Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αύξηση 35,1% στα καθαρά κέρδη ομίλου

Αύξηση 35,1% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2003, διαμορφούμενα στα 190,8 εκατ. ευρώ. Η άνοδος είναι κατά πολύ υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση καθαρών κερδών κατά 26%.

Alpha Bank: Αύξηση 35,1% στα καθαρά κέρδη ομίλου
Αύξηση 35,1% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank στο εννεάμηνο του 2003, διαμορφούμενα στα 190,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 141,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η άνοδος είναι κατά πολύ υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των καθαρών κερδών κατά 26%.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 24% σε σχέση με 19,6% της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 16,1%, διαμορφούμενα στα 655 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 564 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο δείκτης λειτουργικών δαπανών προς συνολικά έσοδα βελτιώθηκε στο 53,8% έναντι 60% του εννεαμήνου του 2002.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Τομέα Εργασιών Δικτύου, στη διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων και στη συγκράτηση του κόστους.

Σημειώνεται πως σε επίπεδο τριμήνων, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 24,6%, παρά τη μείωση των λοιπών εσόδων εκμεταλλεύσεως και των υπεραξιών από συμμετοχές σε συγγενείς επιχειρήσεις λόγω της εκκαθαρίσεως των αρνητικών υπεραξιών της εταιρίας Delta Singular, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην ενοποίηση με τη μέθοδο της καθαρής θέσεως.

Η αύξηση στα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά το τελευταίο τρίμηνο προέρχεται κυρίως από πραγματοποίηση κερδών της Alpha Επενδύσεων.

Τα καθαρά τραπεζικά έσοδα (καθαρό έσοδο τόκων πλέον εσόδων προμηθειών) το εννεάμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, κυρίως λόγω της αυξήσεως κατά 16,1% του καθαρού εσόδου τόκων και της κατά 2,2% αυξήσεως των προμηθειών.

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε σημαντικά σε 3% το εννεάμηνο του 2003 από 2,6% στο εννεάμηνο 2002.

Σε επίπεδο τριμήνων, το καθαρó περιθώριο επιτοκίου κατά το γ’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσεως σε 3,15%, παρουσιάζοντας επιτάχυνση σε σχέση με το β’ τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί κατά 5 μονάδες βάσεως, σε 2,90% από 2,85% το α’ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της αναθεωρημένης επιτοκιακής πολιτικής στα μέσα Ιουνίου 2003.

Αναφορικά με τα έσοδα προμηθειών, μη συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της ιδιωτικής τοποθετήσεως του αποθέματος ιδίων μετοχών, όπως αναφέρεται στην ίδια πάντα ανακοίνωση, παρουσίασαν ικανοποιητική αύξηση 2,2% και έφτασαν στα 217,6 εκατ. ευρώ, έναντι 213,0 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, έπειτα από βελτίωση των συνθηκών της αγοράς, ειδικότερα κατά το γ’ τρίμηνο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η βελτίωση του ρυθμού αυξήσεως των εσόδων από προμήθειες επιβεβαιώνεται από την τριμηνιαία εξέλιξή τους, όπου παρατηρείται αύξηση 20,8% μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων.

Παράλληλα χαρακτηρίζεται ως αξιοσημείωτη η αύξηση των προμηθειών από τις πιστωτικές κάρτες (46,6%), τα αμοιβαία κεφάλαια(22,2%), τις χρηματιστηριακές εργασίες και την επενδυτική τραπεζική (20,7%) και των λοιπών τραπεζικών προμηθειών (9,8%) μεταξύ β’ και γ’ τριμήνου.

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις παρουσίασαν αύξηση 15,3%, προερχομένη κυρίως από τις χορηγήσεις ιδιωτών (στεγαστική και καταναλωτική πίστη), οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 38%, αντιπροσωπεύοντας το 27% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων (Σεπτέμβριος 2002: 22,9%).

Παράλληλα, σημειώνεται πως τα μέτρα αυστηρού περιορισμού του λειτουργικού κόστους συγκράτησαν το ρυθμό αυξήσεως των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων των αποσβέσεων και των λοιπών προβλέψεων) σε 0,2% σε ετήσια βάση.

”Τα αποτελέσματά μας βελτιώνονται σταθερά. Η εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων μας οφείλεται στην προσήλωσή μας στις τραπεζικές εργασίες ιδιωτών, χωρίς συμβιβασμούς στην υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες μας και συνεχώς προσπαθούμε να τους προσφέρουμε νέα και πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες με ικανοποιητικούς όρους και αποδόσεις”, δήλωσε ο Ι. Κωστόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

”Η στρατηγική μας να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των εργασιών στους τομείς που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και στη βελτίωση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας ενισχύει σημαντικά την απήχηση που έχει το όνομά μας στην αγορά και, βεβαίως, την κερδοφορία μας”, κατέληξε ο κ. Κωστόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v