Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Υψηλότερα ο πήχης από UBS (update)

Σε ανοδική αναθεώρηση της τιμής στόχου για την Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε η UBS, επ’ αφορμή των αποτελεσμάτων 9μήνου της Τράπεζας. Θετικά υποδέχτηκαν τα μεγέθη και 4 ελληνικές ΑΧΕ, αποδίδοντας τη θετική εξέλιξη στις χαμηλότερες προβλέψεις, στα κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και στα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Πειραιώς: Υψηλότερα ο πήχης από UBS (update)
Σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Πειραιώς στα 11 ευρώ από 10,5 ευρώ προχώρησε η UBS, διατηρώντας τη σύσταση ”Buy 2” με αφορμή τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ομίλου.

Ο οίκος σε report του με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου παρατηρεί ότι τα μεγέθη εννεαμήνου της Πειραιώς ήταν κατά 5% υψηλότερα των εκτιμήσεών του, χαρακτηρίζοντάς τα παράλληλα ”ισχυρά”.

Όπως αναφέρει, τα ισχυρά αυτά κέρδη οφείλονται στους αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης των εσόδων (15,3%) και στη ”περίσφιξη του κόστους”- κάτι το οποίο φάνηκε ανάγλυφα στο επίπεδο του κόστους προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά μεγέθη, η UBS επισημαίνει τη βελτίωση των οργανικών εσόδων και του οργανικού κόστους, δεδομένα τα οποία αντιστάθμισαν τα ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές και έδωσαν ”σινιάλο” της βελτιούμενης ποιότητας κερδών.

Ο οίκος πέρα από την αύξηση της τιμής στόχου, προχωρά και στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2003, 2004 και 2005 κατά 4%, 3% και 3%, αντίστοιχα. Με βάση την θέση της Πειραιώς σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης, η UBS εκτιμά ότι η τράπεζα έχει ”ευκαιρίες ανάπτυξης”.

Σύμφωνα με τη UBS, η πρόσφατη διάθεση του πακέτου μετοχών της Πειραιώς (6,7% του μετοχικού της κεφαλαίου) εκτιμάται ότι ενίσχυσε το δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Tier 1 ratio) κατά περίπου 83 μονάδες βάσης.

Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη της Πειραιώς εκτιμώνται στα 88 εκατ. ευρώ το 2003, στα 119 εκατ. ευρώ το 2004 και στα 139 εκατ. ευρώ το 2005.

Ταυτόχρονα, ικανοποιημένες εμφανίζονται 4 ελληνικές ΑΧΕ από τη θετική έκπληξη που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς στα μεγέθη εννεαμήνου του 2003, γεγονός το οποίο οδηγεί και σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τα ενοποιημένα μεγέθη της Τράπεζας στο σύνολο του έτους.

Τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς αποδίδονται κυρίως στις χαμηλότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, στα κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, στη χαμηλότερη φορολογία αλλά και στα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα. Υπαρκτοί είναι ωστόσο και οι προβληματισμοί μερίδας αναλυτών για θέματα που σχετίζονται με τη μεταβλητότητα της οργανικής κερδοφορίας του ιδρύματος.

Η Marfin Hellenic χαρακτηρίζει τα μεγέθη εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ”καλά”, τα οποία όπως σημειώνει αναμένεται να ικανοποιήσουν την αγορά.

Σύμφωνα με την Marfin Hellenic, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς τα οποία κατέγραψαν άνοδο 28,7% διαμορφούμενα στα 70 εκατ. ευρώ ξεπέρασαν κατά 8,9% τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες αναμένονταν στα 64,3 εκατ. ευρώ, ενώ διαμορφώθηκαν πιο κοντά στις δικές της, των 66,3 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως η καλύτερη των προβλέψεών της κερδοφορία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια ήταν χαμηλότερες από το δεύτερο τρίμηνο και χαμηλότερες των προβλέψεών της (14,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,5 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και σε σχέση με 19,2 εκατ. ευρώ που ανέμενε η χρηματιστηριακή) καθώς και στα ελαφρώς χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Σε ό,τι αφορά τα ενοποιημένα έσοδα της Τράπεζας Πειραιώς η Marfin σημειώνει πως ήταν βάσει των προβλέψεών της, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 281 εκατ. ευρώ (+8,2%), τα καθαρά έσοδα από προμήθειες στα 79,5 εκατ. ευρώ (+23,6%) και τα χρηματοοικονομικά έσοδα στα 41,1 εκατ. ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Marfin Hellenic στο πρωινό της report όπου σχολιάζει τα μεγέθη εννεαμήνου της Τράπεζας ενδέχεται να προχωρήσει σε ελαφριά αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το σύνολο του 2003.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται και η EFG Eurobank Securities από την επίδοση στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει στο πρωινό της report τη συμπεριφορά της Τράπεζας όσον αφορά στα έσοδα από προμήθειες τα οποία αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 24% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002.

Επιπλέον, η EFG Eurobank Securities επισημαίνει και τον περιορισμό των εξόδων σημειώνοντας πως τα λειτουργικά έξοδα διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ κατέγραψαν μια μικρή άνοδο της τάξεως του 2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002.

Παράλληλα, η EFG Eurobank Securities τονίζει πως τα κέρδη από χρηματοοικονομικές συναλλαγές τα οποία αυξήθηκαν σημαντικά κατά 139% και οι χαμηλότεροι φόροι υποστήριξαν τα καθαρά κέρδη.

Ως αποτέλεσμα των ανακοινωθέντων μεγεθών εννεαμήνου η EFG Eurobank Securities αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2003 τα οποία πλέον τοποθετεί στα 0,52 ευρώ, από 0,43 ευρώ, ώστε να συμπεριλάβει – όπως σημειώνει – τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά κέρδη και τους χαμηλότερους φόρους.

”Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της” χαρακτηρίζει η Π&Κ τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ παρατηρεί ότι ακολουθήθηκε η τάση του α΄ εξαμήνου 2003, με ικανοποιητική ενίσχυση των οργανικών εσόδων, περιορισμό της αύξησης των εξόδων και υψηλά χρηματοοικονομικά κέρδη.

Ακόμη, η χρηματιστηριακή επισημαίνει την ”ισχυρή πιστωτική επέκταση” της Πειραιώς, επισημαίνοντας ωστόσο και παράγοντες που προκαλούν ”προβληματισμό”.

Τέτοιοι είναι η μεταβλητότητα της οργανικής κερδοφορίας και η συνεχιζόμενη χαμηλή συνεισφορά των οργανικών κερδών στα συνολικά κέρδη του ομίλου.

Άποψη της Π&Κ είναι πως η μετοχή είναι ”δίκαια αποτιμημένη”, διαπραγματευόμενη 15,9 και 14,7 φορές τα κέρδη του 2003 και του 2004, αντίστοιχα, ενώ διατηρεί την σύστασή της για ”υποαπόδοση”.

Από την πλευρά της, στην ημερήσια ανασκόπησή της, η Alpha Finance αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις της από άποψη μικτών εσόδων αλλά είναι κατά 6% υψηλότερα σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων, εξέλιξη που αποδίδει στη χαμηλότερη φορολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v