Ξαναφωτίζεται λόγω ΔΕΗ η Σοφοκλέους

Με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τη βραχυπρόθεσμη ”αντίσταση” και πλειάδα μετοχών να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των... εθνικών δυνάμεων, μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο η αγορά. Θέλετε λόγω της εγγραφής της ΔΕΗ, των θετικών αποτελεσμάτων της Εθνικής ή της χαμηλής αποτίμησης πολλών εταιριών, η συνέχεια μπορεί να είναι ανοδική για την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιτέλους χθες η Σοφοκλέους θύμισε χρηματιστήριο. Με αύξηση συναλλαγών σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και ταυτόχρονη ενίσχυση της συναλλακτικότητας μετοχών εταιριών χαμηλότερης αξίας.

Στην κορυφή παραμένει η Alpha, που μετά το χθεσινό της κλείσιμο (19,68 ευρώ) θέτει ως άμεσο στόχο τη διάσπαση της ”αντίστασης” των 20,2 ευρώ. Λόγω αποτελεσμάτων παραμένει στο προσκήνιο η Εθνική, με άμεσο στόχο την υπέρβαση των 19 ευρώ, ενώ θετικά ξάφνιασε ο τριπλασιασμός των συναλλαγών στη μετοχή του ΟΤΕ.

Η μετοχή θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τα 10,15 ευρώ προκειμένου να διαμορφωθεί σαφέστερη ανοδική τάση. Από κοντά Εμπορική, Eurobank και Πειραιώς, καθώς η προκήρυξη των όρων του διαγωνισμού για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (στις 29/10) θα κρατήσει τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο.

Το ενθαρρυντικό είναι όμως πως πέρα από τον FTSE 20 μια πλειάδα μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης έψαχνε το έναυσμα για να κινηθεί ανοδικά. Στα υπόψη ο κλάδος των εκδόσεων-εκτυπώσεων, καθώς παραμένει σηματωρός της βραχυπρόθεσμης τάσης, αλλά και ο ασφαλιστικός, μετά μάλιστα την αναβάθμιση από τη Morgan Stanley.

Επιμέρους μετοχές-σηματωροί μπορεί να δώσουν και σήμερα την τάση και το κλίμα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι ΕΧΑΕ, Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Ακινήτων, ΕΥΔΑΠ, αλλά και οι Μινωικές Γραμμές, Κωτσόβολος, Παρνασσός, Κορασίδης, Jumbo, Πετρόπουλος, Fidexport, ΟΛΠ, Βασιλόπουλος.

Αξιόλογη τελευταία η συμπεριφορά των Τσουκαρίδη, το χθεσινό +12% του Λογισμού, η άνοδος του Μπήτρου, τα έξι συνεχόμενα θετικά κλεισίματα της Ιονικής Ξενοδοχειακής, οι Altec, Vivere και ορισμένες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου.

Σημείωση: Από τον ”Δήκτη” της τελευταίας σελίδας της Καθημερινής, χρήζει δεύτερης και τρίτης ανάγνωσης το παρασκήνιο που αναφέρεται στον ΥΠΕΘΟ. Με τίτλο ”Διαψεύδει εαυτόν και μειώνει αξιοπιστία”, αναφέρεται στα έργα και τις ημέρες του αρμόδιου υπουργού, σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις με σκοπό την κάλυψη των ελλειμμάτων και την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Βέβαια τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν στον οξυδερκή Π. Λαφαζάνη, που ουσιαστικά υποχρέωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να δημοσιοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία. Το θέμα είναι μείζον, καθώς αφορά στην αξιοπιστία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, ενώ είναι βέβαιο πως το όλο θέμα θα έχει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v