Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και ΔΕΗ τα ”ατού” της Σοφοκλέους

Εντολές αγοράς στη μετοχή της Εθνικής και της ΔΕΗ υπάρχουν. Προσπάθεια υπέρβασης και των 15 ευρώ από πλευράς Eurobank θεωρείται δεδομένη. Ζητούμενο για σήμερα είναι να περιοριστεί η προσφορά στη μετοχή του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αν παραβλέψουμε τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, που αναδεικνύονται με τη μορφή παγόβουνου στον τομέα των ελλειμμάτων, και παραμείνουμε στα καθαρά χρηματιστηριακά, τότε θα υπεραμυνθούμε του θετικού ενδεχομένου.

Του να κινηθεί δηλαδή σε αυτή τη φάση υψηλότερα των 2.200-2.210 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Με αιχμή φυσικά τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και ενδεχομένως τον ΟΤΕ. Συμφωνώντας με αυτά που επισημαίνει ο Θ. Μαυρίδης στο εγερτήριό του, θα υποστηρίξουμε κι εμείς πως η άνοδος στη Σοφοκλέους αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.

Από πού άλλωστε θα μπορούσε να αντλήσει τέτοια ρευστότητα, για να κλείσει τις πάμπολλες μαύρες τρύπες, παρά μόνο από την ελληνικής εκδοχής διαδικασία μετοχοποιήσεων.

Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί και σήμερα η ισχυρή εντολή αγοράς στη μετοχή της Εθνικής, τότε ο τίτλος μπορεί να αντιδράσει προς τα 18,8-18,9 ευρώ. Θεωρούμε θέμα... τιμής την υπέρβαση των 15 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, αλλά και των 20 ευρώ για τη μετοχή της Alpha.

Εάν όντως επιβεβαιωθεί η σχετική εκτίμηση, τότε ο τραπεζικός δείκτης ”βλέπει” τις 3.920-3.950 μονάδες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εντολές αγοράς και στη μετοχή της ΔΕΗ, που λόγω αυξημένης στάθμισης τείνει να αναδειχθεί σε πρωτεύουσα επιλογή κυρίως ξένων διαχειριστών. Εάν όλα αυτά επιβεβαιωθούν σήμερα, δεδομένης και της άπνοιας που παρατηρείται στο ΧΠΑ ακόμα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσέγγισης ή ακόμη και υπέρβασης των 2.185 μονάδων.

Άλλωστε νέα και εξελίξεις υπάρχουν, είτε αφορούν στην υπόθεση της Γενικής είτε στα αυξημένα κέρδη των εισηγμένων (χαρακτηριστική η περίπτωση του Νίκα).

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα θεωρούνται, πέραν των Εθνικής, Alpha, Eurobank και ΔΕΗ, οι Κλωνατέξ, Κορασίδης, Εθνική Ασφαλιστική, ΑΛΤΕ, Εθνική Ακινήτων, Φουρλής, ΜΕΒΑΚΟ και Βιοχάλκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v