Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος, αλλά και αποκόμιση κερδών

Στην απόδοση των βαριών χαρτιών και ιδιαίτερα του τραπεζικού κλάδου οφείλεται κατά κύριο λόγο η σημερινή προσέγγιση των 2.200 μονάδων στη Σοφοκλέους. Αντίθετη η εικόνα στην ευρύτερη αγορά, όπου κυριάρχησαν οι ήπιες ρευστοποιήσεις. Στο 3,48% τα εβδομαδιαία κέρδη.

Μία μέρα χρειάστηκε ο Γενικός Δείκτης τιμών για να εισέλθει στο εύρος των 2.180 - 2.220 μονάδων, με εμφανή την αδυναμία διάσπασης της περιοχής των 2.200 μονάδων, ενδεικτικό άλλωστε το ότι το ενδοσυνεδριακό υψηλό καταγράφηκε στις 2.199,51 μονάδες.

Ακόμα και με αυτό το ”γύρισμα”, το κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και δη στις 2.194,99 μονάδες, με κέρδη 0,82%, αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη, υποστηρίζοντας την άποψη που φέρει την αγορά να βρίσκεται σε βραχυχρόνια ανοδική τροχιά.

Κίνηση, που στηρίχθηκε σήμερα στο τραπεζικό κλάδο (0,76%), με επίκεντρο Πειραιώς, Εμπορική και Alpha, ενώ δεν περνάει αμελητέα η απορρόφηση της προσφοράς στον ΟΤΕ (αμετάβλητος), αφού με το να μην διορθώνει δείχνει επιτέλους σημάδια αντίστασης.

Πέραν του ΟΠΑΠ (0,6%), η περαιτέρω κίνησης της ΔΕΗ (1,5%) σίγουρα δημιουργεί την εντύπωση πως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια ενισχύουν θέσεις με βάση τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα ή τα αναμενόμενα, στην περίπτωση της δεύτερης.

Πάντως, η κίνηση της ευρύτερης αγοράς δημιουργεί την εντύπωση πως υπήρξε σήμερα μια μερική αποκόμιση κερδών, εξάλλου η διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1,5 προς 1 υπέρ των πρώτων, με 290 μετοχές να εμφανίζουν διακύμανση ίση ή μικρότερη του 5%, δεν είναι χαρακτηριστική μιας ευρύτερης αγοράς που ”τράβηξε” κι άλλα λιμνάζοντα κεφάλαια, εν αντιθέσει το trading κυριαρχεί.

Η συρρίκνωση του τζίρου συνάδει κι αυτή με την προαναφερθείσα εκτίμηση, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε πως είναι πολύ πιθανή η είσοδος σε μια νέα περίοδο συσσώρευσης, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να οδηγεί και τους τίτλους της ευρύτερης αγοράς να κινούνται βάση ”περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων”.

Το ’χουμε πει, θα χρειαστεί καιρός για να πιστέψουν περισσότεροι στην διατηρησιμότητα, αν και με βάση την τάση της αγοράς παραγώγων, με τιμολόγηση υπερτιμήσεων, συνεχίζουμε να εκτιμούμε πως με αρωγό τον FTSE-20, υπάρχει σαφώς προδιάθεση ανόδου. Τίποτα παραπάνω, προς το παρόν τουλάχιστον.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 13,51% σε σχέση με τη προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 200.774 τεμάχια της Αlpha Bank στα 20,20 ευρώ, ένα πακέτο 60.000 τεμάχια της Cosmote στα 10,64 ευρώ, ένα πακέτο 100 τεμάχια της Εθνικής στα 19,20 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 τεμάχια της Νotos Com στα 3,32 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 18,70 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 20,24 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v