Μειώνει την τιμή-στόχο για ΟΤΕ η UBS (update)

Στη μείωση της σύστασης για τον ΟΤΕ στην κατηγορία ”reduce 1” από ”neutral 1” προηγουμένως προχώρησε η UBS, αναθεωρώντας παράλληλα προς τα κάτω και την τιμή-στόχο στα 9 από 10 ευρώ. Μέρισμα, χρήση κεφαλαίων και αποτίμηση τα αδύνατα σημεία του οργανισμού, λέει η UBS.

Μειώνει την τιμή-στόχο για ΟΤΕ η UBS (update)
Στη μείωση της σύστασης του ΟΤΕ στην κατηγορία ”reduce 1” από ”neutral 1” προηγουμένως προχώρησε η UBS, αναθεωρώντας παράλληλα προς τα κάτω και την τιμή-στόχο στα 9 ευρώ από 10 ευρώ πριν, όπως αναφέρεται σε σημερινή έκθεσή της με τίτλο ”OTE: Downgrade to Reduce 1”.

Αδύνατα σημεία του ΟΤΕ βλέπει ο διεθνής επενδυτικός οίκος τη δυνατότητα διατήρησης του μερίσματος, την αποτίμηση και τη χρήση των κεφαλαίων του.

Η UBS βλέπει πιέσεις για τη μετοχή του ΟΤΕ στην περίπτωση που η βάση κόστους του αυξηθεί, γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίζει ανεπαρκή (poor) τον έλεγχο κόστους, ο οποίος μπορεί να αποβεί καταστροφικός.

Η UBS τονίζει ότι το 2003 ο ΟΤΕ πλήρωσε το μέρισμα δανειζόμενος κεφάλαια. Σύμφωνα όμως με την άποψη της, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ως εκ τούτου πρέπει να ληφθεί μια απόφαση που θα αφορά είτε σε μια πιο ”επιθετική” αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του (aggressive restructuring) και σε μειώσεις των κεφαλαιουχικών δαπανών (capex) είτε στη μείωση του μερίσματος. Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύει ότι η μερισματική πολιτική αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης της μερισματικής απόδοσης του ΟΤΕ το 2004.

Επίσης, σε επίπεδο αποτιμήσεων, ο δείκτης της αξίας της επιχείρησης (EV) σε σχέση με τις λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές (operating FCF) αναμένεται να αγγίξει τις 8,1 φορές τις λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές του 2004. Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του ευρωπαϊκού κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο επειδή ο ΟΤΕ είναι μια μικρότερη εταιρία συγκριτικά με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές του σε συνδυασμό και με την αδυναμία του να τηρήσει τις ”δεσμεύσεις” του σχετικά με τις περικοπές κόστους, η πορεία της μετοχής αντιμετωπίζει κινδύνους. Το περιθώριο (margin) των EBITDA επίσης διαμορφώνεται κοντά στο 37%, που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Ο ΟΤΕ, κατά τη UBS, θα ”έπρεπε” να διαπραγματευόταν με discount για να είναι ελκυστικός, πόσο μάλλον όταν υπάρχει τόσο μεγάλος ανταγωνισμός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη UBS, παρατηρείται μικρή αποτελεσματικότητα στο θέμα της χρήσης των κεφαλαίων του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ξοδεύει περισσότερα από όσα πρέπει. Η UBS επισημαίνει ότι υπό πίεση αναμένεται να βρεθεί και η μονάδα της κινητής, παρά τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

Μαρία Πεκτέση



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v