Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού του ΧΑ

Ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των ιδίων κεφαλαίων, η διαγραφή μιας εταιρίας και η δημιουργία νέας κατηγορίας ως ύστατο στάδιο πριν από τη διαγραφή μιας εισηγμένης είναι μεταξύ των βασικών σημείων του νέου κανονισμού του ΧΑ που επεξεργάζεται το δ.σ. του Χρηματιστηρίου. Δείτε τις βασικές διατάξεις

Τα βασικά σημεία του νέου κανονισμού του ΧΑ
Διπλασιασμό έως τριπλασιασμό των ιδίων κεφαλαίων (ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκουν), διαγραφή εταιρίας εάν η τιμή της παραμένει κάτω από τα 30 λεπτά για 30 συνεχόμενες συνεδριάσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων ο κανονισμός του ΧΑ, που θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στο δ.σ. του ΧΑ.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία νέας κατηγορίας ως ύστατο στάδιο πριν από τη διαγραφή μιας εταιρίας και υποχρέωση εισηγμένων εταιριών να δημοσιεύουν ανά τρίμηνο τις ταμειακές εισροές από τις οικονομικές τους καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Χρηματιστήριο προβλέπει αυξημένα κατά 2 ή 3 φορές τα ίδια κεφάλαια που θα απαιτούνται για την εισαγωγή μιας εταιρίας στο Χρηματιστήριο, ανάλογα εάν αυτή ανήκει στον κλάδο βιομηχανίας, συμμετοχών ή στον εμπορικό.

Επίσης, θα δημιουργηθεί μια κατηγορία ”ειδικών προϋποθέσεων” στην οποία θα υπάγονται εταιρίες με χρόνια προβλήματα.

Στην κατηγορία αυτή η διαπραγμάτευση των τίτλων θα γίνεται με τη μέθοδο του call option και μετά το πέρας συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εάν η εταιρία δεν καταφέρει να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, θα αποβάλλεται από το ΧΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή κατηγορία επιτήρησης θα επανακτήσει τον αρχικό της σκοπό, δηλαδή προσωρινή παραμονή εταιριών που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα.

Για το λόγο άλλωστε αυτό, θα οριστεί και μέγιστο χρονικό διάστημα που μια επιχείρηση θα μπορεί να παραμένει στην κατηγορία αυτή (12-18 μήνες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιριών, για τις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπεται υποχρέωση δημοσίευσης ταμειακών ροών ανά τρίμηνο.

Σε δεύτερη φάση και αφότου προσαρμοστεί ανάλογα το ηλεκτρονικό σύστημα, θα καταργηθούν τα σημερινά όρια διακύμανσης (+/-18) τα οποία θα αντικατασταθούν από ολιγόλεπτη παύση διαπραγμάτευσης του κάθε τίτλου όταν αυτός ξεπερνά τα αντίστοιχα ιστορικά του όρια.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός του ΧΑ αναμένεται να εγκριθεί στο τέλος του επόμενου μήνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αμέσως μετά θα τεθεί σε ισχύ. Η διοίκηση του ΧΑ πρόκειται να εγκρίνει σήμερα και το ενημερωτικό δελτίο της EFG Eurobank λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ”Επενδύσεις Αναπτύξεως”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v