Προς έξοδο από τη φάση συσσώρευσης;

Η κίνηση των ισχυρών παικτών στο κλείσιμο της Παρασκευής σε συνδυασμό με την κινητικότητα στα Παράγωγα πιθανόν, όπως εκτιμούν έγκυροι παρατηρητές, να σηματοδοτούν την έξοδο από τη φάση συσσώρευσης που κρατά το δείκτη στα επίπεδα των 2.100 μονάδων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Αναζητείται, όμως, η κατεύθυνση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης ”κράτησε” τις 2.085 μονάδες είναι από μόνο του μια επαρκής ενθαρρυντική ένδειξη. Παρεμπιπτόντως, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, πως ο δείκτης έκλεισε στο υψηλό σημείο της συνεδρίασης, τις 2.102,1, κάτι που περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 1,06%.

Και όλα αυτά στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας που σημαδεύθηκε από το σφυροκόπημα στον ΟΤΕ με αφορμή την έκθεση της UBS, τα θετικά αποτελέσματα της Εθνικής, που, όμως δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα, αλλά και την επιτυχή έκβαση της δημόσιας εγγραφής στη ΔΕΗ, που με τη σειρά της απορρόφησε σημαντικότατα κεφάλαια.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός της μεταφοράς κεφαλαίων από τον ΟΤΕ στη ΔΕΗ, που έκλεισε στα 18,12 ευρώ, τον ΟΠΑΠ (10,7 ευρώ), αλλά και την παρουσία αγοραστών σε Vodafone, ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο.

Στοιχείο που χρήζει προσοχής, είναι η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στα προϊόντα της συμπληρωματικής προς την υποκείμενη αγορά, όπως είναι τα ΣΜΕ επί μετοχών και ο δανεισμός τίτλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ΣΜΕ Δεκεμβρίου που έχουν ”ανοικτή συμμετοχή” της Alpha (1.626 ΣΜΕ), αντιστοιχούν σε 162.600 μετοχές της τράπεζας.

Στη μετοχή της Εθνικής έχουν ανοιχτεί 3.137 θέσεις, 2.476 στην Intracom, ενώ εντυπωσιάζουν τα 16.601 συμβόλαια στη μετοχή του ΟΤΕ που αντιστοιχούν σε 1.660.000 μετοχές του Οργανισμού.

Τέτοιες θέσεις λαμβάνονται συνήθως, όταν οι επενδυτές περιμένουν διαμόρφωση τάσης είτε καθοδικής είτε ανοδικής. Η κίνηση αυτή από μόνη της, προοιωνίζεται την έξοδο από τη φάση συσσώρευσης που κρατά το δείκτη στα επίπεδα των 2.100 μονάδων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Πάντως στην πλειονότητα τους οι ισχυρές χρηματιστηριακές προσβλέπουν σε ανοδική αντίδραση της αγοράς με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και τη ΔΕΗ (την... ”φρέσκια αγαπημένη”- κυρίως των ξένων διαχειριστών).

Σημείωση: Χαιρετίζουμε τον φίλο και προσεκτικό επισκέπτη της σελίδας μας, Θοδωρή από την Αγγλία. Τον ευχαριστούμε καταρχάς για το εύστοχο των παρατηρήσεών του και γενικότερα των όσων αναφέρει στην επιστολή.

Εκ παραδρομής στο χρηματιστηριακό σχόλιο της Παρασκευής (24/10, 15.09) συμπεριελήφθησαν στην κατηγορία των ΣΜΕ επί μετοχών και τίτλοι για τους οποίους ο γράφων εννοούσε πως υπάρχει ενδιαφέρον για δανεισμό από την ΕΤΕΣΕΠ.

Τα στοιχεία των ΣΜΕ επί μετοχών αφορούν το μήνα Δεκέμβριο και έχουν ληφθεί μετά το πέρας της συνεδριάσεως και της αγοράς παραγώγων την Παρασκευή. Άλλωστε οι παρατηρήσεις, η κριτική ακόμα και η έντονη αντιπαράθεση αναγνωστών μας είναι καλοδεχούμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v