Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης

Οι παράγοντες που ανεβάζουν το ΑΕΠ, το νέο φορολογικό σύστημα ελέγχου, η αγορά των ακινήτων, οι αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α., η χθεσινή εικόνα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, καθώς και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης
Οι παράγοντες που ανεβάζουν το ΑΕΠ, το νέο φορολογικό σύστημα ελέγχου, η αγορά των ακινήτων, οι αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α., η χθεσινή εικόνα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, καθώς και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

ΑΕΠ: Στους τρεις παράγοντες που κατά την Τράπεζα της Ελλάδος ανεβάζουν το ΑΕΠ αναφέρεται η Ναυτεμπορική, η οποία τονίζει πως η ισχυρή άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά πολύ περισσότερο των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων σε κατοικίες και των επενδύσεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης, καθώς και η ανάκαμψη των εξαγωγών αγαθών, ήταν οι παράγοντες οι οποίοι θα οδηγήσουν φέτος σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Φορολογικό: Το νέο φορολογικό σύστημα ελέγχου που θα ισχύει για ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες παρουσιάζει σήμερα η Ημερησία.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τους κατοίκους άλλων κρατών–μελών, μετά και τις πρόσφατες φορολογικές μειώσεις που εξουδετέρωσαν τις επιβαρύνσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Οικονομία: Αναπάντητο παραμένει σε πολιτικό επίπεδο το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά στη διοχέτευση των 4 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων σε δαπάνες του Δημοσίου, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ισοζύγιο: Περί το 6% εκτιμά η Alpha Bank ότι θα διαμορφωθεί το 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σοφοκλέους: Τα ”βαριά χαρτιά” βύθισαν τη Σοφοκλέους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Δείκτες: Στις αλλαγές των βασικών δεικτών της Σοφοκλέους αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ισοτιμίες: Πάνω από τα 1,18 δολάρια βρέθηκε το ευρώ, σύμφωνα με την Ημερησία, που σημειώνει πως τα χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη μεγάλων αμερικανικών εταιριών ευθύνονται για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στη Wall Street.

Ασφάλιση: Σε πιο ευνοϊκό σύστημα υπολογισμού της σύνταξης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης οδηγεί η εισήγηση της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, όπως τονίζει η Ελευθεροτυπία, ενώ τα Νέα κάνουν λόγο για 2 ”νόμους–τομές” σε μισθούς και συντάξεις.

Real Estate: Μόλις το 2% του συνολικού ξένου επενδεδυμένου κεφαλαίου στη χώρα μας αφορά στον κλάδο των ακινήτων, σύμφωνα με το Κέρδος.

Σε φάση πτώσης τιμών –με σημάδια σταθεροποίησης στην καλύτερη περίπτωση– έχει εισέλθει η Κτηματαγορά μετά τον τριπλασιασμό των τιμών των κατοικιών την τελευταία τριετία, αναφέρει το Βήμα.

Τράπεζες: Αρχίζει από σήμερα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τραπεζών, όπως τονίζει η Εξπρές, σύμφωνα με την οποία προσδοκώνται αυξήσεις κερδών 20%-40%, ενώ η ίδια τονίζει πως αναμένονται θετικές εξελίξεις και στη Σοφοκλέους, καθώς οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούν ”βαριά χαρτιά” της κεφαλαιαγοράς.

Εθνική Τράπεζα: Οι προβλέψεις των ξένων οίκων για αύξηση 40% υπολείπονται της πραγματικότητας, εκτιμά η αγορά, όπως τονίζει το Κέρδος.

ΟΤΕ: ”Καμπανάκι” για τον ΟΤΕ ή ”παιχνίδια” ξένων θεσμικών στην πλάτη των μετοχών του Οργανισμού, αναρωτιέται το Κέρδος, τονίζοντας πως η μετοχή του ΟΤΕ έχασε χθες 2,56%, ενώ η Εξπρές αναφέρεται στην έκθεση της UBS, στην οποία ο ξένος οίκος συνιστά ”μείωση θέσεων”.

Η Καθημερινή αναφέρεται αφενός στην έκθεση της UBS για τον Οργανισμό, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως ο ΟΤΕ προχωρεί σε ακύρωση τριών εκατομμυρίων μετοχών του που είχε αποκτήσει μέσω του προγράμματος εξαγοράς ιδίων μετοχών το 1999.

Emporiki Bank: Κατά 17% θα αυξηθούν τα κέρδη της Emporiki στο εννεάμηνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που κάνει λόγο για κέρδη ύψους 85–86 εκατ. ευρώ.

Γενική Τράπεζα: Από την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται το πρώτο ξεκαθάρισμα των επτά μνηστήρων, σύμφωνα με την Ημερησία, που τονίζει πως την άλλη εβδομάδα θα εκδοθεί το short list, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται μόνο τράπεζες, όπως τονίζει το Χρηματιστήριο.

Coca – Cola Τρία Έψιλον: Η εταιρία εκτιμά ότι πέτυχε τους στόχους της στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, όπως αναφέρει η εφημερίδα Κέρδος.

ΔΕΠΑ: Μεγαλύτερο μερίδιο της ΔΕΠΑ θέλει η ισπανική Natural Gas, σύμφωνα με την Καθημερινή, που σημειώνει πως η στόχο αποτελεί το management της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v