ευρύτερη αγορά με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικές στο 6/1.

Προωθητικά λειτούργησε γαι το σύνολο της αγοράς η ανοδική διάσπαση των 2.130 μονάδων, που σηματοδότησε η τιμή των 18,10 ευρώ για την Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1,15% στις 2.145,20 μονάδες, ως αποτελέσμα του θετικού κλίματος και της επιτάχυνσης των συναλλαγών που έλαβαν χώρα στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, στον απόηχο μιας περιόδου συσσώρευσης που διήρκησε ακριβώς μια εβδομάδα οι έχοντες και κατέχοντες τα ”νήματα” της αγοράς έδειξαν την άνοδο, αλλά και τη δυνατότητα μόχλευσης του κλίματος εν αναμονή της έναρξης των δημοσίων εγγραφών της ΔΕΗ με το τελικό αποτέλεσμα να καταδεικνύει πάνω από όλα το ότι η ευρύτερη αγορά θέλει να υπεραποδόσει του δείκτη εάν της δοθεί τάση.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι καμία μετοχή του FTSE-20 δεν ξεπέρασε σήμερα το 2% από πλευράς καταγραφέντων κερδών.

Παρά ταύτα η σχέση 6 ανοδικών προς 1 πτωτική μετοχή καταδεικνύει το ότι ενδεχομένως σειρά τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ολοκληρώσει την διόρθωσή τους και κυρίως οι πωλητές δεν έχουν λόγο να εκδηλωθούν.

Προς επεξήγηση της συγκεκριμένης εκτίμησης οφείλουμε να εισάγουμε και την παράμετρο που φέρει όσους επιθυμούν την συμμετοχή στην επικείμενη δημόσια εγγραφή της ΔΕΗ να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις έως και χθες, αφού με βάση το Τ+3 πωλήσεις που πραγματοποιούνται εφεξής δεν οδηγούν σε πίστωση κεφαλαίου προ της αποπεράτωσης της περιόδου προσφοράς που λήγει την Παρασκευή.

Υπό αυτό το πρίσμα έχει εξαλειφθεί μια άλλη κατηγορία πωλητών, ενώ όσοι τυχόν ποντάρουν σε γενναία υπερκάλυψη της προσφοράς ή τοποθετούν ρευστότητα που λιμνάζει εκτός ΧΑ, ή ενισχύει κερδοσκοπικά θέσεις σε τίτλους που παραδοσιακά παίρνουν τάση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι τίτλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ΕΥΔΑΠ λόγου χάρη που σήμερα υπεραπέδωσαν, απόρροια ενδεχομένως και των πράξεων συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Επιπροσθέτως η ενίσχυση του τζίρου στην ανοδική διάσταση των 2.130 μονάδων με παράλληλη κίνηση προς το υψηλό ημέρας των τηλεπικοινωνιακών μετοχών, αφού οι τράπεζες σήμερα δεν ”πήγαιναν” δείχνει πως ο χαρακτήρας της ανόδου θα είναι πολυδιάστατος και θα επικεντρώνεται κυρίως σε τίτλους εταιριών που έχουν υποαποδόσει της ευρύτερης αγοράς και που δεν υπάρχει το έναυσμα αποκόμισης βραχυχρόνιων κερδών.

Τέλος θα πρέπει να εισάγουμε και την πτυχή της μερικής μετατόπισης των θέσεων στα παράγωγα σε long, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν ότι έχουν φθηνύνει και τα δικαιώματα προαίρεσης που αφορούν puts και calls.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 119 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 56,58% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Eurobank στα 14,50 ευρώ, δύο πακέτα των 105.000 και 58.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 10,50 ευρώ, ένα πακέτο 400.000 της Aspis Bank στα 3,40 ευρώ και δύο πακέτα των 100.000 και 50.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 19,60 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 45.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 17,30 ευρώ, ένα πακέτο 470 τεμάχια της ΕΛΒΑΛ στα 2 ευρώ και ένα πακέτο 40.000 τεμάχια της Εθνικής στα 18,10 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 81.751 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,41 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v