Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

5+2 οίκοι διυλίζουν το 9μηνο της Εθνικής (update)

Με μπαράζ εκθέσεων ελληνικοί και ξένοι οίκοι υποδέχονται θετικά, πλην της Merrill Lynch, τη σημαντική αύξηση των μεγεθών της Εθνικής στο εννεάμηνο, που κινήθκαν στα πλαίσια των εκτιμήσεων τους. Οι οίκοι UBS, Merrill Lynch, Eurobank, Π&Κ, Marfin, Alpha Finance και Εγνατία αναλύουν τη διάρθρωση των κερδών και διατυπώνουν προβλέψεις για το 2004. Οι συστάσεις. Τα αρχεία με τους ισολογισμούς.

5+2 οίκοι διυλίζουν το 9μηνο της Εθνικής (update)
Εντός του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας για το εννεάμηνο, ενώ σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη παρουσιάστηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων κατά 1%-4,1%.

Η UBS, σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας ”ισχυρά” και αντίστοιχα των προβλέψεών της.

Ο οίκος εστιάζει στην αύξηση των εσόδων κατά 11,5% και στην αύξηση του κόστους κατά ”μόνο” 2,3%, δεδομένα που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης των λειτουργικών κερδών στο 35%. Η ισχυρή αύξηση των εσόδων αποδίδεται στην κατά 9,5% αύξηση των εσόδων από τόκους, στην αύξηση κατά 14,9% των εσόδων από προμήθειες και στα δυνατά κεφαλαιακά κέρδη.

Καταλήγοντας, ο οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο στα 18,9 ευρώ, όπως και τη σύστασή του neutral.

Για το σύνολο του 2003 τα έσοδα εκτιμώνται στα 1,79 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 473 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 313 εκατ. ευρώ. Για το 2004, η UBS εκτιμά ότι τα έσοδα της Εθνικής θα διαμορφωθούν στα 1,95 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων στα 542 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 358 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα των εκτιμήσεων και της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Σύμφωνα με την Π&Κ, τα συνολικά κέρδη ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ενώ σε ό,τι αφορά τα οργανικά κέρδη η χρηματιστηριακή σημειώνει πως αυξήθηκαν κατά 58,2%, διαμορφούμενα στα 277,37 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 10%, περιορισμό της αύξηση των εξόδων (+2,3%) και χαμηλότερες προβλέψεις (-5,4%).

Η Π&Κ συμπληρώνει πως στην κερδοφορία επέδρασαν θετικά και τα υψηλότερα μη οργανικά έσοδα (χρηματοοικονομικά και έκτακτα) που αυξήθηκαν κατά 8,5%.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως τα αποτελέσματα εννεαμήνου ακολούθησαν την τάση που είχε παρατηρηθεί και στα προηγούμενα τρίμηνα, με σημαντική ενίσχυση των οργανικών κερδών, υψηλότερη ποιότητα κερδοφορίας, καλύτερη σύνθεση ενεργητικού, ως αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης επέκτασης των χορηγήσεων σε νοικοκυριά, πολύ καλή ανάπτυξη των προμηθειών και περιορισμό της αύξησης των βασικών εξόδων.

Επιπλέον, η Π&Κ αναφέρει πως θα αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις της για το 2003, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις της κυρίως για τα έκτακτα έσοδα, ενώ στα οργανικά κέρδη (και κατ΄ επέκταση στην τιμή–στόχο) οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, και καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση για ”υπεραπόδοση”.



Βάσει των εκτιμήσεων της Marfin Hellenic κινήθηκαν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία κατέγραψαν άνοδο 38,4%, διαμορφούμενα στα 382,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως η ”σύνθεση” των κερδών ήταν ελαφρώς χαμηλότερη απ’ ό,τι είχε προβλέψει.

Σε αυτό το πλαίσιο η Marfin επισημαίνει πως τα οργανικά κέρδη (τα οποία αποτέλεσαν το 71,6% των συνολικών κερδών προ φόρων) κινήθηκαν κατά 4,1% χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, ως αποτέλεσμα υψηλότερου λειτουργικού κόστους.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο, στα 902 εκατ. ευρώ, 11 εκατ. ευρώ υψηλότερα των εκτιμήσεων της Marfin.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεών της και συγκεκριμένα κατά 0,6%, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι ήταν αναμενόμενο, κατά 15,7%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της Marfin κατά 2,5% λόγω ενισχυμένων προμηθειών από λιανική τραπεζική, από την επενδυτική τραπεζική, αλλά και από τις προμήθειες διαχείρισης κεφαλαίων.

Τα λειτουργικά κέρδη, αναφέρει η Marfin, ανήλθαν στα 455 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεών της κατά 3%.

Η Marfin καταλήγει πως παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρυσι, κινήθηκαν βάσει των εκτιμήσεων της αγοράς και κατά συνέπεια δεν αναμένεται να προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ συμπληρώνει πως διατηρεί τη σύσταση ”ουδέτερη” (neutral).

Ανάλογα των εκτιμήσεων της EFG Eurobank Securities, αλλά και των συγκλινουσών εκτιμήσεων (σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg) ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report.

Η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει πως τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες κινήθηκαν 1% χαμηλότερα των προβλέψεών της, ενώ τα έσοδα από προμήθειες παρουσιάστηκαν υψηλότερα.

