Στις τράπεζες η προσδοκία αντίδρασης

Αν όχι η Εθνική, συνολικά ο τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αποτελέσει τον μοχλό ανόδου, κόντρα στις πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή του ΟΤΕ. Για τη μετοχή του Οργανισμού που υποχωρεί συνεχώς σε κεφαλαιοποίηση, διαμορφώνεται μάλλον ανθεκτική ”στήριξη” στη ζώνη των 9 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αρκεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής για να αντισταθμιστούν οι πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή του ΟΤΕ; Μόνο της Εθνικής, μάλλον όχι. Συνολικότερα όμως του τραπεζικού κλάδου, ίσως.

Αποτελεί θετική ένδειξη πως τα αποτελέσματα της Εθνικής επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των χρηματιστηριακών. Αυτό, όπως σημείωναν στελέχη του Ομίλου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό πλαίσιο-τακτική και για τις επόμενες τράπεζες.

Γιατί, λίγο πολύ, οι πέντε όμιλοι του κλάδου θα εμφανίσουν τα αποτελέσματα που εκτιμούν οι ΑΧΕ και που στο επίπεδο των 3.700 μονάδων δεν έχουν προεξοφληθεί. Με βάση τα εκτιμώμενα αποτελέσματα, η κεφαλαιοποίηση των πέντε ισχυρότερων ομίλων αντιστοιχεί στις περίπου 3.950 μονάδες του κλαδικού τους δείκτη.

Για τον ΟΤΕ, ό,τι και να ειπωθεί είναι σωστό, όμως όσο και αν απαξιώνεται από τους ξένους ο Οργανισμός, δεν δικαιολογείται τιμή χαμηλότερη των 9 ευρώ.

Αυτό που διαπιστώθηκε χθες και μπορεί να αποτελέσει καλό σύμβουλο για τη συνέχεια είναι η εμφανής στροφή διορατικών διαχειριστών προς μετοχές που, παρά τη διόρθωση από τα υψηλά του Αυγούστου, διατηρούν την ανοδική τους τάση. Πρώτος και καλύτερος ο Μπήτρος, ξάφνιασε χθες με την έντονα ανοδική του αντίδραση. Και όμως, η μετοχή παραμένει πολύ κοντά στα υψηλά έτους.

Όπως επίσης και η τριάδα των Γερμανός, ΚΑΕ και Folli Follie. Αξίζουν όντως μετοχές εταιριών που κυμαίνονται κοντά στα υψηλά έτους, παρά το ότι από τις 19 Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει περίπου 240 μονάδες.

Ποιες είναι αυτές; Η Hellas Can, με τρέχουσα τιμή κοντά στο υψηλό της 19ης Αυγούστου (6,12 ευρώ). Η Πλαίσιο, που κινείται υψηλότερα των 8,14 ευρώ, ο Παπαστράτος, η Vodafone, η Newsphone, ο Παρνασσός, ο Βασιλόπουλος, ο Κατσέλης, η Folli Follie, η Γερμανός (η τρέχουσα τιμή της μετοχής παραμένει υψηλότερα των 17,9 ευρώ του Αυγούστου).

Κατά συνέπεια θα λέγαμε πως ”μαγιά” για αγορές υπάρχει. Ακόμα και σε πτωτικές τάσεις, ακόμα και σε περιόδους που η αγορά δεν πείθει πως μπορεί να ξαναβρεί άμεσα ανοδική τάση. Από τεχνικής πλευράς, εάν ο Γ.Δ. σήμερα καταφέρει για δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο να ”κρατήσει” τις 2.085 μονάδες, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε από την επόμενη εβδομάδα σε κάτι καλύτερο.

Σημ.: Νέο εισπρακτικό οργανισμό ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο με αφορμή την κυοφορούμενη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως των ΕΒΟ-Πυρκάλ. Η σχετική συζήτηση έγινε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και ο αρμόδιος υφυπουργός παρουσίασε το σχετικό σχέδιο.

Όμως, δεν αναφέρονται επισφάλειες τις οποίες μάλλον θα φορτωθεί το Δημόσιο, εκτίμηση ακίνητης περιουσίας, ενώ μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται μια τουλάχιστον περίεργη αναφορά σε ενδεχόμενες λαθεμένες κινήσεις των προηγούμενων διοικήσεων που θα πρέπει να παραγραφούν.

Το συγκεκριμένο θέμα θα μας απασχολήσει αρκετά τις επόμενες ημέρες, καθώς οι πρόσφατες απαντήσεις που δόθηκαν για τα λεφτά των αποκρατικοποιήσεων δεν έπεισαν ούτε τους κυβερνώντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v