Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής

Το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων, οι αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις τους, με έμφαση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η σημαντική χθεσινή πτώση του Nikkei, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής
Το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων, οι αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις τους, με έμφαση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η σημαντική χθεσινή πτώση του Nikkei, τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Φορολογία: Στο νέο πακέτο φορολογικών μέτρων αναφέρεται το Βήμα, που επισημαίνει πως θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για 600.000 οφειλέτες φόρων.

Αποκρατικοποιήσεις: Από σαράντα κύματα δείχνει πως περνάει το υπερφιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία τονίζει πως μειώνονται στο ήμισυ υπέρ του Δημοσίου τα κεφάλαια του Τ.Τ.

Σοφοκλέους: ”Αυξημένες θέσεις” διατηρούν οι Αμερικανοί διαχειριστές στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για ”πιέσεων συνέχεια” κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, λόγω του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, η χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ πιθανό να σημειώσει κέρδη στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ συμπληρώνει πως οι traders στρέφουν την προσοχή τους σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Αγορές: Παρένθεση χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τις πιέσεις που δέχτηκαν Dow Jones, Nikkei και ευρωπαϊκοί δείκτες στις τελευταίες συνεδριάσεις, σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως ο αποχωρών πρόεδρος της ΕΚΤ προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη για το 2004.

Το Βήμα επισημαίνει πως ο Nikkei κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση χθες, μετά από εκείνη της 12ης Σεπτεμβρίου 2001.

Για αρνητικό κλίμα και ρευστοποιήσεις στις αγορές κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η αγορά του Τόκιο κατέγραψε σημαντικές απώλειες 5,09%.

Γ’ ΚΠΣ: Η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα κατεύθυνση για την κατανομή 2 δισ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ με την ενίσχυση έργων και δράσεων με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, τονίζει η Εξπρές, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως θα κατανεμηθούν τα μπόνους του Γ΄ ΚΠΣ.

Σχετικά η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρει πως πρώτοι στο Γ’ ΚΠΣ έρχονται οι ”καλοί”, αυτοί δηλαδή που έχουν πετύχει υψηλή απορροφητικότητα, αλλά και ορισμένοι από τους ”κακούς”, υπουργεία και περιφέρεια.

Πόλεμος Τιμών: Στο προσκήνιο βρέθηκε ξαφνικά το θέμα των εκπτώσεων που παρέχουν τα σούπερ μάρκετ στους προμηθευτές τους, αποτελώντας τη σπίθα που ενδεχομένως να αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις των σούπερ μάρκετ με τους βιομηχάνους τροφίμων.

Τουρκία: Ημέρα-ορόσημο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Τουρκία χαρακτηρίζει τη σημερινή η Ημερησία, η οποία σημειώνει πως η Άγκυρα θέλει να συγκεντρώσει 4 δισ. δολάρια.

Μεταλλουργικές: Στα θετικά και στα αρνητικά του κλάδου των μεταλλουργικών επιχειρήσεων αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, παραθέτοντας παράλληλα τους λόγους που ο κλάδος βρίσκεται στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Εθνική Τράπεζα: Στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Παρασκευής. Η Ημερησία σημειώνει πως οι αναλυτές κρίνουν τα κέρδη εντυπωσιακά, ενώ το Βήμα επισημαίνει πως η Εθνική έδειξε τον δρόμο της υψηλής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, καθοριστική για τη βελτίωση των κερδών είναι η μικρή άνοδος των λειτουργικών δαπανών, ενώ το Κέρδος τονίζει πως τα καλά κέρδη των τραπεζών αποτελούν ελπίδα για την κεφαλαιαγορά.

Cosmorom: Η ανύπαρκτη ως υποτυπώδης μελέτη της ”ανεξάρτητης” Cosmote για την τύχη της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Cosmorom έχει κυριολεκτικά εξαγριώσει του Ρουμάνους εταίρους του ΟΤΕ, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Νέα δεδομένα στην υπόθεση της αποκρατικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ανέκυψαν χθες, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ το Κέρδος αναφέρει πως 35%-40% θα κατευθυνθεί σε ιδιώτες, 15%-20% στο Χ.Α., και 4%-5% σε εργαζόμενους και Ταμεία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, ο πήχης για την απόκτηση του Τ.Τ. είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στα τραπεζικά επιτελεία.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του Τ.Τ., όπως αναφέρει η Εξπρές.

Ελληνική Τεχνοδομική: Στα 750 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο της Ελληνικής Τεχνοδομικής, μη συμπεριλαμβανομένου του ”Χωριού Τύπου”, αναφέρει το Χρηματιστήριο.

S&B: Στη βαλκανική αγορά επεκτείνεται η S&B εξαγοράζοντας εταιρία στη Βουλγαρία, όπως σημειώνει το Χρηματιστήριο, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω του χρηματιστηρίου στη Σόφια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v