Ε.Κ.: Πρόστιμα 105.000 €, πράσινο φως σε P. Morris

Την επιβολή προστίμων ύψους 105.000 ευρώ αποφάσισε σήμερα το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το οποίο μεταξύ άλλων ενέκρινε και την πλήρη απόκτηση της Παπαστράτος από την Philip Morris, καθώς και τον διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων σε 5 χρηματιστηριακές.

Ε.Κ.: Πρόστιμα 105.000 €, πράσινο φως σε P. Morris
Πρόστιμα ύψους 105.000 ευρώ επέβαλε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση του διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο επέβαλε πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ στην εταιρία Value Capital ΑΧΕΠΕΥ για συνεργασία με πρόσωπο το οποίο δεν κατείχε την απαιτούμενη άδεια και δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών κατά παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας των ΕΠΕΥ.

Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ στον κ. Πατρικά Ιωάννη διότι παρείχε επενδυτικές δραστηριότητες χωρίς να έχει σχετική άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως απαιτείται από το Νόμο.

Ταυτόχρονα, επέβαλε πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ στον κ. Μπαλάφα Κωνσταντίνο διότι δεν προανήγγειλε την πρόθεσή του για πώληση μετοχών της εταιρίας Μπαλάφας Α.Ε., ως όφειλε ως μέτοχος με ποσοστό άνω του 10%.

Μεταξύ άλλων το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το πληροφοριακό δελτίο για τη δημόσια πρόταση της εταιρίας Philip Morris Holland B.V. για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρία Σιγαρέτων.

Επίσης, εγκρίθηκε ο διορισμός χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις εταιρίες Aspis Bank A.T.E., Magna Trust Χρηματιστηριακή Α.Ε., EFG Eurobank Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, Eurosec Α.Χ.Ε. και Marfin Ελληνική Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε εισήγηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για την τροποποίηση της απόφασής του 41517/Β1972/4.12.1998 ”Κανονισμός Αναδοχών”.

Σημειώνεται πως με την τροποποίηση αυτή παρέχεται η δυνατότητα στους Αναδόχους και Σύμβουλους να αποκτούν κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου κινητές αξίες που αποτελούν το αντικείμενο αναδοχής ή διάθεσης όταν λειτουργούν συγχρόνως και ως Ειδικοί Διαπραγματευτές τύπου Β σε παράγωγα προϊόντα με υποκείμενα μέσα τις κινητές αυτές αξίες.

Επίσης, εγκρίθηκε η εγκύκλιος με αριθμ. 18 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία περιγράφονται οι διαδικασίες για τη διενέργεια της εκποίησης ενεχυριασμένων ή κατασχεμένων μετοχών, που πρέπει να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε η εγκύκλιος με αριθμ. 19 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία εξειδικεύονται ο τρόπος με τον οποίο ο Ειδικός Διαπραγματευτής τηρεί τα αρχεία συναλλαγών και εντολών ειδικής διαπραγμάτευσης και ορισμένα σημεία για την ομοιόμορφη εφαρμογή της σχετικής απόφασης.

Τέλος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2836/2000 των εταιριών Interlink ΑΕΛΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Filippou Finance ΑΕΛΔΕ με έδρα την Αθήνα επειδή διαπιστώθηκαν ύστερα από έλεγχο, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την λειτουργία της αγοράς.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας Northstar Finance ΑΕΠΕΥ ως προς την παροχή της επενδυτικής υπηρεσίας διαχείρισης χαρτοφυλακίου πελατών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v