Σφυροκοπήματος ΟΤΕ συνέχεια...

Για δεύτερη ημέρα συνεχίσθηκε το σφυροκόπημα στη μετοχή του ΟΤΕ, που έκλεισε τελικώς με απώλειες 3,44%, εξέλιξη που επηρέασε το σύνολο σχεδόν των μετοχών με αποτελέσμα η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές να διαμορφωθεί στο 1/10.

Ο ορισμός της πτωτικής συνεδρίασης ήταν η σημερινή στη Σοφοκλέους, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και η ευρύτερη αγορά φάνηκαν να συντονίζονται προς μία κατεύθυνση, αυτή της διόρθωσης.

Διότι περί διορθώσεως πρόκειται, από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες αντιστάσεις σε επιμέρους μετοχές, αλλά και σε επίπεδο βασικού χρηματιστηριακού δείκτη.

Αυτή τη στιγμή, η αγορά αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι βασικότερες εξ’ αυτών είναι η επιτυχής κάλυψη της προσφοράς τίτλων της ΔΕΗ και η ανεύρεση αναχωμάτων στον ΟΤΕ.

Στην περίπτωση της πρώτης, η παλινδρομική κίνηση στην περιοχή των 17,6 ευρώ καταδεικνύει πως, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου και με την παροχή ενός discount της τάξης του 5% λ.χ., η τελική τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί πέριξ των 17-17,10 ευρώ.

Εξέλιξη που η αγορά μπορεί να τιμολογήσει με σχετική ευκολία χωρίς καμία απολύτως θετική ή αρνητική παρενέργεια. Ίσως η σημερινή κίνηση της ΔΕΗ να λειτουργεί και ”καταπραϋντικά”, αφού το περιθώριο που υπάρχει τείνει προς την θετική έκπληξη, ήτοι αύριο να δούμε περαιτέρω εντολές αγοράς από θεσμικούς που ελκύονται από τον αμυντικό χαρακτήρα της μετοχής.

Στην δε περίπτωση του ΟΤΕ (-3,4) είδαμε μια συνεχιζόμενη προσαρμογή στην θεωρούμενη ως ορθολογική τιμή που έχει θέσει η UBS, αν και χρίζει (ευμενούς) αναφοράς αφενός η ανακωχή των πωλήσεων, αφετέρου το κλείσιμο πάνω από τα 9,5 ευρώ, που θεωρούνται περιοχή στήριξης.

Ίσως η προαναφερθείσα τροπή να εξασφάλισε εν πολλοίς και το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από το επίπεδο στήριξης των 1.985 μονάδων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να ξαναδοκιμαστεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, ιδίως άμα ο τραπεζικός κλάδος επιδείξει παρόμοια συμπεριφορά.

Ιδιαίτερα η περίπτωση της Alpha Bank (-2,2%) προξένησε εντύπωση, αφού φαίνεται πως αποκομίζεται ρευστότητα από όσους εισήλθαν στην πρόσφατη προσφορά μετοχών, ενώ και η Εθνική μάλλον αφέθηκε να βρει τιμή έστω και κάτω από τα 18 ευρώ.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι η συμπεριφορά της ευρύτερης αγοράς, όπου σίγουρα ελάχιστοι ήταν αυτοί που ”πόνταραν” σε θετική έκπληξη από την Εθνική. Ίσως, η αντίδραση να έρθει ετεροχρονισμένα.

Με 10 πτωτικές μετοχές για κάθε μία ανοδική μετοχή, δίνεται η εντύπωση πως αυτό που έχει αυξηθεί είναι το ρίσκο της αγοράς, και όχι η προοπτική της απόδοσης και της ανάληψης ρίσκου.

Ίσως, σε ευρύτερη κλίμακα, η αγορά να χρειάζεται κάτι παραπάνω από ήδη γνωστά δεδομένα, όπως λ.χ. το ότι το Τ.Τ. θα καταλήξει κάπου και η Εθνική θα εκπλήξει θετικά. Προεξοφλημένα ίσως γεγονότα, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και άλλα εναύσματα ανόδου για να υπάρξει μεταστροφή της τάσης. Η ΔΕΗ, ίσως το παράσχει. Το παράθυρο εδώ είναι ορθάνοιχτο.

Τέλος, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην κίνηση των ΣΜΕ επί του FTSE-20, όπου επιβεβαιώνεται η χθεσινή τιμολόγηση υποχώρησης της υποκείμενης αγοράς, τάση που φάνηκε να αμβλύνεται όμως σίγουρα, και χρίζει προσοχής ως τάση.

Με 116 εκατ. ευρώ τζίρο πάντως, η ουσία είναι από Δευτέρα, ενώ τολμούμε να εκτιμήσουμε πως υπό τις παρούσες συνθήκες, η αυριανή ημέρα ίσως χαρακτηριστεί από αντίδραση.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 11,45% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 62.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,76 ευρώ, ένα πακέτο 75.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 16,41 ευρώ και ένα πακέτο 3.479 τεμάχια της Cosmote στα 10,38 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 439 τεμάχια της Τράπεζας της Ελλάδος στα 99,30 ευρώ, ένα πακέτο 40 τεμάχια της Panafone στα 5,96 ευρώ και ένα πακέτο 35.000 τεμάχια της Εθνικής στα 17,90 ευρώ.

Ακόμη, δύο πακέτα των 313.400 τεμαχίων της Profile στα 3,20 ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύμβολο της μετοχής χρησιμοποιείται αποκλειστικά σήμερα, προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση υφιστάμενων μετοχών προς τον Ειδικό Διαπραγματευή και θα απενεργοποιηθεί από αύριο 24/10/03.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της ΑΒ Βασιλόπουλος στα 13,52 ευρώ και ένα πακέτο 180.000 τεμάχια της ΕΥΔΑΠ στα 6,44 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v