”Στοιχήματα” πίσω από την ισχνή άνοδο

Ίσως και λόγω της αυριανής αργίας, η αγορά κινείται στο στενότατο εύρος των 12 μονάδων. Ωστόσο η έκπληξη έρχεται από τη ΔΕΗ, που πυροδοτεί σενάρια, αλλά και στοιχήματα, τόσο μεταξύ των ισχυρών χρηματιστηριακών γραφείων της Σοφοκλέους όσο και των ξένων πελατών-συνεργατών τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στον νωχελικό ρυθμό μιας ”εθνικής παρέλασης” κινείται η Σοφοκλέους.

Για μια ακόμη συνεδρίαση η αγορά κινείται σε στενότατο εύρος 12 μονάδων, με ανάλογη εικόνα να επικρατεί και στην αγορά παραγώγων. Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αφορά στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων από πλευράς θεσμικών, ξένων αλλά και εγχώριων.

Αυτή τη στιγμή στην αγορά αποτελεί κοινό μυστικό πως παίζονται δύο κυρίαρχα στοιχήματα. Το πρώτο αφορά στην κεφαλαιοποίηση των 5 ισχυρότερων εταιριών της Σοφοκλέους και το δεύτερο τη σχέση Εθνικής – Alpha.

Με την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ να υποχωρεί σταδιακά προς τα 4,8 δισ. ευρώ και με τη ΔΕΗ να ενισχύεται προς τα 4,2 δισ. ευρώ παίζεται η μεταξύ των δύο θεσμικών ”χαρτιών” διαφορά αποτίμησης.

Εάν η μετοχή του ΟΤΕ συνεχίσει να παραμένει χαμηλότερα των 10 ευρώ, η δε μετοχή της ΔΕΗ αγγίξει τον στόχο των ξένων θεσμικών (δείτε τη σημερινή έκθεση της CSFB), η διαφορά χρηματιστηριακής αξίας των δύο εισηγμένων θα περιοριστεί στα 200-250 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, για την κατάληψη της πρωτοκαθεδρίας καιροφυλακτούν οι Εθνική και Εurobank, των οποίων η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Το μόνο βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που θα μπορούσε να πιέσει τη μετοχή της ΔΕΗ αφορά στους κατόχους νέων φθηνότερων μετοχών, αλλά και όσους από το προσωπικό του Οργανισμού έχουν λάβει θέση στα 15,75 ευρώ.

Εάν η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ακολουθήσει τις τιμές-στόχους που δίνονται, θα πρέπει να προτιμήσουν τα 4,7 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο στοίχημα όμως που παίζεται μεταξύ πολύ συγκεκριμένων χρηματιστηριακών γραφείων είναι η εξομοίωση της τιμής των μετοχών Εθνικής και Alpha.

Τελευταία συζητείται μια πιθανή σχέση 1 προς 1 σε ό,τι αφορά την απόλυτη τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μεταξύ των δύο μετοχών.

Από πλευράς μετοχών, κρίνοντας από τη συμπεριφορά σηματωρών τίτλων, θα λέγαμε ότι η άνοδος της τιμής της μετοχής του ΔΟΛ και ορισμένων ακόμη ενισχύει την εκτίμηση περί ενός ανοδικού ενδεχομένου σεναρίου προς τις 2.150 μονάδες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, Γιαννούσης, CosmΟΤΕ, OTE και Γερμανός καταγράφουν κέρδη, ενώ οριακά χαμηλότερα κινείται η Panafon.

Από τις τραπεζικές μετοχές η Alpha, μετά την τεχνική διόρθωση της Παρασκευής, επανακάμπτει στο ανοδικό της κανάλι, ενώ η Εθνική παραμένει κοντά στα επίπεδα των 19 ευρώ.

Το ζητούμενο για σήμερα είναι να διατηρηθεί ο Γενικός Δείκτης έστω στο στενό εύρος τιμών, με τη μετοχή της ΔΕΗ κοντά στα 19 ευρώ, αλλά και η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών, που μέχρι στιγμής είναι οριακά υπέρ των πρώτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v