Εξετάζοντας το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η EFG Eurobank Securities αναφέρει πως τα κέρδη προ φόρων της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασαν πτώση 18%, λόγω σημαντικής υποχώρησης της τάξεως του 47% στα χρηματοοικονομικά κέρδη και αύξησης των λειτουργικών εξόδων κατά 4%.

Η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους κατά 3,4% ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες.

Για το σύνολο του έτους, η EFG Eurobank Securities προβλέπει άνοδο 42% στα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά πως θα φτάσει στα 1,20 ευρώ (έναντι πρότερης εκτίμησης 1,16 ευρώ) και συγκριτικά με 0,84 ευρώ το 2002.

Ωστόσο, συμπληρώνει πως τα θετικά στοιχεία της τρέχουσας χρονιάς εκτιμάται πως δεν θα συνεχιστούν και του χρόνου, ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης επιβράδυνσης στον ρυθμό ανάπτυξης των επιτοκίων, ενώ επισημαίνει πως η αγορά είχε προβλέψει ένα σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης για το εννεάμηνο.

Παράλληλα, η EFG Eurobank Securities αναφέρει πως σε χθεσινό conference call που είχε η διοίκηση της Εθνικής, έθεσε στόχο απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) της τάξεως του 15% και περιθώριο επιτοκιακού κέρδους 2,7%, το οποίο είναι υψηλότερο από την απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12% που έχει προβλέψει η χρηματιστηριακή.

Σε αυτό το πλαίσιο η EFG Eurobank Securities σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι ο στόχος για το περιθώριο επιτοκιακού κέρδους (ΝΙΜ) φαίνεται εφικτός, εκτιμά πως ο στόχος της διοίκησης για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων είναι ”αισιόδοξος”.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται 14,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2003.

Εξάλλου, η Alpha Finance επισημαίνει πως οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2004, σύμφωνα με τις οποίες η απόδοση κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 1,1%, η αναλογία κόστος/έσοδα στο 55%, με το καθαρό περιθώριο από τόκους στο 2,7%, ξεπερνούν τις προβλέψεις της.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη εννεαμήνου, η Alpha Finance αναφέρει πως τα κέρδη προ φόρων της Εθνικής Τράπεζας συμβάδισαν τόσο με τις εκτιμήσεις της όσο και με τη μέση εκτίμηση της αγοράς.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα αντανακλούν τη συνεχή βελτίωση των λειτουργικών εσόδων, όσον αφορά σε παραδοσιακές δραστηριότητες της τράπεζας -υψηλότερα κατά 11% σε ετήσια βάση- σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κόστους - τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Επίσης, η Alpha Finance σημειώνει πως παρά τα γεγονός ότι το καθαρό περιθώριο από τόκους ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ των 263 μονάδων βάσης, τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 1,7% σε τριμηνιαία βάση λόγω της μείωσης των εσόδων από προϊόντα τόκων (ομόλογα και διατραπεζική).

Από την πλευρά της, η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως βάσει των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν στα 75,7 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες θα έφταναν στα 80,6 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα λειτουργικά έξοδα, η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως αυξήθηκαν κατά 2,3%, οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεών της, ενώ αναφορικά με το σύνολο των δανείων (αυξήθηκαν κατά 9,7%) η χρηματιστηριακή σημειώνει πως κινήθηκε βάσει των προβλέψέων της.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενη στο χθεσινό conference call, η Εγνατία ΑΧΕ σημειώνει πως η διοίκηση αναφέρθηκε και στον στόχο της για τη διαμόρφωση του δείκτη αποτελεσματικότητας (cost income ratio) χαμηλότερα του 65%, από 66,5% που είναι τώρα.

Η χρηματιστηριακή, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των μεγεθών εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας, την περίοδο 2003-2005. Ειδικότερα, εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα καταγράψουν άνοδο 55% σε ετήσια βάση το 2003, διαμορφούμενα στα 330,8 εκατ. ευρώ, ενώ πιο ”μετριοπαθείς” είναι οι εκτιμήσεις της για το 2004 και 2005, στο +11% και +8% αντίστοιχα.

Παράλληλα, αυξάνει την τιμή στόχο κατά 6%, στα 18 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”διακράτηση” (hold).

Αν και η πλειοψηφία των αναλυτών εμφανίστηκε θετική για το εννεάμηνο της Εθνικής, δεν λείπουν και οι επικρίσεις, όπως αυτή της Merrill Lynch.

Επικριτική εμφανίζεται σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της τράπεζας η Merrill Lynch, η οποία προχωρά και σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής στο 2004 και το 2005 κατά 2%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, ο οίκος επισημαίνει την σε τριμηνιαία βάση υποχώρηση των προ φόρων κερδών, η οποία αποδίδεται στην αύξηση του κόστους και στην πτώση κατά 1,7% στα καθαρά έσοδα από τόκους. Περαιτέρω, ο οίκος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Εθνικής αντίστοιχα των εκτιμήσεων, αν και όπως αναφέρει, αυτά ήταν κατά 7% χαμηλότερα των δικών της εκτιμήσεων.

Τέλος η Merrill Lynch αναφέρεται στην κατά 2 δισ. ευρώ μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας, αλλά και στην άνοδο του κόστους κατά 4%. Το τελευταίο, σύμφωνα με του αναλυτές του οίκου, αποτελεί ”έκπληξη”, καθώς στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο δεν είχε εμφανιστεί μεταβολή. Διατηρείται η σύσταση ”neutral”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v